Naslovna / Zdravlje

Dobar i loš holesterol – kako se označavaju u analizama i koja je njihova uloga u organizmu

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 21. 09. 2021.

Laboratorijske analize i nivo HDL i LDL holesterola ukazuju na određene zdravstvene rizike

šta je LDL holesterol- HDL holesterol-vrste holesterola- Holesterol je voštana supstanca nalik masti koja se nalazi u svim ćelijama našeg tela Foto: Shutterstock

Holesterol je voštana supstanca nalik masti koja se nalazi u svim ćelijama našeg tela. Proizvodi ga jetra, a ima ga i u nekim namirnicama kao što su meso i mlečni proizvodi. Da bi pravilno funkcionisalo, telu je potrebno malo holesterola, a ako ga u krvi ima previše, razvija se rizik od oboljenja koronarnih arterija, odnosno od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Holesterol i trigliceridi predstavljaju osnovne elemente lipoproteinske frakcije – lipidnog statusa čiji nivoi mogu da signaliziraju brojne zdravstvene probleme, probleme sa ćelijskim membranama, a holesterol ima veze i sa sintezom žučnih kiselina, vitamina D i steroidnih hormona.

Šta čini i određuje lipidni status – koje vrste holesterola se mere

Osnovno ispitivanje lipidnog statusa (test iz krvi koji se još zove i lipoproteinski ili lipidni panel) u organizmu uključuje proveru nivoa ukupnog holesterola – triglicerida, HDL holesterola i LDL holesterola. Pre analize ne bi trebalo da unosite hranu i pijete ništa sem vode 9 do 12 sati.

U specifičnim situacijama meri se i vrednost Non HDL holesterola, i ova brojka predstavlja rezultat kada se od ukupnog holesterola oduzme vrednost HDL holesterola.

Šta je HDL ili dobar holesterol i zašto je važan

HDL – dobar holesterol ima najveću gustinu od svih lipoproteina, koji sa LDL – lošim holesterolom zajedno sadrži jednu trećinu ukupne mase holesterola u organizmu, što je i najveći udeo. Funkcija i važnost dobrog HDL holesterola se ogleda u njegovoj kardiozaštitnoj i preventivnoj ulozi od bolesti srca i krvotoka. Uz to, inhibiranjem aktivnosti i agregacijom trombocita smanjuje se i rizik od tromboza. Istraživanja kažu da HDL čestice obnavljaju i održavaju normalne funkcije endotela krvnih sudova.

Kako se meri LDL ili loš holesterol

Nivo LDL – lošeg holesterola, lipoproteina niske gustine, određen je kao vodeći pokazatelj rizika i nastanka kardiovaskularnih oboljenja, kao i u lečenju poremećaja nivoa masnoća u krvi (displipidemija). Friedwaldova formula je metoda koja se uglavnom koristi za merenje, odnosno pri određivanju nivoa ovog holesterola i kojom se najpre određuju nivoi ukupnog holesterola, triglicerida i HDL holesterola. Retki izuzeci postoje kada je nivo  trigicerida 4,52 mmol/L, ili viši.

Poželjne i visokorizične vrednosti

Ukupni holesterol:

poželjna vrednost manje od  < 5,20 mmol/L

umereni rizik od 5,2 – 6,19 mmol/L

visoki rizik veće ili jednako od ≥ 6,2 mmol/L

HDL dobar holesterol

poželjna vrednost ≥ 1,55 mmol/L

visoki rizik < 1,0 mmol/L

LDL loš holesterol

poželjna vrednost < 2,6 mmol/L

granična 2,6 – 3,34 mmol/L

visoki rizik 3,35 – 4,89 mmol/L

izuzetno visoki rizik ≥ 4,9 mmol/L

Šta utiče na nivo holesterola

Na nivo holesterola utiču različite okolnosti, a neke od njih su:

  • previše zasićenih masti u ishrani (potvrđeno povećavaju nivo holesterola u krvi, a hrana u kojima ih ima najviše je meso, mlečni proizvodi, čokolada, pržena i prerađena)
  • prekomerna težina (povećava rizik od skoka nivoa holesterola i faktor je rizika za srčane bolesti; gubitak težine može pomoći u snižavanju nivoa lošeg holesterola, ukupnog holesterola i triglicerida, a održavanje normalne kilaže podiže nivo dobrog holesterola)
  • nedostatak fizičke aktivnosti (takođe faktor rizika za razvijanje srčanih bolesti, a redovna fizička aktivnost od samo 30 minuta dnevno pomaže u snižavanju lošeg i podizanju nivoa dobrog holesterola
  • pušenje (cigarete smanjuju koncentraciju vašeg HDL dobrog holesterola koji pomaže u uklanjanju lošeg LDL holesterola iz arterija, i to je jedna od njihovih interakcija)

Trigliceridi

Trigliceridi nisu vrsta holesterola, ali su deo panela lipoproteina, odnosno testa koji meri nivo holesterola. Pre  testa ne smete jesti ništa 12 sati. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo