Naslovna / Ishrana

U kojim oblicima je krastavac idealan za mršavljenje i skidanje masnih naslaga

Priredio/la: Ma.R.|11:30 - 20. 07. 2024.

Nema hrane ili pića koji su garancija da ćemo sigurno izgubiti kilograme, ali namirnice sa visokim sadržajem vode i malo masti sigurno će pomoći da uz umerenu fizičku aktivnost potrošimo više kalorija nego što unesemo

Krastavac Zbog visokog sadržaja vode krastavac je savršena letnja namirnica, sa dobrim nutritivnim profilom Foto: Shutterstock

Zdravija ishrana i redovna fizička aktivnost su jedini put za održavanje idealne težine i dobrog zdravlja. Većina redukovanih režima ishrane namenjenih gubitku kilograma uključuje i krastavac jer ima malo masti i kalorija, a visok nivo vode i rastvorljivih vlakana pomaže u sagorevanju masti.

Nutritivna vrednost: Zašto je krstavac dobar izbor za svakodnevnu umerenu konzumaciju krastavca

Krastavac spada u niskokalorične namirnice, što ga čini savršenim delom ishrane pogodne za mršavljenje. Prema USDA (U.S. Department of Agriculture), 100 grama krastavca sadrži sledeće hranljive materije:

  • voda: 95,2 g
  • kalorije: 15 kCal
  • proteini: 0,65 g
  • vlakna: 0,5 g
  • ugljeni hidrati: 3,63 g
  • kalcijum: 16 mg
  • vitamin C: 2,8 mg
  • folate, Vitamin A, beta karoten, vitamin K.

Kvalitet krastavca je to što je odličan izvor vitamina K, koji nam je koristan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Takođe, u njemu su važni vitamini poput vitamina C, koji je neophodan za imunitet i proizvodnju kolagena, kao i vitamin A, značajan za zdravlje očiju. Krastavci takođe sadrže druge vitamine i minerale u manjim ili većim tragovima kao što su kalijum, mangan i magnezijum.

Krastavac: Kako može da doprinese gubitku kilograma

Krastavac obiluje hranljivim materijama koje mogu pomoći u režimu mršavljenja, odnosno gubitka težine. Bogat je antioksidansima, esencijalnim vitaminima i drugim korisnim jedinjenjima koja idu uz zdraviji način života. Dakle, ne samo da krastavac može pomoći u smanjenju masnih naslaga na stomaku, već može pružiti i dodatne zdravstvene koristi.

Hidratantna namirnica

Više studija sugeriše da su krastavci odličan izvor hidratacije, sa 95-96 odsto sadržaja vode. Stoga, pomažu da ostanete hidrirani i time već doprinose gubitku tečnosti i masnoća iz tela.

Istraživanja su potvrdila da povećana hidratacija može dovesti do gubitka težine, a to čini na dva načina. Kada redovno pijemo vodu, to nam može pomoći da osetimo sitost. Pored toga, hidratacija pomaže u razgradnji loših masti kao što su trigliceridi, pospešujući sagorevanje masti.

Malo kalorija, malo šećera

Unošenje više kalorija nego što možemo da sagorimo najčešće dovodi do prekomerne težine. Zbog toga je ključno da smanjimo unos kalorija, posebno ako nismo dovoljno fizički aktivni. S obzirom na to da je sastav krastavca skoro 95 odsto voda, krastavac neće značajno uticati na unos kalorija, ali će pomoći da osećamo sitost.

Prema istraživanjima, prekomerni unos šećera tokom dužeg perioda može dovesti do povećanja telesne težine. Krastavci sadrže vrlo malo šećera, a krastavac prosečne gramaže sadrži samo 1 gram šećera.

Bogat je hranljivim materijama

Krastavci su odličan izvor brojnih vitamina i minerala, kao što su folna kiselina, kalijum, kalcijum i antioksidansi. Konzumiranje ovog povrća će telu dati dobru podršku hranljivim materijama, pomažući nam da ostanemo u formi i što duže zdravi.

Folna kiselina i antioksidansi mogu pomoći u smanjenju upale, oksidativnog stresa i drugih štetnih efekata, dok kalijum utiče na regulaciju krvnog pritiska, smanjujući rizik od hipertenzije. Pored toga, vitamini K i C u krastavcima mogu doprinose regulisanju nivoa šećera u krvi, holesterola i povećanja telesne težine.

Da bismo smršali, moramo uključiti i razne druge hranljive namirnice u svoju ishranu, krastavci za to neće biti dovoljni.

Voda, smuti ili sok od krastavca?

Iako mnogi veruju da su sokovi od povrća i voća odličan način za gubitak kilograma, to ne mora uvek biti tačno. Na primer, voda sa krastavcem za detoksikaciju i smutiji, efikasniji su za gubitak kilograma od soka od krastavca. Detoks voda sa krastavcem i smutiji sadrže ceo krastavac, uključujući koru i semenke prepune vlakana i hranljivih materija. To je i najvažniji razlog za preporuku nutricionista.

Sok od krastavca podrazumeva uklanjanje pulpe, čime se eliminišu vlakna i druge hranljive materije.

Važno je zapamtiti da nijedna vrsta hrane ili pića ne garantuje da će sigurno dovesti do gubitka težine. Ključ za gubitak kilograma je da sagorimo više kalorija nego što konzumiramo, pre svega uz redovnu fizičku aktivnost i što raznovrsniju ishranu.

Recepti za detoks vodu i smuti sa krastavcem

Evo jednostavnog recepta za detoks vodu sa krastavcem.

Potrebno je oprati i izrezati jedan krastavac, jedan limun i limetu. Pripremite i šaku listića sveže nane i 2 litra vode. Pomešajte sve sastojke i sipajte u stakleni bokal. Ostavite u frižideru najmanje sat vremena ili preko noći. Pijte po malo tokom dana (pola čaše ili čašu na nekoliko sati).

Za zdrav smuti od krastavca potrebno je obezbediti: jedan srednji krastavac, šolju smrznutih bobica, jednu iseckanu bananu, malo bademovog mleka i proteinskog praha vanile ili kokosa.

Sve sjedinite i izblendirajte, dok smesa ne postane glatka. Dobili ste hranljiv proteinski napitak sa dosta vode, vitamina, vlakana i minerala a malo kalorija, malo masti i šećera.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo