Naslovna / Prirodna medicina

Đumbir ovog leta može da pomogne kod mučnine, nadutosti, prehlade…

Priredio/la: D.T.|11:00 - 13. 06. 2021.

Pre nego što krenete na put, setite se da nabavite svež ili đumbir u prahu, koji će vam olakšati nelagodu tokom putovanja

djummbir- leči mučninu-leči zatvor Aktivni sastojak korena đumbira je gingerol Foto: Shutterstock

Đumbir je začin čija je lekovita dejstva priznala i zvanična medicina. Aktivni sastojak korena đumbira je gingerol, koji mu daje karakterističan ljutkast ukus. Veruje se da đumbir ima svojstvo analgetika, deluje protivupalno i antioksidativno, ima i jak antibakterijski efekat. Odličan je lek protiv mučnine, zatvora, nadutosti, prehlade.

Svaki zalogaj pun vitamina i minerala

Jedna šolja naseckanog đumbira sadrži oko 80 kalorija, manje od 18 grama ugljenih hidrata i oko 2 grama vlakana i proteina. Koristi se kao začin u malim količinama i svaki zalogaj đumbira sadrži vitamine i minerale kao što su gvožđe, vitamin C, kalijum, magnezijum i cink. Koristiti se svež, sušen, u prahu, oljušten, kao ulje, čips, sok, čaj… kao i dodatak mnogim jelima, a istraživači su otkrili da je sušeni đumbir manje efikasan od svežeg. Pri kupovini birajte koren sa glatkom i sjajnom ljuskom, jer to je znak da je svež.

Leči mučninu

Đumbir može smiriti stomak i otkloniti mučninu, posebno tokom usled putovanja, trudnoće ili čak i u sluačju hemoterapije. Jedno istraživanje je otkrilo da đumbir deluje kao i dimenhidrinat, aktivni sastojak lekova protiv mučnine. Ističe se da sprečava i leči mučninu i kod trudnica. Doktori ipak upozoravaju da đumbir ima veliki broj bioaktivnih jedinjenja, pa bi hronični bolesnici koji već koriste neku terapiju, ili trudnice, pre upotrebe morali da se posavetuju sa lekarom.

Sprečava gasove i zatvor

Zahvaljujući digestivnom enzimu zingibain koji pomaže telu da razgrađuje proteine, ovaj začin podstiče probavu, smanjuje nadutost, gasove ili zatvor. Preporučuje se da napravite čaj od đumbira. Vrelom vodom prelijte, nekoliko komadića iseckanog đumbira, neka odstoji poklopljen 10 minuta. Posle toga čaj polako pijte.

Lek za prehladu

Sok od đumbira sadrži gingerol, aktivno jedinjenje, koje pomaže u borbi protiv virusa. Jedna laboratorijska studija otkrila je da svež đumbir može biti efikasan protiv humanog respiratornog sinicijalnog virusa (HRSV), čestog uzroka respiratornih infekcija. Respiratorni sinicijalni virus uzrokuje zapaljenje pluća i respiratornog trakta.

Smanjuje menstrualne grčeve

Studije su pokazale da je đumbir efikasan kao neki lekovi za ublažavanje bolnih menstruacija. Učesnici studija uzimali su đumbir u vidu kapsula od 250 miligrama, četiri puta dnevn,o tokom tri dana, od prvog dana menstruacije. Savet je i da se narendaju i dve kašike svežeg korena đumbira i potope u vrelu vodu, procedi se posle 10 minuta pa se doda u napitak med ili limun.

Smanjuje upale

Gingerol je antioksidans u đumbiru koji može pomoći pri smanjenju upala. Neka istraživanja kažu da mast na bazi đumbira može smanjiti ukočenost i bol kod ljudi koji pate od osteoartritisa. Smatra se da esencijalno ulje đumbira poboljšava cirkulaciju i oporavlja umorne miščiće.

Štiti od raka debelog creva

Jedna mala studija objavljena 2011. godine pokazala je da suplementi đumbira mogu da pomognu u sprečavanju raka debelog creva. Stručnjaci, ipak navode, da su potrebna dodatna istraživanja koja bi potvrdila ovo dejstvo. Napominje se da su učesnici ovog istraživanja uzimali veliku dozu začina, osam kapsula od 250 miligrama dnevno.

Pomoć pri gubitku kilograma

Bilje i začini korisni su za smanjenje telesne težine. Dodani ukusi mogu da pomognu i najizbirljivijim sladokuscima da uživaju i u nekom niskokaloričnom obroku. Studija objavljena u časopisu Metabolism otkrila je da su osobe koje su pile vrući napitak od đumbira (napravljen od đumbira u prahu i vrele vode) duže osećale sitost.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo