Naslovna / Zdravlje

Čitaoci pitaju: Zašto je važno da žena što duže ima menstruaciju, odgovara prim. dr Ivan Bojović

Piše: Marijana Rajić|12:00 - 24. 05. 2021.

Na našem podneblju žene najčešće izgube ciklus između 50. i 52. godine, ali ne mali broj njih menstruaciju više ne dobija i pre četrdesete godine života

Dr Ivan Bojović, menopauza, ciklusi Dr Ivan Bojović: O menopauzi se ne govori dovoljno Foto: Privatna arhiva/Shutterstock

Menopauza je normalan deo života svake žene i obično se dešava između 45. i 55. godine, ali može biti prouzrokovana i jatrogeno (operacijom ili zračnom terapijom). Na našem podneblju žene najčešće izgube ciklus između 50. i 52. godine, ali ne mali broj njih izgubi ciklus i pre četrdesete godine života. Kako velike promene kod žena počinju već u periodu perimenopauze, prisustvo ginekologa je veoma značajno u procesu produžavanja menstruacije dok god je to moguće i dok ne ugrožava zdravlje sa nekih drugih aspekata, objašnjava za eKlinika portal primarijus dr Ivan Bojović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Hormoni igraju ogromnu ulogu u svim promenama

Dr Bojović podseća da je reproduktivni deo života žene protkan dejstvom nekoliko hormona (progesteron, estrogen i testosteron), a svakako najveće promene u telu nastaju pod dejstvom pada estrogena, koga proizvodi jajnik pod dejstvom folikulostimulirajućeg hormona hipofize.

– Smanjenje nivoa estrogena praćeno je povećanjem vrednosti folikulostimulirajućeg hormona. Tokom života jedne žene dolazi do postepenog smanjenja lučenja estrogena, što će dovesti do prestanka menstrualnih ciklusa, ali i do niza drugih promena ne samo na genitourinarnom sistemu, već i na koži, mišićima, kostima, kosi, ali i na centralnom nervnom sistemu i u metabolizmu. Jedan broj žena počinje da ima tegobe i par godina pre gubitka ciklusa, u prelaznom periodu zvanom perimenopauza – objašnjava dr Ivan Bojović.

Promene nivoa ostalih hormona takođe postoje, ali nisu sa toliko dramatičnim efektima, napominje sagovornik eKlinika portala, i dodaje da smanjenje nivoa progesterona uzrokuje smanjenje pripreme endometrijuma za trudnoću i umanjuje mogućnost ostvarivanja trudnoće, a smanjenje nivoa testosterona povezan je sa smanjenjem seksualne želje (što može započeti u tridesetim godinama).

Zanimljivo je da, prema rečima dr Bojovića, ni muškarci nisu pošteđeni promena u nivou hormona, jer nivo testosterona počinje da opada od 40. godine i dovodi do istih problema kao i kod žena.

Psihofizički „rolerkoster“ koji valja preživeti

Promene koje se javljaju u menopauzi na genitalnim organima su značajne. Prim. dr Ivan Bojović podseća da, osim što pacijentkinje imaju smanjenu seksualnu želju, one imaju i atrofiju epitela, osećaj suvoće, peckanja i žarenja u vagini, što sve dodatno otežava seksualne kontakte, povećava mogućnost oštećenja i infekcija epitela vagine, javljaju se različite tegobe sa urinarnim sistemom (češće mokrenje, inkontinencija, urinarne infekcije, problemi sa statikom karličnog dna…).

– Promene koje se javljaju na koži odnose se na pojavu suvoće kože, crvenila, ali i osećaja “mravinjanja” ispod kože. Takođe, javlja se i pojačano opadanje kose, kao i promene u njenom kvalitetu. Na kostima dolazi do smanjenja koštane gustine – osteopenija ili osteoporoza (koja je i deo procesa starenja). Ovakve promene mogu prouzrokovati i pojavu patoloških preloma kostiju, sa svim mogućim komplikacijama. Promene u kardiovaskularnom sistemu se ogledaju u povećanju rizika od pojave ubrzanog srčanog rada, povišenog krvnog pritiska, srčanih, ali i moždanih udara. Estrogen u centralnom nervnom sistemu ostvaruje interreakciju sa hemikalijama i receptorima koji kontrolišu raspoloženje, tako da snižen nivo estrogena dovodi i do promene raspoloženja, depresije, anksioznosti, demencije, poremećaja sna. Zbog uticaja na centar za termoregulaciju javljaju se naleti toplote i hladnoće, kao i pojačanog znojenja, naročito tokom noći. Usporavanje metabolizma dovodi i do porasta telesne mase – navodi sve moguće promene naš sagovornik.

Poželjno produžiti menstruaciju, ali ne zaboraviti i opasnosti

Dr Bojović dalje ističe da je zbog svega navedenog poželjno produžiti cikluse koliko god je to moguće, pogotovo ako se radi o prevremenoj menopauzi (gubitak ciklusa pre 40. godine života), ali skreće pažnju i na rizike:

– U određivanju terapije treba biti krajnje obazriv, jer nekritično ordiniranje terapije može usloviti povećanje stope oboljevanja od određenih maligniteta (karcinom dojke, na primer). Iz tog razloga se uvek procenjuje korist terapije u odnosu na moguće rizike. U prelaznom periodu (perimenopauzi) potrebno je nakon pregleda ordinirati terapiju koja će omogućiti regulaciju poremećenih ciklusa, a nakon toga možda proceniti potrebu za daljom hormonskom terapijom, kako bi se produžio period menstruacija i odložio momenat pojave tegoba koje prate menopauzu, ili da se one bar ublaže.

Kako se pravilno određuje terapija

Pacijentkinjama se, po rečima dr Bojovića, savetuje da se obrate ginekologu, te da nakon pregleda (ginekološki pregled, kolposkopija i Papanicolau, ginekološki ultrazvučni pregled, ultrazvučni pregled dojki i eventualno merenje gustine koštane mase – osteodenzitometrija) i laboratorijskih analiza (FSH i estradiol), proceni stanje i zajedno sa endokrinolozima odredi koja je najbolja terapija za svaku pacijentkinju ponaosob. Važan je, ističe naš sagovornik, individualni pristup supstituciji, a ideja vodilja je nadoknaditi hormon koji nedostaje i na taj način održavati zdravlje, a samim tim i obezbediti bolji kvalitet života. Uz hormonsku supstitucionu terapiju savetuje se i umerena fizička aktivnost, ishrana bogata kalcijumom, vitaminom D, omega masnim kiselinama, smanjenjenje unosa masti, prestanak pušenja i unošenja alkohola, a postoje i brojni preparati biljnog porekla koji se mogu koristiti za ublažavanje tegoba.

– Ne smemo zaboraviti da je veoma važna i nega kože pacijentkinje, što se obično stavlja u drugi plan. Koža je organ koji reaguje na sve promene u našem telu, pa tako i na promene u nivou hormona. Iz tog razloga je veoma važno da se nega sprovodi tokom čitavog života, a preparati koji se koriste treba da budu prilagođeni potrebama kože u određenom životnom periodu – naglašava dr Bojović.

Zašto je menopauza i dalje tabu, a ne bi smela da bude

Problem menopauze i svih tegoba koje se javljaju u tom životnom periodu ogleda se u tome da se o svemu ovome malo razgovara, mišljenja je prim dr Ivan Bojović koji navodi da, sa jedne strane, prisutan stid među ženama da iznesu svoje tegobe i probleme jer ih je strah na kakvu će reakciju naići kod sagovornika, a sa druge, postoji možda i odsustvo želje u struci da se pozabavi ovom problematikom.

– Kao i uvek treba istaći potrebu za redovnim kontrolama pacijentkinja i nakon perioda menopauze. Kada se pojave simptomi menopauze potrebno je otići na detaljan pregled, ponoviti konsultaciju sa ginekologom posle 3 meseca, i ukoliko se postigne zadovoljavajući efekat ordinirane terapije, pregledi se ponavljaju jednom godišnje. Ukoliko se pojave neke nepredviđene situacije, na pregled treba otići i ranije. Istakao bih da je čitava problematika menopauze i prevencije mogućih komplikacija multidisciplinarna, pa se uvek može govoriti o zajedničkom tretmanu pacijentkinje (ginekolog, endokrinolog, radiolog, psiholog, fizijatar…) – kaže  u razgovoru za eKlinika portal prim dr Ivan Bojović, specijalista ginekologije i akušerstva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jasna
19:00, 24. 05. 2021.
Odgovori

Najludje je igrati se horminima. Pustite zene da stare normalno. Danas se hrominma odlaze menopauza u nedogled…

Ana
9:35, 25. 05. 2021.
Odgovori

Ovaj članak mi je izašao baš kada prolazim kroz ovo o čemu pričate,a još uvek nisam otišla kod ginekologa jer se pitam da li će imati pristup kakav mislim da treba da ima i kakav ste i sami opisali. Pristup kod nas, uglavnom, je takav da prepišu ženi hormonalni terapiju bez uzimanja ostalih faktora u obzir i to je uglavnom univerzalna terapija. Pored toga, ja se osećam psihički loše i ni sa kim ne razgovaram o svom problemu jer su mi osećanja pomešana i jako se loše osećam zbog toga. Takođe se plašim kakav je pristup kod pacijentkinja koje su preležale kovida pošto kod kovida postoji povećani rizik od trombova, a koliko razumem i kod uzimanja hormonskih terapija i da li je to raicina kombinacija. Svakako planiram da odem lekaru što pre samo sam želela da iznesem šta me muči.
Inače od simptoma imam, pored izostanka menstruacije, i nalete vrućine, potpuni gubitak libida, nervozu, 5 kg viška koje nikako ne mogu da skinem.

Gordana
10:26, 26. 05. 2021.
Odgovori

Svima koji imaju takve ili slične tegobe preporučujem ordinaciju ginolife, pristup, predanostvi detaljnist doktorke Katarine Kulić je za svaku pohvalu i preporuku. Nisam doživela da gonekolog ne gleda samo moje trenutno zdravlhe već ulaže veliki trud kako bi sprečila tegobev u budućnosti. Pozdrav

Sanja
15:34, 06. 11. 2022.
Odgovori

Ta zena kod koje sam otisla po prporuci nije odvojila vise od par minuta za mene. Cekala sam zakazami pregled preko sat.

Dragana
22:52, 04. 06. 2021.
Odgovori

I meni isto samo ne 5 kg već 35 ko( imala sam oko 60 kg sad za godinu dana 95) i ginekolog mi je rekao da je jedan hormon otišao u masnocuali ne i koji. Sad me šalje na monografiju a posle toga da vidimo ostalo. I nemam vrućinu, već kilazu,visok pritisak,holesterol i oticem kao luda da bi Saharu mogla navodnjavati. Popijem ja mašić za izmokravanje i izbacim dosta tečnosti alu sutra kao da ništa nije bilo za tri dana popila sam 5 lasix-a i mali lakše sutra alu prekosutra sam toliko otela kao da he neko pribegao crevo za vodu i otvorio ga do maksimuma. I našima me i imam gasove.

Ljiljana
18:36, 22. 07. 2021.
Odgovori

Imam 50 godina i ne poznajim vise samu sebe.Posle smrti brata,make,oca u razmaku od 15 meseci ja sam potonula skroz.Evo druga godina od tad,a meni je uteha hrana.Ugojila sam se 40 kg.I pre nego sto se tve izdesavalo nisam imala potrebu za intimnim odnosima a sada mi i ne pada na pamet,tako da je 12 godina proslo od kad sam poslednji put imala sexsualne odnose.Medjutim,sada u ovakvom stanju,anksioznosti,viska kilograma,ja imam redovni menstrualni ciklus na 28 dana a uvek sam imala problema sa tim.Znala je menstruacija da izostane i po 6 meseci a da nemam nikakveh tegoba.Taki je bilo od 16. do 47.godine a poslednjih 3 tacna u dan.Na pregled kod ginekologa sam bila pre dve godine i zbog kilaze sam dobila takve kritike da se ne usudjujem ponovo da odem.Da li svi doktori mora da nas zbog kilaze gledaju kao nizu klasu? Tih problema imam u poslednje 3 sada ce 4 godine,u mladosti sam ucestvovala na izbor za Mis leta i nisam imala kilogr viska.Strah me da cu dodati jos kilograma a ne idemi se doktoru.

Лара
13:50, 25. 05. 2021.
Odgovori

Одакле молим вас назив менопауза- шта је пауза ,па не враћа се у живот жене мендтруација после неке паузе!

ljiljana
22:37, 25. 05. 2021.
Odgovori

Poštovani doktore Bojoviću,

Članak je divan, ali dobro ste rekli ginekolozi se ne bave problemima perimenopauze, verovatno iz komercijalnih razloga, što donekle i razumem. Iako je u 21. veku sve komercijalizovano, pa i medicima, mislim da bi se dragi i poštovani ginekolozi trebali posvetiti i ovome uzrastu žene, iz etičkih razloga. Pošto sam prošla kroz pakao perimenopauze godinu ipo dana, 10 različitih lekara me pregledalo tokom toga perioda, i nisu mi ništa pomogli. Svi su predložili, kao jedino rešenje, totalnu histeroktomiju. To je i učinio 11. lekar pre 40 dana. Sada se osećam zdravo i normalno. Ne mogu a da ne prokomentarišem na kraju svega, da u 21. veku kada se presađuju mnogi organi i „prave deca iz epruvete“, nije krajnja sramota da medicina ne želi da nađe način da pomogne ženama da „ukrore pomahnitale hormone“ u perimenopauzi.
Srdačan pozdrav
Ljilja

Biljaaaa
10:25, 27. 05. 2021.
Odgovori

I,ja se slazem sa vama i obome sto ste izneli Gospodja Ljiljo…Ja sam usla u prevrrmenu menopauzu,imam 45 godina..Zbog ove Corone nije mi pruzena adekvatna medicinska usluga od strane izabranog doktora,koji mi je vodio trudnocu,a inace sam sa nepune 42 rodila drugo dete..Kada sam zbog tegoba otisla privatno, jer zbog Covida domovi zdravlja ne primaju obicne pacijente,vec hitne i trudnice samo..Taj doktor mi je rekao posle pregleda koji nije mogao ji obaviti kako treba zbog etrofije misica i rekao mi je da vec godinu dana sa terapijom kasnim,prepisao terapiju bez ikakvih drugih ispitivanja(Lenzeto) ukapava se na nadlakticu,to narednih godinu dana da korustim..stim sto je papa pokazao promene ja grlicu,ali nista strasno,dobila terapiju i sad za 15-tak.dana na kontrolu opet idem..Hocu reci doktori slabo prate stanje pacijenta predmenopayzu,a mnogi i ne primete vidne stvari(Corona) vade se na to,ali ni i ovako ne posvecuju dovoljno paznje zenama koje redovno idu kod ginekokoga..svake godine radim kolposkopiju,papa test,sve Ok bude Hvala Bigu,sad ne mogu ,jer jos samo hitne slucajeve primaju..i,kako da se lecimo,nema svako novac za privatne usluge ..Bas sto je 21 vek,treba vise ovim problemom oko menopauze da se pozsbave doktori,najvise iz provincijskih sredina,tu slabo doktori obracaju paznju na problematiku menopauze.. I,posle kazu zene ne dolaze,a kad dodjes ne pruziti se pomoc kako treba,nego u nedogled ides..Zato sto privatno svi rade,oa ako ti se b svidja usluga u Domu Zdravlja,dodji-privatno,a i tu pitanje kako ce sve ispasti na kraju..Beograd je nesto drugo..Veliko Postovanje doktoru Bojovicu,izvrstan doktor,strucnjak,prijatan za pacijentkinje sto je najbitnije..Ima u Beogradu jos takvih kao doktor Bojovic..da zivim u Beogradu,on bi mi bio izabrani doktor za sve…

Goja
22:44, 25. 05. 2021.
Odgovori

Zbog lošeg stanja uklonjena mi je cela materica, jajnici. Loša krvna slika, dovela me do totalnog zastoja crevne duplje. Rad creva nakon primanja 15 boca i fuzije dnevno nije uspevalo. Hipoglikemiju sam dobila nakon svega. Crvena flora je pokrenuta na svu sreću bez operacije za koju su me lekari pripremali. Problem imam sa crvenom florom. nadutost u stomaku, višak tečnosti, problem sa kostima i zglobovima. Hrskavice su vidne na zglobovima ruku. Nisam sigurna da li na trenutno zdravstveno stanje treba primarni vakcine protiv corone. Kontaindikacije su moguće. Pitanje je šta činiti.

Jasmina Djukovic
23:23, 26. 05. 2021.
Odgovori

Dobar clanak al niko ne ominje ako od sstresa presane ciklus..ja sam u 40 godini izgubila sina i tada mi se i ciklus izgubio.

Sneza
0:02, 27. 05. 2021.
Odgovori

Postovani doktore,

Hvala vam na ovom clanku i podsecanju da se ovoj temi moramo svi vise posvetiti a posebno lekari koji treba da podstaknu pacijentkinje da zatraze pomoc na pravom mestu. Licno sam osetila znacajne promene a malo razumevanja za tegobe i emocije uzorkovane ovim promenama.

Ena
11:22, 27. 05. 2021.
Odgovori

Poštovani,
Hvala na fantastičnom tekstu u kome nas podsjećate kakav pristup ženinom zdravlju trebaju imati ginekolozi i ostali specijalisti u svojim profilima. Naime, kod nas u Subotici sve je to daleko od stručnosti i profesionalnosti, a najžalosnije je što čovjek ih nikako ne može izbjeći jer i kad odemo privatno rade iste osobe koje izbjegavamo u državnoj bolnici. Ja uskoro punim 42 godine, želim da imam još jedno dijete ali pored ovakvih neprofesionalaca strah me je razmišljati o svemu tome jer se plašim i za sebe i za život djeteta kroz cijelu trudnoću. Još uvjek imam redovne cikluse, no također prije par godina i dijagnozu endometrioze. Imala sam 2015 histeroskopiju i laparoskopiju,gdje je otklonjena cista veličine graška na jajniku, i jedan polip na zidu materice. 5 godina su mi davali terapiju za usporen rad štitne, da bi ja prekinula sama terapiju i sa ponovljenim rezultatima koji su bili u okviru granice normale, isti kao i svi pređašnji, otišla privatno kod drugog doktora koji dolazi 1mjesečno iz Beograda, i koja je bila šokirana rekla da su moji nalazi sjajni i da ne razumije zašto su mi uopšte prepisivali terapiju na takve nalaze. Sreća je što sam sama uzela izučavati tu problematiku i uzela sve u svoje ruke. Evidentno je da sam izgubila povjerenje u stručnjake. Upravo iz razloga što iz nekog razloga ne žele pomagati ljudima i baviti se problem već kao da rade sve protiv pojedinca i njihovog zdravlja. Svaka čast izuzetcima ali do njih je očito teško doći i malo ih je. Mije pitanje,kako žena na prirodan način može pomoći sebi da poveća hormone bez hormonske terapije. Da li postoji prirodan način da produži ciklus, plodnost itd…. Kroz ishranu, neke prirodne namirnice, sport, ishrana, ljekovito bilje itd…. Nije mi jasno zašto je sve lječenje u današnje vrijeme okrenuto ljekovima iz apoteke koji nas dodatno i razboljevaju i lječe, sve je tako brzinsko pa i sam taj pristup umjesto da se radi na dubljem pricipu lječenja problematike same i nalazi najzdraviji metod i riješenje gdje bi se čovjek trebao obratiti prirodi, promjeni možda navika i stila života,nitko nas ne uči ni u školi kako jesti, misliti, lječiti se prirodno, šta nas okružuje, kako disati itd…. Ne znamo osnove zakone i principe prirode i zdravlja. Da li čovjek npr.može poboljšati svoje stanje hormona na prirodan način? Povećati šanse za trudnoću i odložiti menopauzu na prirodan način? Hvala unapred, srdačni pozdravi.

Rada
19:08, 29. 05. 2021.
Odgovori

Draga Ena,niko od doktora nece vam reci..iscitajte o lugolovoj otopini( rastvor) ,imate i zvanicne tekstove,a i forume gde ce te naci koliko je dobar,a jeftin 300 din.Svako dobro vam zelim.

Tanja
15:02, 27. 05. 2021.
Odgovori

Postovana doktorka tekst vam je odlican ali na zalost u praksi je sve drugacije. Menstruacije su mi na mesec, mesec ipo dan, pa onda dobijem dve menstruacije u toku mesec dana, pa mi se onda nastavi produzeno krvarenje i tako u krug. Kod lekara dobijem hormonse tablete nor 5. Pitam se da li je ovo resenje problema? Napominjem da imam 53 godine i miome na materici. Molim vas za misljenje.

Rada
19:09, 29. 05. 2021.
Odgovori

Draga Ena,niko od doktora nece vam reci..iscitajte o lugolovoj otopini( rastvor) ,imate i zvanicne tekstove,a i forume gde ce te naci koliko je dobar,a jeftin 300 din.Svako dobro vam zelim.

Dragana
20:31, 29. 05. 2021.
Odgovori

Imam 55 godina i dalje mi je redovan mesečni ciklus. Do koliko godina bi trebala najduže da traje menstruacija?

Dijana
19:42, 30. 05. 2021.
Odgovori

Ne koristite nista, ukljucite hajducku travu, regulisace se krvarenje.

Jadranka
20:55, 31. 05. 2021.
Odgovori

Meni su isto poceli problemi jos pre par godina nadjeni su mi polipi i miomi a endometrijum bio zadebljan sva sreca pa sam uspela to da ocistim kod moje doktorke ali tezina se pronenila i raspored ciklusa sad hocu da probam folinomel a do sad sam pila femisan sa zlatnom makom .Bilo bi lepo da nas tacno doktori posavetuju u vezi ishrane vitamina preparata …a ne da ih boli uvo..kad je vec njihov posao svakq cast izuzecima ima stvarno divnih lekara..

Ena
0:01, 03. 06. 2021.
Odgovori

Imam 46 godina a pre tri godine sam izgibila menstruaciju.Valunzi su prisitni a zelja Za seksom ravna je nuli.Žena je zdrava dokle god ima ciklus.. lepo kazu….ali sad bar ne moram da razmišljam kad treba da dobijem .

Zorica N.
11:03, 06. 06. 2021.
Odgovori

Molila bi da mi se dr. Ivan Bojovic javi u Mesinger . Drugari smo iz razreda naše osnovne skole ,, S N „

Dragana
11:24, 23. 07. 2021.
Odgovori

Imam 55 godina i imam jos ciklus ali mnogo manje traje nego pre ali imam i MS pa sam uplasena dali je normalno da jos imam ciklus

Milja
21:56, 23. 07. 2021.
Odgovori

Meni je 47 godina, menzis mi prvi put kasni, osim kad sam bila trudna. Valunzi su svakodnevni i preko dana i po noći, nesanica, uzas. Bila sam kod doktorke, uradili sve analize, sve je ok i rekla mi da sam u perimenopauzi. Ma da mi je rekla da cu sigurno dobiti vrlo brzo, kao videla na ultrazvuku, ali evo dva meseca, nista. Moram da pomenem, i sumnjam od kad sam primila revakcinaciju, fajzera, te noci sam bila bas lose i groznica i temperatura, gorela sam cele noci. Za dva dana sam tada trebala da dobijem i nista od tada i evo dva meseca. A Valunzi, vrućina od te noci, svakodnevno. Moje pitanje je, da li je mozda ta vakcina uticala na ovaj,, poremećaj“, Nisam jedina koja je isto dozivela, dosta zena mi je isto rekla, da se i njima to isto desilo, posle revakcinacije. Lep pozdrav!

Biljana
22:23, 24. 07. 2021.
Odgovori

Potreban mi je savet za kcerku. Pre 2 godine je izgubila ciklus iz anoreksicnih razloga. Bavila se fitnesom I zdravom ishranom. Po savetu endokriniga pita je Jaz tablete. Sve zdrave preparate na biljnoj bazi unosi od make pa dale. Ginekoloski zdrava, Ali estrogen nikako da podigne. Sada je dobro sto se tice kilaze. Da li postoji mogucnost da povrati ciklus? Hvala.

H
20:50, 25. 03. 2023.
Odgovori

Poštovani htjela sam da vas pitam imam 59 godina i dobila sam periodu

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo