Naslovna / Zdravlje

Mali vodič za žene: Kako do opuštenijeg i zdravijeg seksualnog života

Priredio/la: M.R.|17:00 - 26. 04. 2021.

Veliki deo zdravlja kreće i iz spavaće sobe, a ako je žena iz bilo kog razloga stegnuta, valja se pozabaviti ovim pitanjem

Seks, poverenje, orgazam, partnerski odnos Poverenje i opuštanje – put do kvalitetnijeg seksualnog života Foto: Unsplash

„Ne mogu večeras“, „Boli me glava“, „U PMS-u sam, nervozna sam“… Ove rečenice nisu retke, a žena najbolje zna da li je u njima potpuna istina u datom trenutku ili se nešto dublje krije iza njih, što zahteva i lično preispitivanje, ali i otvoren razgovor sa partnerom. Psiholozi, ali i seksolozi su saglasni – dobar deo zdravlja kreće i iz spavaće sobe, a ako je žena iz bilo kog razloga stegnuta, valja se pozabaviti ovim pitanjem.

Više razloga za nizak libido

Ako niste uvek raspoloženi za seks – niste sami, ali to, ako je trenutno, ne treba posmatrati kao nešto strašno, niti uznemiravajuće.

– Mnoge žene imaju promenljive seksualne nagone koji mogu da budu posledica nekih drugih problema – kaže dr Ian Kerner, psihoterapeut i seksualni terapeut iz Njujorka. On objašnjava i da je, na neki način, seksualna želja barometar našeg celokupnog zdravlja. Ako neko uđe sa niskim libidom, to često, po njegovim rečima, može biti pokazatelj da se nešto drugo događa, emocionalno ili fizički.

Ove prepreke su premostive, pa ako i nemamo tačan odgovor na pitanje „Šta je to što žene zaista žele?“, postoje neki univerzalni saveti kako da se, ako razlog nisu neki drugi zdravstveni problemi, osećaju srećno i ispunjeno u ovom segmentu partnerskog funkcionisanja, bez koga nema kompletnog i celovitog odnosa.

Ovo volim, ovo baš i ne…

Dr Kerner kaže da je prva stvar koju treba da definišete da biste uživali u krevetu naizgled prosta – znati šta volite.

– Valja osetiti, a samim tim i znati šta je to što čini da se osećate dobro, šta vas uzbuđuje a šta odbija, koja je to stimulacija koja vam je potrebna da biste se kretali normalno kroz proces uzbuđenja, koji su to položaji koji vam se sviđaju i u kojima sa partnerom praktično možete da zamislite da plešete jedan ples u kome svako prati korake ovog drugog – objašnjava dr Ian Kerner.

Otvoreno i bez stida

Takođe je važno biti u mogućnosti da te želje prenesete svom partneru i da možete otvoreno i bez stida da mu to saopštite.

– Ako vam je ipak neprijatno, uokvirite ono što želite u oblik neke priče ili fantazije – predlaže Kerner i opisuje da biste, na primer, partneru mogli da kažete da ste sanjali kako ste se vas dvoje zabavljali kao tinejdžeri. Tom prilikom treba koristiti uzbudljivo opisivanje, sa dosta duhovitosti, i to će vam pomoći da otvorite neke druge perspektive.

Stepenik više je masturbacija koja takođe može da pomogne ženama da, jednostavno, „provere“ šta im se sviđa u krevetu i da se osećaju seksualno sigurnije, poželjnije i samopouzdanije.

Sposobnost fokusiranja na trenutak bez obzira na spoljašne uticaje

Naš stresni životni stil utiče na nas tako da nam pažnju odvlače brojni eksterni uticaji, čak i kada samo rešili da se fokusiramo na romantiku. Posebno ženama je važno je da se usredsrede na trenutak. Dr Kerner kaže da je mesto na kome se nalazite, u kombinaciji sa trenutkom u kome vam se mozak zaista deaktivira od svega spoljnog, uključujući čak i zvukove koji su uznemirujući ili ometaju mir, put ka punom uzbuđenju i doživljavanju orgazma.

Nauka podržava ideju da „podešavanje nivoa buke“ može pomoći ženama da poboljšaju svoj seksualni život. Studija objavljena 2017. godine u Journal of Sexual Research otkrila je da su žene prijavile značajna poboljšanja u seksualnoj želji, ukupnoj seksualnoj funkciji i smanjenju problema u seksu nakon programa fokusiranja pažnje od spoljih uticaja. Druga studija, Journal of Sex and Marital Therapy, otkrila je da su žene koje meditiraju i imaju sposobnost da se „izmeste“, postigle bolje rezultate u razvoju seksualne želje i funkcije.

Doktori predlažu da manje razmišljate o listi obaveza, a više o onome što želite da vam se lepo dogodi u spavaćoj sobi i o osećaju ispunjenja kada se željeni čin dogodi. Maštanje je takođe više nego preporučljivo – ono će takođe bar na kratko opustiti vaš prezaposleni i previše napeti mozak.

Pozitivna slika tela i seksualno samopouzdanje

Ako se žena ne oseća dobro u svom telu, neće moći potpuno ni da uživa u seksu. Slika tela, uključujući zabrinutost za težinu, fizičko stanje, seksualnu privlačnost i razmišljanja o tome kako izgledate i da li ste poželjne partneru ako imate koji kilogram više, mogu da utiču na opuštanje i sam čin. Učestalost vežbanja i bolja fizička spremnost povećavaju privlačnost i povećavaju nivo energije, što čini da se ljudi osećaju bolje i zadovoljnije sobom, samim tim i seksualno poželjnije i samouverenije.

– I muškarcima i ženama negativna slika tela može biti prepreka i biti sprečavajući faktor u opuštanju – kaže Kerner, a pozitivna slika tela može povećati samopouzdanje jer kod pacijenata koji su izgubili kilogram ili dva ili su počeli da vežbaju, poraslo je i seksualno samopoštovanje.

U svakom slučaju, važno je shvatiti da se vaš partner ne fokusira na nekoliko kilograma viška, vaše strije ili ožiljke. Ne morate imati savršeno telo da biste mogli uživati u svojoj seksualnosti, a vaš partner, ako je vredan poverenja i svega što delite, trebalo bi da misli da izgledate savršeno baš takvi kakvi jeste.

– Lični ukus mnogih muškaraca nije u skladu sa onim što mediji propagiraju za savršeno telo, a tokom seksa i dubokog stanja uzbuđenosti, muškarci su uglavnom više usredsređeni na detalje i iskustvo koje doživljavaju nego na izgled nečijeg tela, posebno ako odnos već postoji – objašnjava terapeut.

Poverenje i emocionalna sigurnost

Teško je održavati bilo koje, pa i seksualne odnose ako osećate da se između vas i partnera pojavio jaz, ili ste, možda, zabrinuti za njegovu vernost. Ako mislite da vaš partner možda ima aferu, važno je da to rešite – nemojte ćutati. Da biste započeli razgovor na nekonfliktan način, dr Kerner predlaže da kažete nešto poput: „Osećam se kao da u poslednje vreme nešto nije kako treba i osećam se pomalo nesigurno“ . Objasnite da želite da vam veza i seksualni život sa njim budu prioritet. Ako je sve kako treba, stvari će se razjasniti otvorenim razgovorom, a seks će doći kao olakšanje nakon „skinutog tereta“.

Status seksualnog zdravlja partnera bez tajni

Niko ne voli neprijatno pitanje „kada si poslednji put testiran na polno prenosive infekcije?“ Diskusija o prethodnim partnerima, kontracepciji i kontroli rađanja, kao i pitanja o seksualnoj istoriji partnera, ali i vašoj, ne bi trebalo da budu problem. Ako vaš partner nije otvoren za priču na ove teme, on možda nije prava osoba za vas.

Proizvodi koji mogu da učine seks lakšim

Žene, bez obzira na starosnu dob mogu imati probleme sa nedovoljnom vlažnošću tj.suvoćom vagine. Da biste učinili stvari ugodnijim, koristite lubrikant, ali budite izbirljivi prema brendu koju kupujete, jer postoje razlike među njima (konsultujte ginekologa ili apotekara). Preporučuju se prirodni lubrikanti na bazi vode, a dr Kerner takođe naglašava važnost predigre kako biste mogli da do određenog niova vlažnosti dođete prirodnim procesom. Dajte sebi više vremena, a ako bilo šta ne funkcioniše – nije „smak sveta“. I za to je lek – otvoren razgovor sa partnerom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor