Naslovna / Fitness

Tai Chi lagane vežbe pomoći će vam da se rešite stresa i poboljšate stabilnost tela

Priredio/la: M.R.|15:30 - 20. 04. 2021.

Kombinacija gracioznih, fokusiranih pokreta, meditacije i disanja, pomoći će vam u postizanju duhovne, ali i fizičke ravnoteže

tai chi-borilaćka veština-vežbe Telo u stalnom pokretu, angažovani svi mišići Foto: Pixabay

Nekada jedna od istočnjačkih borilačkih veština korišćenih za odbranu, vremenom je evoluirala u graciozan oblik vežbanja koji se sada opisuje i kao meditacija u pokretu. Upražnjava se za smanjenje stresa, dostizanje psihofizičke ravnoteže i mira, ali i kao pomoć u regulaciji niza drugih zdravstvenih stanja.

Šta je tai chi?

Ovaj deo drevne kineske tradicija uključuje niz pokreta koji se izvode polako, usredsređeno (fokusirano) i praćeno dubokim disanjemTai chi, takođe poznat i kao tai chi chuan, kombinacija je laganog fizičkog vežbanja, istezanja i decentnih pokreta. Svaki stav (držanje) preliva se u sledeći, bez pauze, zahtevajući od tela da bude u stalnom pokretu, što angažuje sve mišiće, bez opterećenja koja zglobovi i mišići ne mogu da podnesu.

Čini ga više različitih stilova, a svaki stil može suptilno da naglasi različite tai chi principe i metode. Postoje i varijacije unutar svakog stila. Neki se usredsređuju na održavanje zdravlja i vitalnosti, dok se drugi fokusiraju na aspekt borilačkih veština tai chi-ja i malo su zahtevniji, za nijansu i oštriji u pokretima. Razlikuje se od joge koja predstavlja drugačiji tip meditativnog kretanja. Joga kombinuje razne fizičke položaje i tehnike disanja zajedno sa meditacijom, ali u pretežnom mirovanju.

Da li svi mogu da vežbaju?

Ova aktivnost ima neznatan uticaj i minimalno opterećuje mišiće i zglobove, što je čini generalno bezbednom za sve uzraste i nivoe bavljenja rekreacijom. Zbog navedenog je vrlo pogodna za starije kategorije stanovništva. Tai chi je mnogima privlačan, jer je jeftin vid rekreacije i ne zahteva posebnu opremu. Možete ga raditi bilo gde, uključujući zatvoreni ili otvoreni prostor, sami ili u grupi.

Iako je tai chi generalno siguran i bezbedan, trudnice ili osobe koje imaju probleme sa zglobovima, bolovima u leđima, prelomima, teškom osteoporozom ili diskus-hernijom, treba da se konsultuju sa svojim lekarom pre nego što probaju tai chi. Mogu da ga vežbaju uz poštedu, tj. izbegavanje određenih položaja.

Korisni saveti pre početka vežbanja

Pravila tai chi vežbanja danas su lako dostupna u knjigama ili na internetu, ali svakako preporučujemo da potražite prve smernice od kvalifikovanog tai chi instruktora, kako biste stekli sve prednosti, naučili pravilne tehnike i postigli optimalan efekat vežbanja. Tai chi instruktor može vas naučiti određenim položajima i tehnikama disanja. Takođe, daće vam važne savete ako imate povrede, hronične bolesti, probleme sa ravnotežom ili koordinacijom. Iako je tai chi spor, graciozan, i uglavnom nema negativne neželjene efekte, ako ne upražnjavate odgovarajuću tehniku, možete da dođete u rizik od povređivanja. Verovatno ćete se nakon nekog vremena, kada steknete samopouzdanje i rutinu, osećati dovoljno sigurno da samostalno radite tai chi. Napravite najbolji izbor za sebe – ako ste željni druženja, pridružite se nekoj tai chi grupi.

Koristi od vežbanja

Maksimalne koristi od vežbanja imaćete ako nakon nekog prvog perioda uhodavanja i privikavanja, nastavite tempom od bar dva puta sedmično. Zavisno od vašeg tipa ličnosti, možda će vam biti zgodnije da vežbate na istom mestu iz dana u dan, kako biste stekli rutinu. Ako vam je radno – životni raspored gust i nemate vremena za redovno vežbanje, prevarite navike: radite tai chi kad god ugrabite nekoliko minuta. Umirujuće duhovno – fizičke koncepte koje će vam usaditi tai chi vremenom ćete moći da primenite i bez izvođenja stvarnih pokreta, što je posebno važno kada ste u stresnoj situaciji – u saobraćajnoj gužvi ili posle nekog napetog radnog sastanka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Milovan
19:08, 01. 01. 2024.
Odgovori

Odlično ste

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo