Medicinski informativni portal
Naslovna / Psihologija

5 pitanja oko kojih partneri treba da se slože da bi veza trajala

Priredio/la: I. V.
17:00 - 01. 03. 2021.

Za uspešnu vezu potrebni su fleksibilni partneri, ali postoje neka pitanja o kojima se ne može pregovarati. Ona traže da partneri budu na „istoj strani ulice“ ako žele kvalitetan život

uspešna partnerska veza Svaki partnerski odnos zahteva neku vrstu pregovora Foto: Shutterstock

Kvalitetna, uspešna veza podrazumeva fleksibilnost partnera. Istina je da sve veze zahtevaju neku vrstu pregovora, ali, postoje neka ključna pitanja oko kojih bi oba partnera u vezi morala da se nađu na istoj strani. Iz svog kliničkog iskustva psihoterapeut dr Jenn Mann izdvaja neka pitanja koja često rezultiraju dugotrajnim i iscrpljujućim nezadovoljstvom, posebno u situacijama kada jedna osoba odustane od svoje želje ili potrebe. Dr Mann je na osnovu te slike izdvojila pet najboljih zahteva, saveta za uspešnu vezu. Kako kaže, pitanja se mogu tretirati kao upitnik za svakog od partnera kako bi saznali „da li se podudaraju“.

1. Monogamija

Ako oba partnera ne žele isto, to nije dobar spoj. Da bi monogamna ili otvorena veza funkcionisala, oba partnera treba da se slože da li imaju istu želju u pogledu nivoa odanosti, privrženosti. Kompromis po ovom pitanju samo može da dovede do ogromnog bola i sukoba među partnerima.

2. Brak

Brak je oduvek za vas bio važan i ne bi trebalo da odustanete od njega, bez obzira koliko volite svog partnera, smatra dr Jenn Mann. Ako ostanete u vezi u kojoj morate da se odreknete ovog nivoa posvećenosti, to će sigurno dovesti do nezadovoljstva i neke vrste unutrašnjeg besa. Uvek će među partnerima vladati osećaj kao da jedan od njih ide „svojim putem“ – i još gore, uskraćujući vam nešto što zaista duboko želite.

3. Deca

Oduvek želite da imate dete? Onda te želje ne biste trebalo da se odričete, ističe dr Mann. Isto tako, ako znate da ne želite decu, nije fer a ni ljudski stupati u ozbiljnu vezu sa nekim za koga znate da želi da bude roditelj. Ukoliko to uradite, znajte da namerno nekoga činite nesrećnim i da stojite na putu te osobe da se ostvari u ulozi koja joj veoma važna u životu. Takođe, ne treba ni pokušavati da na nekoga vršite pritisak, svaljujete krivicu ili ga prisiljavate da rodi bebu. Drugo ili treće dete u bračnoj zajednici je, međutim, stvar o kojoj je moguće pregovarati, a nekad je to čak i poželjno. To su odluke koje bi partneri trebalo da donose zajedno.

4. Osnovne vrednosti

Osnovne vrednosti su definisane vrednosti koje vas vode kroz život i određuju vaše ponašanje. Dr Jenn Mann naglašava da niko ne bi trebalo da provodi vreme ili život sa osobom koja želi da ugrozi nečiji moral ili bilo koje druge ljudske vrednosti. Naravno, treba poštovati i ceniti nečije versko ili političko opredeljenje ili bilo šta što predstavlja sistem vrednosti neke osobe. Ali, to su one stvari koje, kako kaže dr Mann, „vidite na prvu“. Odmah vam je jasno sa kim imate posla. Ako se nečije osnovne ljudske i životne vrednosti ne uklapaju u vaš sistem vrednosti, to je dobar pokazatelj da takva partnerska veza možda neće uspeti.

5. Karakter

Ljudi mogu da poboljšaju svoju komunikaciju, ponašanje, da postati pronicljiviji, da nauče nove veštine, ali ne mogu da „nauče karakter“. Dr Jenn Mann podseća da ne možete da promenite nečiju prirodu. Građen na osnovnim životnim vrednostima, karakter je, u suštini, lice kojim se predstavljamo spoljašnjem svetu. Životna načela i vrednosti koji gaji i poštuje neka osoba mnogo govore o njoj, ko je i kakva je ta osoba, ali karakter je spoljni izraz tog identiteta. Ili, kako to kažu psihoterapeuti, to je „paket aranžman“. I, ako odmah ne osetite da je za vas prihvatljiv – znajte da nikada i neće biti.

Psihoterapet Jenn Mann naglašava da – ako ste u vezi s nekim ko zbog koga bi morali da potražite odgovor na jedno od ovih pet pitanja, možda je vreme da preispitate sopstvenu vezu. Kompromitovanje po bilo kom od ovih pet pitanja, po njenom iskustvu, verovatno će dovesti do problema i naštetiti dugotrajnosti vaše veze. Da ne pominjemo sopstveno poverenje u to ko ste i šta najviše volite na sebi. O tome nikada i ne bi trebalo da raspravljate.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor