Naslovna / Psihologija

Odustanite od ove TRI stvari i bićete dobar partner

7:00 - 25. 10. 2020.
Izvor: estherparel.com

Pokušajte da volite sebe i sa manama i da predstavite pravu verziju sebe potencijalnim partnerima. Tako će odnos biti izgrađen na poverenju i istini

 

Podrštka i opušteni odnos najbitniji u vezi Foto: Pexels

Ne postoji idealan partner. Ako to očekujete od sebe, neprekidno ćete imati osećaj da niste dovoljno dobri i nećete moći da razvijete poverenje u sebe.

Mislite o tome na ovaj način: veze su kao instrumenti. Ako očekujete da ćete samo izabrati jedan instrument i odmah svirati kao profesionalac, isfrustriraćete se i pobeći od dobre stvari pre nego što je zaista i počela. Da bi se sačuvala dugotrajna i čvrsta veza, pokušajte da priznate svoje mane dok još uvek cenite sebe i svog partnera. Za početak oslobodite sebe te predstave o primernom ponašanju partnera.

Moram da budem totalno opušten/opuštena

Biti „opušten” ili „kul” nije znak emotivne zrelosti ili inteligencije. Postoje stvari oko kojih treba da se iznervirate, kao kada vam je partner neveran ili vas zapostavlja. Zapravo, bilo bi zabrinjavajuće da vas to ne uznemiri! Neke situacije zahtevaju određene reakcije, a predstava da ljudi „preterano reaguju” ili „su ludi” potpuno je štetna. To dovodi do toga da glumite i da se pretvarate da vas se ne tiču postupci vašeg partnera koji su vas povredili – što vaš odnos lišava bliskosti i povezanosti.

Ono što treba da naučite jeste kako da regulišete svoje emocije. Kao kad plačete, vrištite, ljutite se… A onda se smirite. Tako ćete dati svom partneru šansu da vas stvarno upozna, da vidi šta vas nervira i da shvati kako da se suoči s tim i odgovori na vaša osećanja. I da – pravi partner će vas voleti čim mu se otvorite na ovaj način.

Moram uvek da budem podrška

U vezama uvek postoji jedan partner koji je brižniji, koji je rame za plakanje, emotivna stena. Ali uvek kada ste tu za nekog drugog, zaboravite da vodite računa o sebi. A kad se stalno trudite da budete podrška drugom neprestano se pitate „Jesam li to dobro rekao/rekla?” „Da li sam to dobro uradio/uradila?”

Glavni izazov je shvatiti kako da ohrabriš svog partnera dok zadržavaš svoj identitet i individualnost. Umesto da se držite kao pijan plota za „prave stvari koje treba uraditi”, morate da nađete način da izađete kada se osećate preopterećenim ili da date svom partneru prostor da sam/sama reši svoj problem.

Moram da provedem život zajedno s nekim

Osoba koja pokušava da bude savršen partner misli da treba sve da radi zajedno sa partnerom, kao da je to nešto prirodno. Ali u realnosti smete da pravite greške, da tragate za samim sobom i da ne nađete sve odgovore na pitanja ko sve vi zaista.

Ako počnete vezu na pretpostavki da ste sve već shvatili, spremite se za stres koji ćete imati kasnije. Vaš odnos će biti izgrađen na nerealnim očekivanjima, a vaš partner može da postane ogorčen kada razotkrijete samog sebe.

Umesto toga pokušajte da volite sebe i sa manama i da predstavite pravu verziju sebe potencijalnim partnerima. To vas priprema za odnos koji će biti izgrađen na poverenju i istini. Znaćete da vas vole i da ste ih privukli baš zbog toga kakvi ste.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo