Naslovna / Zdravlje

Dr Boris Vraneš: Opasne stvari koje možda niste znali o polno prenosivim infekcijama

Piše: Marijana Rajić|15:00 - 25. 01. 2021.

Seksualno prenosive infekcije (STB) su bolesti  koje se prenose seksualnim putem sa osobe na osobu, najčešće vaginalnim odnosom ali se mogu preneti i analnim i oralnim seksualnim kontaktom – upozorava prim. dr Boris Vraneš, ginekolog akušer i onkolog

 

seksulano prenosive bolesti

Ako se ne leče, seksualno prenosive bolesti mogu da izazovu sterilitet i druge ozbiljne komplikacije Foto: Shutterstock

Seksualno prenosive bolesti (STB) su veoma prisutne u populaciji svih starosnih grupa, a veliki broj ljudi nema nikakvu simptomatologiju i tegobe. Ukoliko se ne leče, mogu dovesti i do ozbiljnih poremećaja zdravlja.

Tipovi STB

– Seksualno prenosive bolesti (STB) delimo na virusne i bakterijske, i mogu biti lokalnog i sistemskog karaktera – kaže za eKliniku ginekolog i onkolog Boris Vraneš i detaljno pojašnjava tipove:

  • Najčešće virusne seksualno transmisivne bolesti su: infekcija humanim papilloma virusima-HPV, Hepatitis B i C, Herpes, HIV.
  • Najčešće bakterijske seksualno transmisivne bolesti su: hlamidija, gonoreja, sifilis, i parazitarna trihomonijaza.
  • Sistemske seksualno transmisivne bolesti su: hepatitis, HIV, sifilis.
  • Seksualno transmisivne bolesti lokalnog karaktera su: HPV, herpes, hlamidija, gonoreja, trihomonijaza.

Mitovi i dileme

Doktoru Vranešu smo postavili nekoliko pitanja koja se ne postavljaju često i glasno a važno je o njima govoriti iz prostog razloga edukacije i prevencije.

Da li su promiskuitetne osobe u povećanom riziku za oboljevanje od seksualno prenosivih bolesti?

  • Jesu, mada se one mogu dobiti i od jednog jedinog partnera.

Da li se ove bolesti mogu dobiti preko korišćenja zajedničkih toaleta ili u bazenu?

  • Ove bolesti se prenose isključivo seksualnim kontaktom, tako da se ne mogu preneti navedenim putem.

Da li su od prenošenja zaštićene žene koje su u homoseksualnom (lezbijskom) odnosu?

  • Nisu, one takođe mogu jedna drugoj preneti STB kontaktom ruku sa genitalijama i oralnim seksom.

Da li je neophodno da dođe do penetracije tokom seksualnog odnosa kako bi došlo do infekcije?

  • Nije, jer se mogu preneti i kontaktom prstiju sa genitalijama tokom predigre. Ovo se najviše odnosi na HPV transmisiju.

Da li je kondom zaštita i od HPV infekcija?

  • Nije, kondom ne može da pruži zaštitu od HPV infekcija, i za ove infekcije ne postoji definisana prevencija, ali se redovnim ginekološkim pregledima i nadzorom njihovo širenje i napredovanje uspešno sprečava.
dr Boris Vranes

Dr Boris Vraneš, ginekolog i onkolog Foto: Privatna arhiva

Kako se prenose Hepatitis i HIV

– Najveća je učestalost HPV infekcija koje su prisutne kod gotovo celokupne populacije. HP virusi najčešće izazivaju genitalne bradavice – kondilome i promene na grliću materice – akutni i hronični cervicitis, najčešće nazvane “ranice”, koje mogu da se komplikuju displazijom koja je precursor karcinoma grlića materice – kaže dr Vraneš. – Hepatitis i HIV se prenose isključivo putem krvi kroz mikrotraume na genitalijama koje nastaju prilikom seksualnih odnosa. Ovo se posebno odnosi na analni seks – upozorava sagovornik eKlinike.

Testiranje i lečenje isključivo uz preporuku lekara

U ranijim klasifikacijama u STB su spadale i Ureaplazma i Mikoplazma koje se po novim preporukama više ne testiraju jer je njihova prisutnost jako visoka a patogeni potencijal izuzetno nizak.

– Ove infekcije se u današnje vreme leče isključivo po utvrđivanju kliničkih problema povezanih sa ovim patogenim agensima i prilikom lečenja infertiliteta (steriliteta) metodama biološki potpomugnute reprodukcije – objašnjava Vraneš. – Potrebno je napomenuti da se u odsustvu kliničkih znakova infekcije ne savetuje rutinsko uzimanje briseva i lečenje drugih bakterija koje napred nisu navedene, jer se širokom primenom antibiotika narušava vaginalni biofilm i razvija oportunistička vaginalna flora koja može postati hroničan problem.

– Prisustvo streptokoka grupe B u vagini se smatra fiziološkim i registruje se u i do 15% žena. Ova pojava se leči isključivo u vreme porođaja kako bi se zaštitila beba od infekcije ovom bakterijom i takve nalaze ne treba lečiti u drugim situacijama – dodaje ginekolog-onkolog.

Važnost zaštite i prevencije

Ukoliko se ne tretiraju na vreme ili sa adekvatnom terapijom, ove bolesti mogu dovesti do niza komplikacija: steriliteta, upalnih procesa zglobova, oka ili karlice, karcinoma grlića materice ili drugih karcinoma uključujući limfome uzrokovane HIV virusom, bolesti srca, poremećaj pamćenja ili oštećenje ploda u trudnoći.

Dr Vraneš podseća i da su prevencija i zaštita od najvećeg značaja u sprečavanju širenju STB.

– Zaštita prilikom seksualnih odnosa, pre svega korišćenje kondoma je od značaja za sprečavanje prenošenja najpre krvno prenosivih STB (HIV, hepatitis) ali i od intracelularnih parazita poput hlamidije. Prevencija se pre svega odnosi na testiranje – skrining na STB oba partnera, kao i prilikom promene partnera. Ukoliko se utvrdi postojanje neke od seksualno prenosivih bolesti, apsolutna većina se uspešno leči kada se lečenje započne pravovremeno – kaže naš sagovornik.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo