Naslovna / Ishrana

Vasa Pelagić: Kako da jedemo BELI LUK da bismo imali dobar IMUNITET

Priredio/la: J. M.|14:00 - 01. 11. 2020.

Kad se tako jede, on jača želudac, štiti od grčeva, čuva od groznice, reguliše pritisak, jača imunitet…

Vasa Pelagić bio je lekar i narodni prosvetitelj koji svojom knjigom „Pelagićev narodni učitelj“ nije želeo da širi nazovilekarstvo, već je opisivao samo bilje čija su dejstva na određene zdravstvene tegobe klinički dokazana. Jedna od tih biljaka je i beli luk, za koji znamo da je najefikasniji prirodni antibiotik, ali i odličan pomagač kod mnogih bolesti. Ipak, kako se pravilno jede beli luk? Evo šta kaže Vasa Pelagić.

Jede se svež, a pomaže i kod bolesnih desni Foto: Unsplash

Svež, odmah kad zatreba

− Razni naučari i praktičari dosad su iznašli i saznali da je beli luk pun ne samo hranljivih sastojaka koji su neophodni za naše telo i umovanje nego i da su i crni i beli luk u isto vreme i lekarija protiv više bolesti. Šta oni vrede za hranu vidi se otuda što je hemijskom analizom ispitano da u belom luku ima, pored vode, celuloze, belančevine, šećera, organskih kiselina, mineralnih soli, vitamina, fermenata i drugih manje važnih sastojaka, jedno jedinjenje aliin, rastvorljivo u vodi i bez mirisa, ali kad se češnjak oljušti, iseče, zgnječi ili žvaće, onda se pod uticajem fermenata ubrzo razvija aromatičan, prijatan, začinski »miris na beli luk«, jer se aliin razlaže na isparljivo ulje koje sadrži sumpora (alicin) i koje draži oči i ljutog je ukusa. Ovo ulje nije postojano i brzo se hemijski menja u neprijatno jedinjenje koje »zaudara na beli luk«. Zbog toga se beli luk upotrebljava uvek svež i kad zatreba – piše Vasa Pelagić u svom „Narodnom učitelju“.

Koliko jesti belog luka dnevno za imunitet

Vasa Pelagić kaže da beli luk nikako ne jedemo mnogo odjednaput.

− Po nekoliko češanja iz glavice, najviše jednu glavicu dnevno. Kad se tako jede, on jača želudac, štiti od grčeva i vodene bolesti, goni na mokrenje, čuva od groznice…

Protiv kašlja, kamena u bubregu, za zdrave desni…

Evo kod kojih oboljenja i kako pomaže beli luk, prema „Narodnom učitelju“

− Protiv kašlja i neuredne stolice dobro ga je utući i jesti s medom. Da se odgoni mokraćni kamen, treba piti svaki dan po jednu čašu bela vina u kome je malo češnjaka odstajalo. Zapaljenje mesa oko zuba i mala zubobolja leči se kad se ispeče češnjak u vrućem pepelu, i onako vreo na bolni zub metne i podrži. Za zapaljeno meso oko zuba najbolje je svariti s češnjakom vinskog sirćeta i tim svaki dan usta, desni ispirati – pisao je Vasa Pelagić.

A nauka je dokazala da beli luk leči anemiju, reguliše visok pritisak, poboljšava imunitet, čisti urin, ubrzava metabolizam, sprečava uporan kašalj, čisti jetru. 

Ali zapamtite, češanj po češanj, najviše glavičica dnevno, nikako cela odjednom. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo