Prirodna medicina

Faringitis nastaje usled virusne infekcije: Kako med ublažava bol u grlu

Priredio/la: I. V.

Virusne infekcije kao što su prehlada ili grip najčešći su uzroci faringitisa, ali mogu da budu i drugi, kao što su refluks kiseline, alergije i prekomerna upotreba glasnih žica

Faringitis ili bol u grlu često je uzrokovan upalom i oticanjem tkiva grla (ždrela) usled infekcije ili upale. Virusne infekcije kao što su prehlada ili grip najčešći su uzroci faringitisa, ali mogu da budu i drugi, kao što su refluks kiseline, alergije i prekomerna upotreba glasnih žica. Najčešće, virusne upale grla umiruju se same sve dok ne prođu, ali i drugi uzroci, kao što je streptokokno grlo, zahtevaju lečenje kako bi se sprečile komplikacije.

Koji su simptomi faringitisa?

Većina ljudi sa upalom grla ima i druge simptome. U zavisnosti od uzroka, mogu se osetiti simptomi kao što je bol, grebanje grla usled otoka, poteškoće pri gutanju… Bol i nelagodnost mogu da se jave samo kada gutamo ili mogu da budu kontinuirani.

Ostali simptomi koji prate bol u grlu mogu da „preseku“ i pomognu nam da odlučimo da li da odemo kod lekara ili ne. Ti simptomi takođe mogu da pomognu zdravstvenim radnicima da dođu do korena problema. Čak i bez drugih simptoma, ako nas grlo toliko boli da ne možemo da gutamo ili spavamo, treba potražiti medicinsku pomoć. Savet je da se ode na lekarski pregled u sledećim situacijama:

  • ako je temperatura veća od 38,3 °C
  • ako je otežano disanje, gutanje ili otvaranje usta
  • ako postoji kvrga u vratu
  • ukoliko promuklost traje više od dve nedelje
  • ukoliko se javi krv u ustima ili sputum
  • ako se pojavi osip
  • ako je grlo toliko bolno da ne možemo da progutamo ili zaspimo.

Šta uzrokuje bol u grlu ili faringitis?

Najčešći uzroci upale grla su virusne infekcije uključujući običnu prehladu, Streptococcus bakterije grupe A (streptokok u grlu) i mononukleozu. Kod male dece, Coxsackie virus i  herpangina su dva druga virusna uzroka.

Upala grla je najčešći uzrok infekcije kod dece školskog uzrasta, a u 10 odsto slučajeva kod odraslih i mlađe dece. Ovo stanje je uzrokovano bakterijama i potrebno ga je lečiti antibioticima kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije.

Strep grlo obično nema druge respiratorne simptome kao što su drenaža iz nosa, kašalj ili zapušenost, ali izaziva temperaturu. U ovom slučaju treba uraditi brzi test na Streptococcus bakterije, ako postoji sumnja.

Takođe, moguće je doživeti upalu grla sa alergijama, curenjem iz nosa, prekomernom upotrebom glasnih žica i pušenjem. I refluks kiseline može da izazove bol u grlu kada želudačna kiselina uđe u jednjak i iritira tkiva. Iritansi iz životne sredine kao što su dim, zagađenje vazduha i industrijska  isparenja takođe mogu da iritiraju grlo, baš kao i suv vazduh, koji sam po sebi može da izazove suvoću i grebanje grla.

Kako se leči faringitis?

Ako može da se reši ono što uzrokuje bol u grlu, to će biti primarni fokus lečenja upale grla. Na primer, kada se identifikuje bakterijska infekcija kao što je strep grlo, antibiotici kao što su penicilin i amoksicilin koriste se da oslobode telo od infekcije, a ujedno i oslobađaju čoveka od bola u grlu.

Mogu se koristiti i kućni lekovi kao što je čaj od žalfije i lekovi protiv bolova koji se kupuju bez recepta, kao što su ibuprofen i acetaminofen, kako bi se ublažio bol u grlu. Međutim, čekanje da upala sama prođe je obično ono što je najefikasnije i traje oko nedelju dana minimum.

U slučaju faringitisa mogu da pomognu i brojni tradicionalni saveti, odnosno narodna medicina kako bi se ublažio bol u grlu.
1. Ovlažite vazduh pomoću ovlaživača sa toplom ili hladnom parom ili uz pomoć ključale vode
2. Pomešajte med sa omiljenim čajem jer med tako može da obloži grlo i deluje kao lubrikant.
3. Ispirajte grlo slanom vodom –  1/4 kašičice na 1/2 šolje vode je uobičajena mešavina.
4. Sisajte pastile ili tvrde bombone.

Stručnjaci navode da nema mnogo studija koje su podržale upotrebu alternativnih terapija. Žalfija, brest i koren sladića mogu da se nađu u nekim biljnim čajevima i pastilama i veruje se da, iako nije dokazano, imaju umirujuće dejstvo. Naravno, uvek je potrebno razgovarati sa lekarom o upotrebi biljnih lekova i suplemenata jer neki mogu da budu u interakciji sa drugim medikamentima.

Ukoliko se faringitis ili grlobolja pogorša, a stanje je sve lošije i nakon 5 do 7 dana,  zakažite lekarski pregled.