Naslovna / Prirodna medicina

Bol u grlu ublažite melemom od meda i kurkume

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 30. 10. 2021.

Kašika meda deluje antibakterijski i antigljivično, a njegova gusta tekstura formiraće privremeni zaštitni štit preko nadraženog grla

med i kurkuma -melem Spoj kurkume i meda se pokazao kao pravi eliksir zdravlja koji jača imunitet Foto: Shutterstock

Spoj kurkume i meda se pokazao kao pravi eliksir zdravlja koji jača imunitet i ima izuzetna  antiinflamatorna i antioksidativna dejstva. Priprema se jednostavno, a efekti su, kažu oduševljeno svi oni koji su koristili ovu mešavinu – brzi i delotvorni.

Korisna svojstva meda dobro poznata od davnina

Ova kombinacija deluje i antibakterijski, a oba sastojka se vekovima koriste kao prirodni i efikasni lekovi za razne bolesti. Med se, prema starim zapisima, od davina koristi kao prirodno sredstvo za suzbijanje kašlja, a poslednjih godina recenzije o njegovom pozitivnom delovanju u rešavanju ovog problema mogu se sve češće pročitati u prestižnim publikacijama.

Nutricionisti podsećaju da med nije bezbedno davati deci mlađoj od 2 godine, a o uvođenju u ishranu se obavezno konsultujte sa pedijatrom.

Kada grlo boli ili je upaljeno – med pravi zaštitni sloj

Veruje se da med pomaže u smanjenju jačine i intenziteta kašlja, a takođe se koristi i kao prirodni lek za umirivanje bolnog, suvog ili iziritiranog grla. Sirovi med je ozbiljno proučavan zbog svojih antibakterijskih i antifungalnih karakteristika, a kada uzmete kašiku meda, uz antibakterijsko i antigljivično dejstvo, gusta, sirupasta konzistencija koju ima med formiraće privremeni zaštitni štit preko nadraženog grla. Uzimanje kašike meda takođe može pomoći i kod refluksa kiseline.

Na koji način pomaže kurkuma

Kurkuma je takođe dobro poznata po svojim jakim antiinflamatornim sposobnostima, za koje je saslužan sastojak kukrumin. Od velike pomoći je kod različitih stanja kože, od psorijaze do ekcema, ali i kod održavanja što boljeg nivoa nivoa šećera i holesterola.

Spajanje kurkume sa svežim crnim biberom doprinosi još jačoj efikasnosti, jer crni biber pomaže telu da izvuče što više korisnih kurkuminoida iz kurkume. Med će poboljšati apsorpciju kurkumina, i eto objašnjenja zašto je ova mešavina tako moćna i tako dragocena u jačanju kompletnog imuniteta.

Jednostavna i brza priprema

Mlevena kurkuma, bilo koji med i crni biber – to je sve što vam je potrebno za pripremu, a ovaj melem možete čuvati na sobnoj temperaturi. Možete da dodate i 2 kašike jabukovog sirćeta ili limunovog soka, i 2 kašike vode. Dobro promešajte, i imaćete prirodni preparat koji će vam prvenstveno pomoći kada vas zaboli grlo, ako je u pitanju nešto prolazno.

Naravno, ako bol ne jenjava, a osetite da se upala ili stanje grla pogoršava, obratite se lekaru kako biste izbegli komplikacije i stvaranje gnojnih čepova.

Kurkuma sve boji u narandžasto

Budite oprezni kada koristite kurkumu jer njena intenzivna narandžasta boja može privremeno da oboji vaše nokte, ruke, pribor, daske za sečenje i sve sa čime dođe u kontakt. Skida se sodom bikarbonom, alkoholom ili pepelom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Gaga
16:17, 30. 10. 2021.
Odgovori

Kurkuma i med doveli su mi pluća u odličnom stanju, odnosno kao da nisam ni imala upalu pluća

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo