Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Vraćanje želudačne kiseline u jednjak može smiriti ili ublažiti određena hrana

Priredio/la: S.M.
13:00 - 12. 10. 2021.

Ukoliko imate problem sa vraćanjem želudačne kiseline birajte hranu koja pomaže ili bar ne pogoršava stanje

refluks kiseline- vraćanje kiseline Hrana koju unosimo u naš organizam može biti izuzetno važna u sprečavanju refluksa želudačnog sadržaja. Foto: Shutterstock

Gastroezofagealni refluks ili refluks želudačnog sadržaja (GERB), poznat i kao refluks kiseline, čest je medicinski problem koji muči milone ljudi. Međutim, hrana koju unosimo u naš organizam može biti izuzetno važna u sprečavanju refluksa želudačnog sadržaja.

 Refluks želudačnog sadržaja je dugotrajan

Pre svega, trebalo bi imati u vidu da je refluks želudačnog sadržaja dugotrajno stanje. Šta god pojeli, vraća se u jednjak i prouzrokuje neprijatne simptome ili komplikacije. Ovo stanje obično prouzrokuje mišić ili sfinkter na vrhu želuca. Kada postane slab, kiselina se diže i to je taj kiseli ukus koji osećamo u ustima. On može da bude prisutani nedeljama i veoma je iritantan, što utiče na sam kvalitet života. Problem je posebno čest kod trudnica, jer kod njih postoji veći pritisak na želudac.

 Uloga hrane

Ono što jedemo može da ima veliki uticaj na GERB. Postoji duga lista namirnica kojih se možete kloniti, uključujući čokoladu, luk, kiselu hranu i crveno meso. Ali, druga hrana može da pomogne ili barem da ne pogoršava ovo stanje.

Pileća prsa

Prepune proteina, pileća prsa su prilično lako varljiva hrana. Samo skinite kožu i ispecite ih ili propržite.

Voda

Voda je najbolji izbor napitka, ako imate refluks kiseline. Zaslađena pića mogu da izazovu itiracije, kao i alkohol i kiseli sokovi takođe, dok gazirana pića mogu još više da pogoršaju situaciju.

Đumbir

Ovaj koren može pomoći u smirivanju uznemirenog želuca. Probajte vrući čaj od đumbira, ali bez kofeina, jer on može pogoršati refluks kiseline. Takođe, probajte da žvaćete malo osušenog đumbira, ali prethodno proverite etiketu da biste se uverili da nema puno šećera. To je još nešto što može iritirati refluks.

Lubenica i dinja

Lubenica sadrži nizak nivo kiseline koje neće izazvati neželjene simptome, a i dinja je takođe dobar izbor, a i nezamenljivo su osveženje  tokom toplih letnjih dana.

Pirinač, kaša i maslinovo ulje

Integralni (braon) pirinač

Ovo je složen ugljeni hidrat, što znači da mu je potrebno duže varenje nego jednostavnim ugljenim hidratima, poput belog pirinča, peciva ili slatkih napitaka. Dodatna vlakna, u poređenju sa običnim pirinčem, takođe pomažu u smanjenju refluksa želudačne kiseline.

Ovsena kaša

Doručak je pun „mina“ – slanina, kobasice, palačinke, krofne… mogu sve pogoršati. Ovsena kaša je bolji izbor. Ima dosta vlakana, zasitiće vas i dati energiju satima. Ali, pazite na dodatke, jer krem, šećer, sirup i suvo voće mogu izazvati simptome. Umesto toga uzmite sveže voće.

Krompir

Pored krompira korisno je komzumirati i šargarepu i repu i paškanat. Puni su zdravih složenih ugljenih hidrata i svarljivih vlakana. Samo ih nemojte kuvati sa lukom ili belim lukom, jer oni mogu iritirati refluks kiseline.

Maslinovo ulje

Vašem telu su potrebne masti da bi funkcionisalo kako treba, ali masna hrana može pogoršati simptome GERB. Zato ćete verovatno želeti da se klonite stvari poput putera ili margarina. Umesto toga probajte zdraviju mast poput maslinovog ulja.

Blago povrće  je lagano za stomak

Zelena salata i celer

Refluks može izazvati gasove, pa preskočite hranu koja to može pogoršati, poput pasulja i suvog voća. Blago povrće, poput zelene salate i celera, zdravo je, niskokalorično, lagano za stomak i neće izazvati gasove.

Komorač

Ima blagi ukus sladića i malo kiseline, što može pomoći u smirivanju uznemirenog želuca, koji može biti i uzrok i simptom GERB. Možete ga ispeći i poslužiti kao glavno jelo, dinstati kao prilog ili iseći sirov i dodati u salatu.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor