Naslovna / Zdravlje

Da li je bol u grlu uvek siguran znak da smo bolesni

Priredio/la: D. T.|17:00 - 26. 08. 2022.

Refluks kiseline, neke alergije uključujući preosetljivost na dlaku kućnih ljubimaca i grinje, česti su razlozi za bol u grlu

bol u grlu Bol u grlu obično je prethodnica preghlade, gripa ili covid 19 ali nije uvek nužo i znak bolesti Foto: Shutterstock

Bol u grlu obično je prethodnica prehlade, gripa ili covid 19, ali nije uvek nužno i znak bolesti. Na osećaj suvoće, grebanja ili bola u grlu utiče više faktora. U letnjim mesecima bol može nekada biti posledica konzumacije hladnih napitaka.

Bol u grlu kao jedini simptom

Refluks kiseline, neke alergije uključujući preosetljivost na dlaku kućnih ljubimaca i grinje, česti su razlozi za bol u grlu. Ovo stanje može biti posledica učestalijeg kašlja, suvog vazduha, polena, ili postnazalne sekrecije.

U slučaju da je bol u grlu jedini simptom i da nije praćen povišenom telesnom temperaturom ili glavoboljom, možda i nema razloga za zabrinutost, smatraju stručnjaci.

Bol u grlu je nekada razlog i za dodatno testiranje

Ukoliko pored bola u grlu imamo povišenu temperaturu, osećamo se slabo i lako se zamaramo, potrebo je otići kod lekara i izolovati se u slučaju zaraznih bolesti.

Kod sumnje na covid 19 biće potrebno i dodatno testiranje koje bi potvrdilo bolest. Ukoliko je stanje posledica refluksa kiseline spavajte na uzdignutom jastuku.

Tradicionalni lekovi

Bombone bez šećera mogu podstaći lučenje pljuvačke i malo olakšati bolove u grlu ili kašalj, nastojte da prostorije u kojima boravite budu provetrene. Čaj i med takođe su neki od jednostavnih načina na koji se može sanirati bol. Domaće supe su nekada odličan narodni lek.

Tradicionalni, kineski lek za bolno grlo je slan čaj. Potrebno je pola kafene kašičice soli rastvoriti u šolji toplog zelenog čaja i koristiti kao sredstvo za ispiranje grla.

Kada je potrebno potražiti lekarsku pomoć?

Ukoliko su i posle nedelju dana prisutni jaki bolovi, pri gutanju ili je otežano disanje potražite lekarsku pomoć.

Lekarski savet potrebno je potražiti u slučaju jakih bolova, bolova pri gutanju i otežanog disanja, kao i kada i pored upotrebe čajeva i domaćih lekova ne dođe  do poboljšanja ni posle nedelju dana od pojave simptoma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ljubica
10:31, 27. 08. 2022.
Odgovori

Valekole epiglotike asimetrične sa prisustvom mekotkivne okruglaste lezije dijametra oko 7mm. Prognoza molim i savet

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo