Kašičica maslinovog ulja dnevno pokazala je kako ova namirnica utiče na ljudski organizam, pre svega na kognitivno zdravlje. Istraživači iz Alzheimer’s Association sproveli su studiju koja je analizirala podatke više od 92.000 učesnika tokom 28 godina. Učesnici su davali podatke o načinu ishrane i konzumiranju maslinovog ulja svake četiri godine.
Dodavanje male količine maslinovog ulja svakodnevnoj ishrani može da pomogne u smanjenju rizika od demencije, tvrde naučnici. Naime, rezultati nove studije pokazali su da oni koji su konzumirali više od 7 grama (oko pola supene kašike) maslinovog ulja dnevno imali 28 odsto manje šanse da umru od demencije u poređenju sa onima koji su ga retko ili nikada konzumirali.
– Ova studija analizirala je zdravstvene kartone ljudi, evidenciju smrti, ishranu i upitnike o vrsti i učestalosti konzumiranja određene hrane kako bi pokušala da identifikuje moguće veze između specifičnog unosa hrane i rizika od smrti uzrokovane demencijom – objašnjava dr Stefania Forner, direktorka medicinskih i naučnih odnosa u Alzheimer’s Association – Udruženju za Alchajmerovu bolest.
Iako, kako pojašnjava dr Forner, ovo nije interventna studija u kojoj su neki ljudi jeli maslinovo ulje, a drugi nisu, što je zlatni standard za način na koji se sprovodi kliničko ispitivanje, i iako ne možemo da računamo na kašičicu maslinovog ulja da smanji rizik od smrtnosti uzrokovane demencijom, maslinovo ulje uvršćeno u svakodnevnu ishranu ipak može da obezbedi zdravstvene prednosti koje podstiče kognitivno zdravlje.
– Već dugo znamo da su maslinovo ulje i drugi izvori nezasićenih masti važni za kardiovaskularno zdravlje, ali za snižavanje nivoa holesterola, snižavanje krvnog pritiska i smanjenje rizika od srčanih bolesti – podseća dijetetičar Leah Barron.
Veza između zdravlja srca i mozga je dobro utvrđena. Studija objavljena u Journal of the American Heart Association otkrila je da ljudi sa većim rizikom od srčanih oboljenja imaju lošiju kognitivnu funkciju od onih sa nižim rizikom, što ukazuje da je ono što je dobro za srce takođe dobro za mozak.
U svakom sluačaju, stručnjaci kažu da je važno da se ljudi fokusiraju na širu sliku što se tiče prehrambenih navika umesto da se oslanjaju na jednu „magičnu namirnicu“ kao što je dnevna kašičica maslinovog ulja za zdravlje mozga.
– Svakodnevno konzumiranje hrane zdrave za srce može da doprinese smanjenju rizika od kognitivnog pada i demencije. Međutim, ne postoji nijedna hrana ili sastojak za koji se, kroz rigorozna naučna istraživanja, pokazalo da sprečava ili leči Alchajmerovu bolest ili drugu vrstu demencije – ističe dr Forner.