Naslovna / Prirodna medicina

Maslinovo ulje i limun je kombinacija koja čisti organe i smanjuje bol u zglobovima

Priredio/la: Ma.R.|13:00 - 19. 01. 2023.

Kombinacija ove dve namirnice pomaže i protiv bolova u zglobovima jer molekul oleokantalfenola, koji se nalazi u maslinovom ulju, ima antiinflamatorna svojstva, slična onima koje ima lek ibuprofen

Maslinovo ulje i limun Ukoliko se koristi u razumnim količinama, kombinacija maslinovog ulja i limuna vrlo je ukusna i zdrava Foto: Shutterstock

Maslinovo ulje i limun u kombinaciji predstavljaju riznicu vitamina i minerala. Takođe, korisna svojstva iz ovih namirnica efikasna su i kao pomoć u boljoj razgradnji i apsorpciji drugih vrednih nutrijenata iz hrane koju unosimo.

Zdravstvene prednosti limuna i kombinacije sa maslinovim uljem

Na koji god način da odlučite da iskoristite maslinovo ulje i limun u kombinaciji, reakcija tela će biti pozitivna. Ova smesa je osvežavajuća, zdrava i podiže nivo energije. Dakle, bilo da se koristi kao dodatak salatama ili jelima kao marinada, prirodni preparat za pomoć kod respiratornih problema ili nekih na koži, ukusna je, kvalitetna i efikasna.

Limun je bogat antioksidantima i vitaminom C i deo je većine redukcionih režima ishrane sa ciljem gubljenja kilograma. Studije kažu da citrusno voće, a pre svih upravo limun, može dobiti svoje mesto u prevenciji i lečenju raka. Potrebno je više studija na ljudima, ali limun svakako treba koristiti u prevenciji od malignih bolesti. Pomaže i kod hroničnih bolesti kao što je astma i stimuliše sintezu kolagena.

Maslinovo ulje i limun: uticaj na visok holesterol

Postoji više vrsta maslinovog ulja. Razlikuju se po sastavu, uglavnom u nijansama. Ipak, nutricionisti preporučuju hladno ceđeno ekstra devičansko maslinovo ulje. Ono je najvišeg kvaliteta, dobija se strogo propisanim, manuelnim tehnikama ceđenja. Maslinovo ulje je obavezan sastojak mediteranske ishrane, a najvećim delom se sastoji od oleinske kiseline i lipida. Takođe, maslinovo ulje sadrži mononezasićene masne kiseline koje snižavaju koncentraciju lošeg holesterola u krvi. Studija na 101 sredovečnoj Japanki otkrila je da dnevna konzumacija limuna snižava krvni pritisak zahvaljujući visokoj koncentraciji flavonoida.

Smesa maslinovo ulje i limun dobra i za bol u zglobovima i žučnu kesu

Ova kombinacija namirnica pomaže i protiv bolova u zglobovima. Molekul oleokantalfenola koji se nalazi u maslinovom ulju ima antiinflamatorna svojstva slična onima ibuprofena. Stoga, ovaj prirodni preparat kod nekih ljudi može biti od pomoći za osteoartritis ili bol u leđima.

Konačno, ovaj lek je savršen za sprečavanje kamena u žuči. Studija istraživača sa medicinskog centra Duke University  pokazala je da limunov sok sprečava nastanak kamena u žučnoj kesi. Rezultati su potvrdili da određena koncentracija limunske kiseline pomaže u detoksikaciji jetre i rastvaranju kamena u žučnoj kesi.

Korišćenje kombinacije limuna i maslinovog ulja i neophodni oprez

Pomešajte 1 kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja i 1 kašika limuna. Poželjno je uzimati ovu mešavinu ujutru na prazan stomak 30 minuta pre doručka, korisna je protiv problema sa crevima i opstipacije. Nezasićene masne kiseline u maslinovom ulju pomažu da se crevni trakt oporavi od hrane različitog sastava i laički rečeno „podmaže“. Pored toga, limun ima laksativan efekat koji omekšava stolicu.

Morate biti oprezni, a najbolje je prema savetu stručnjaka u odnosu na vaše stanje integrisati ovaj preparat kao deo uravnotežene ishrane. Ako imate probleme sa bubrezima ili žučnom kesom, čir na želucu ili alergiju na limun, izbegavajte konzumaciju. Konačno, nikako nemojte unositi veće količine ove kombinacije u organizam.

Svakako, kao preliv za salatu ili u obliku marinade za razna jela, ovo je dodatak koji je ukusan, osvežavajući i zdrav. Možete dodati senf, začinsko bilje, beli luk, biber.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Toma
21:35, 19. 01. 2023.
Odgovori

Moja majka je imala problem sa kamenom i peskom u zuci doktor koji je lecio predlozio joj je umesto operacije da pokusasa kasikom maslinovog ulja i kasikom limunskig soka svako jutro na prazan stomak i nakon mesec dana konzumiranja kada je otisla na kontrolu kamena a ni peska nije bilo kao da nikada nije ni postojalo inace doktor koji joj je predlozio da proba sa tim je bio stariji cikica pred penziju i on sam je tvrdio da je mnogim pacijentima predlago da pokusaju stim i mnogima je to pomoglo!!!!pokusajte nemate sta izgubiti!!!

Gordan
17:37, 23. 01. 2023.
Odgovori

Da li je ova kombinacija koja se uzima kako je navedeno (kasika maslin.ulja pomesana sa kasikom limuna )efikasnija od koriscenja kombinacije maslinovog ulja sa limunom ili sircetom i s dodatkom korisnog belog luka u svakodnevnoj ishrani kao dodatak salatama ili kao umak za jela od ribe li mesa jer je to kontinuirani stil ishrane sto mnogi isticu kao bitan faktor?

Nedeljko
15:18, 24. 01. 2023.
Odgovori

Ne samo protiv kamena i peska u žuči nego i protiv kamena i peska u Bubrezima.Znam iz ličnog iskustva

penny
14:04, 08. 09. 2023.
Odgovori

Ne samo da pomaže u „podmazivanju“ crijeva i želuca, povećava dobri kolesterol a smanjuje loši, duža upotreba (ja sam počela od Nove godine) je utjecala na stabilizaciju krvnog pritiska i masnoća. Ne pravim pauze, i osjećam samo dobrobit.

Darko
13:43, 14. 09. 2023.
Odgovori

Imam sedam kamena u zucnoj kesi
Ovde u ovom prilogu pise dvosmisleno i da se sme koristiti a i ne .
Ako neko zna da mi objsni malo bolje
Hvala

Radovan
21:17, 01. 02. 2024.
Odgovori

Kako se pravilno koristi,jel se prvo uzme kašika maslinovog ulja,pa onda kašika limuna
Ili je pravilno u časi razmutiti,kašiku maslinovog ulja i kašiku limuna?

Sasa
11:11, 04. 02. 2024.
Odgovori

Evo iz mog iskustva. U dublju supenu kasiku nacedim malo limuna i preko nasipam maslinovo ulje. Od maja 2023. godine redovno konzumiram limun i maslinovo ulje i od tada nemam problema sa gihtom, do tada sam redovono koristio terapiju za giht, a imao sam problema sa masnom jetrom, vise tih problema nemam. Helesterol mi je smanjen ali jos nije u normali ali masna jetra i giht 100% reseni. Pored ovoga, svako jutro popijem i casu limunade od pola limuna sa toplom vodom u koju dodam malo djumbira u prahu. Bice vam u pocetku malo ljutkasto ali jako osvezava.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo