Naslovna / Ishrana

Duži život može da obezbedi više maslinovog ulja u ishrani, otkriva nova studija

Priredio/la: I. V. |12:00 - 13. 01. 2022.

Tokom studije, koja je trajala 28 godina, istražvači su došli podataka u kojim procentima nas maslinovo ulje štiti od rizika da okončamo život zbog srčanih bolesti, karcinoma, bolesti pluća…

duži život Nije samo dodavanje maslinovog ulja našoj ishrani ono što sprečava nastanak bolesti Foto: Shutterstock

Duži život i po koju godinu života više može da obezbedi dodavanje više maslinovog ulja u ishrani, koje je zdravo za srce, a koje bi se koristilo kao zamena za puter ili druge masti, koje začepljuju arterije, kažu istraživači. Ljudi koji konzumiraju više od 1/2 kašike maslinovog ulja dnevno imaju manje šanse da umru od srčanih bolesti, raka, neurodegenerativnih bolesti, poput Alchajmerove ili bolesti pluća, u poređenju sa ljudima koji konzumiraju manje ove zdrave masti, otkriva nova studija. Nalazi studije objavljeni su prekjuče u Journal of the American College of Cardiology. 

Antiinflamatorna i antioksidativna svojstva maslinovog ulja obezbeđuju duži život

– Nije samo dodavanje maslinovog ulja našoj ishrani ono što sprečava nastanak bolesti. Moramo da obratimo pažnju na ukupni kvalitet ishrane i način života, a u skladu sa našim rezultatima, ključ bi bio da se u ishranu doda maslinovo ulje kao zamena za druge nezdrave masti – istakla je autorka studije Marta Guasch-Ferre, naučnica na Odeljenju za ishranu na Harvard T. H. Chan School of Public Health. Maslinovo ulje je, kako podseća, bogato zdravim antioksidansima, polifenolima i vitaminima, i dobar je izvor mononezasićenih masti za srce.

– Može se spekulisati da su mehanizmi povezani sa antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima maslinovog ulja verovatno imali važnu ulogu u ovim nalazima – rekla Marta Guasch-Ferre.

Maslinovo ulje odlaže smrt izazvanu raznim bolestima

Upotreba maslinovog ulja takođe može biti marker za zdraviji način života. Učesnici studije, koji su konzumirali najviše maslinovog ulja, bili su fizički aktivniji, manje su pušili i jeli više voća i povrća od ljudi koji su konzumirali manje maslinovog ulja. Za potrebe studije, istraživači su analizirali podatke o više od 90.000 ljudi iz Studije zdravlja medicinskih sestara i Studije o praćenju zdravstvenih radnika, koji su bili bez srčanih bolesti i raka, kada je studija počela 1990. Ove ljude pratili su 28 godina. Svake četiri godine pitali su ih koliko često jedu određenu hranu, uključujući masti kao što su margarin, puter, majonez, mlečna mast i maslinovo ulje.

U poređenju sa ljudima koji nikada nisu konzumirali maslinovo ulje, oni koji su konzumirali više od 1/2 kašike dnevno imali su 19 odsto manji rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima, 17 procenata manji rizik od smrti usled karcinoma, 29 odsto manji rizik od umiranje izazvanog  neurodegenerativnim bolestima i 18 procenata manji rizik od smrti uztrokovane bolestima pluća.

Istraživači su takođe razvili statističke modele da simuliraju šta bi se desilo ako bi neko zamenio 3/4 kašike margarina, putera, majoneza ili drugih biljnih ulja sa maslinovim uljem. Ovo je bio pokazatelj smanjenja šansi za umiranje od svih uzroka. Međutim, zamena maslinovog ulja drugim biljnim uljima, poput uljane repice, kukuruza, šafranike i soje, nije imala isti efekat, pokazala je studija.

Duži život zavisi i od toga sa čim se maslinovo ulje kombinuje

Na mnoga pitanja o potencijalnim zdravstvenim prednostima maslinovog ulja treba odgovoriti pre nego što se daju široke preporuke o njegovoj upotrebi, napisala je Susanna Larsson u propratnom uvodniku studije, inače epidemiolog na Karolinska Institute u Stokholmu, Švedska. Larsson je, na primer, postavila sledeća pitanja: Koja je količina maslinovog ulja potrebna da bi se dobio zaštitni efekat? Da li su zaštitni efekti ograničeni na ekstra devičansko maslinovo ulje bogato polifenolima ili su i rafinisano maslinovo ulje i druga biljna ulja korisna?“

Nije samo maslinovo ulje ono što donosi ove zdravstvene koristi, već je verovatno i ono sa čim se maslinovo ulje kombinuje i/ili dodaje ukus, rekla je Marion Nestle, profesorka ishrane, studija hrane i emerita javnog zdravlja na New York University.

– Maslinovo ulje je deo klasične mediteranske ishrane koja je zdrava za srce. Ovaj stil ishrane uključuje mnogo voća i povrća, integralne žitarice, orašaste plodove, semenke i nemasne proteine, a sadrži malo prerađene hrane. Nikad se ne radi o jednoj hrani, već o obrascima ishrane – podsetila je Nestle i dodala da maslinovo ulje takođe sadrži kalorije koje se mogu brzo sabrati – kašika maslinovog ulja sadrži oko 120 kalorija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo