Prirodna medicina

Čaj od ove začinske biljke smanjuje holesterol i štiti od masne jetre: Ovako se priprema i pije

Priredio/la: D. T.

Smatra se da je najefikasnija upotreba đumbira u svežem obliku, jer tako sadrži najveće količine esencijalnog ulja gingerola

Čaj od đumbira je tradicionalno pomoćno lekovito sredstvo koje je odolelo „zubu vremena“. Koristio se u kineskoj i indijskoj narodnoj medicini kao sredstvo za jačanje imuniteta, za lečenje kašlja, bronhitisa, mučnine, problema sa probavom. Moderna medicina ga i danas savetuje kao sredstvo protiv mučnine pacijentima sa karcinomom na hemioterapiji. S druge strane, pojedine grupe pacijenata morale bi da izbegavaju ovu začinsku biljku. Čaj od đumbira ima pikantan ukus koji se neće dopasti svima, u terapijske svrhe pije se polako – kap po kap.

Sadrži i jedinjena koja sprečavaju razvoj virusa

Koren đumbira koristi se u tradicionalnoj medicini, glavni aktivni sastojci su oleorezin i terpeni, ima dosta i vitamina C, magnezijum, kalijuma. Đumbir u svežem obliku ili prahu poboljšava ukupnu vitalnost, navode istraživanja.

Sadrži jedinjenja kao što su gingeroli i zingeron, koji sprečavaju rast i razvoj virusa. Đumbir je dobar dodatak slatkim i slanim jelima, može da se dodaje kao začin u variva, salate, supe, jela od mesa.

Čaj od đumbira kontroliše nivo šećera u krvi

Gingerol je uljana smola iz korena đumbira, jak je antioksidans, štiti od upala, a istraživanja navode da može da stabilizuje šećer u krvi i bude od pomoći na duge staze pacijentima sa dijabetesom tipa 2. Kod pacijenata koji su koristili đumbir u ishrani primećeno je značajno poboljšanje glikoziliranog hemoglobina, dok u kontrolnoj grupi koja nije konzumirala đumbir nije bili bitnije razlike u HbA1c-u – dijagnostičkog parametra koji pokazuje prosečni nivo glukoze u krvi u poslednja 2 do 3 meseca.

Preporuka je ipak da se pacijenti sa dijabetesom pre primene posavetuju sa lekarom, jer ne bi bilo dobro da ove osobe previše snize nivo šećera. Osobama koje piju lekove protiv zgrušavanja krvi ne savetuje se primena đumbira.

Čaj od đumbira smanjuje holesterol i sprečava razvoj masne jetre

Studija iz 2014. godine pokazala je da đumbir može da snizi nivo ukupnog holesterola i triglicerida. Istraživanje iz 2008. godine navodi da đumbir ima mogućnost da umanji nivo LDL holesterola „lošeg holesterola“ i poveća nivoe HDL „dobrog holesterola“. Možete da se koristi u obliku čaja, da se doda u hranu u sirovom obliku, ili u prahu.

Pojedine studije navode da 5 grama đumbira dnevno tokom 3 meseca, može da snizi za 30 odsto nivo LDL holesterola.

Istraživanja navode da pacijenti koji u isto vreme imaju i povišen holesterol i nealkoholnu bolest masne jetre, posle jednog i po meseca korišćenja mogu da smanje nivo triglicerida i „lošeg holesterola“. Đumbir ima antiinflamatorna svojstva, poboljšava cirkulaciju i lučenje enzima u jetri koji igraju bitnu ulogu u detoksikaciji organizma.

Lekari ipak upozoravaju da suplementi i preparati koji se često koriste za jačanje jačanje imuniteta i boljeg opšteg stanja, mogu kod nekih osoba da izazovu oštećenje jetre. Ukoliko već imamo zdravstvenih problema sa jetrom bilo bi najbolje da biljne preparate koristimo posle konsultacije sa lekarom,  ali i posle analize krvne slike i funkcije jetre, kao sto su serumske transaminaze, bilirubin, gGT, alkalna fosfataza, savetuju stručnjaci.

Nema ipak do kraja jasnih istraživanja o delovanju đumbira na nealkoholnu bolest masne jetre. Postoje dokazi da primena đumbira može poboljšati ishode terapije, uz odgovarajuću ishranu i fizičku aktivnost.

Kako se kuva čaj od đumbira?

Dodavanje đumbira u svakodnevnu ishranu ne zahteva mnogo umeća. Jedan od najjednostavnijih načina je priprema čaja od svežeg korena đumbira.

Isecka se ili narenda dovoljna količina đumbira, pa potom prelije hladnom vodom. Kuva se na tihoj vatri, polako, kada počne da ključa čaj je gotov. Najbolje da se prohladi i polako pije bez dodataka.

Smatra se da je najefikasnija upotreba đumbira u svežem obliku, jer tako sadrži najveće količine esencijalnog ulja gingerola. Prihvatljiva je ipak i upotreba u kapsulama, prahu i dozi do 4 grama dnevno.

Oprez se savetuje ako imamo neku hroničnu bolest i tada je najbolje da se prethodno posavetujemo sa zdravstvenim radnikom.