Naslovna / Prirodna medicina

Plak i kamenac na zubima se mogu sprečiti redovnom higijenom i nekim kućnim sredstvima

Priredio/la: D. T.|13:00 - 08. 06. 2022.

Nekada se savetuju i izmene u načinu ishrane kako bi se sprečilo taloženje kamenca i plaka. Najčešće se preporučuje ograničena upotreba šećera i slatkih namirnica, skroba i kisele hrane

kamenac na zubima U slučaju loše higijene i neredovnog pranja zuba, plak se može pretvoriti u tvrdu žućkastu supstancu zvanu kamenac Foto: Shutterstock

Plak i kamenac nisu samo neprijatelj lepih već i zdravih zuba. Kako bismo izbegli njihovo taloženje bitna je dobra i redovna higijena. Smatra se da se stvaranje plaka može sprečiti i četkanjem zuba sodom bikarbonom, upotrebom konca za čišćenje zuba. Bakterije iz hrane razlažu se u ustima i stvaraju kiselinu, koja se meša sa česticama hrane i pljuvačke i stvara plak. Naslage plaka i kamenca na zubima nekada je veoma teško izbeći posebno ako imamo mostove ili veštačke proteze, pa je svakako najbolji stručnjak za njihovo uklanjanje stomatolog.

Bolesne desni, bolesno i telo

Loša oralna higijena takođe može uzrokovati loš zadah, karijes i bolesti desni. Nedavna istraživanja su otkrila potencijalne veze između bolesti desni i drugih zdravstvenih stanja, uključujući upalu pluća, demenciju i bolesti srca. Loša oralna higijena može uzrokovati neprijatan zadah, dovesti do karijesa i bolesti desni.

Plak i kamenac na zubima

Plak je mekan, lepljiv film koji se stvara na spoljašnjoj strani zuba i duž linije desni. Nakupljanje plaka je često moguće sprečiti u kućnim uslovima. U slučaju loše higijene i neredovnog pranja zuba, plak se može pretvoriti u tvrdu žućkastu supstancu zvanu kamenac. Kamenac na zubima može usloviti otok i lakše krvarenje desni i on se teže uklanja od plaka. Kamenac na zubima je stvrdnuti plak koji četkica ne može da ukloni.

Soda bikarbona

Četkanje zuba sodom bikarbonom može ukloniti plak. Pasta za zube sa sodom bikarbonom može ukloniti plak bez oštećenja gleđi. Istraživanje iz 2017. navodi da pasta za zube koja sadrži sodu bikarbonu može efikasnije umanjiti naslage plaka od tradicionalne paste za zube. Postoje i tvrdnje da su paste za zube sa sobom bikarbonom bezbedne za primenu i da neće oštetiti zubnu gleđ. Soda bikarbona, kako se ističe, takođe štiti od demineralizacije, hemijskog procesa kojim se smanjuje nivo kalcijuma u zubnoj gleđi.

Ugljeni hidrati iz hrane mogu sniziti pH nivo, pojačati kiselu sredinu u ustima i dovesti do demineralizacije gleđi. Soda bikarbona smanjuje ovaj proces jer ima visoku pH vrednost, upotreba sobe bikarbone može uravnotežiti pH nivo i tako sprečiti oštećenje zubne gleđi. Soda bikarbona ima i antimikrobna svojstva koja mogu sprečiti nastanak karijesa. Istraživanja iz 2017. tvrde da soda bikarbona može značajno smanjiti količinu bakterija odgovornih za nastanak karijesa.

Kokosovo ulje

Masaža desni, četkanje zuba i ispiranje kokosovim uljem može ukloniti štetne bakterije iz usta. Zvanične studije nisu ukazale do sada na efikasnost kokosovog ulja. Preporuke stomatologa jesu da se zubi i usna duplja peru dva puta dnevno pastom za zube koja sadrži fluor, i da se jednom dnevno upotrebljava konac za čišćenje zuba. U svakom slučaju većina stručnjaka smatra da da kokosovo ulje neće nikako biti štetno, jer ima jaka antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Ovo ulje sadrži laurinsku kiselinu poznatu po antimikrobnim svojstvima.

Studija iz 2015. godine u kojoj je učestvovalo 60 adolescenata sa gingivitisom, tvrdi da korišćenje kokosovog ulja za 50 odsto smanjuje taloženje zubnih plaka i umanjuje simptome gingivitisa. Smatra se da su neophodne dodatne studije koje bi potvrdile ove rezultate.

Ukoliko se odlučite za upotrebu kokosovog ulja, savet je da se jednom kašikom toplog kokosovog ulja ispiraju usta u trajanju 5 do 10 minuta. Potom se ulje ispljune u kantu za smeće ili papirni ubrus. Izbegavajte da sadržaj odstranjujte u lavabo kako ne biste zapušili odvod. U istu svrhu može se koristiti i maslinovo, bademovo i susamovo ulje.

Redovna higijena najbolja zaštita

Redovna higijena usne duplje, barem dva puta dnevno, najbolji je način da sačuvate zdrave zube i desni. Savet da se koristi i konac za uklanjanje komadića hrane i plaka sa teško dostupnih mesta između zuba. Nastojte da četkicom i kratkim kružnim pokretima zahvatite svaki deo zuba. Posle pranja preporučuje se i ispiranje vodicom za usta. Osobama koje pate od gingivitisa stomatolog može propisati određena sredstva za higijenu.

Nekada se savetuju i izmene u načinu ishrane kako bi se sprečilo taloženje kamenca i plaka. Najčešće se preporučuje ograničena upotreba šećera i slatkih namirnica, skroba i kisele hrane. Potrebo je izbegavati i sušeno voće, slatke napitake, gazirana pića, sokove od citrusa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo