Naslovna / Psihologija

Kada stres budi ono najgore u partneru: Proverite sa kakvom osobom živite, možda je nasilnik

Priredio/la: V. M. B.
19:00 - 18. 12. 2020.

Cilj nije da oprostite ili minimalizujete partnerove postupke, već da pažljivo razmišljate o njima i analizirate zašto se tako ponaša

ljubavni par u lošim odnosima

Analizirajte pažljivo partnerove postupke i nikako ne trpite bilo kakvu vrstu nasilja Foto: Shutterstock

Nijedna osoba ili odnos nisu savršeni. Dodajte ovome da kada se osećamo pod stresom, svi ponekad odgovaramo na načine koji su daleko od idealnih. Dakle, ako nedavni stresori probude ono najgore u vašem partneru – i moguće stavljaju vaš dugogodišnji, normalno srećan odnos na test – možda ćete morati da razmislite da li vredi ostati u takvoj vezi. Uzmite nekoliko dana ispred sebe, i dobro razmislite.

Bez obzira na to želite li to da priznate ili ne, vaš partner nije jedini koji reaguje burno kada se uznemiri. Da, možda radi stvari o kojima nikada niste sanjali i da, možda ne razumete zašto tako reaguje. Ali pre nego što se razljutite, pobesnite ili odbacite njegovu ljubav, priznajte da takođe imate svoja ograničenja i slabosti (čak i ako nisu tako loša kao partnerova). Potreban vam je predah da biste razmotrili šta se događa i kako želite da odgovorite. Cilj nije da oprostite ili minimalizujete partnerove postupke, već da razmišljate o njima sa pažnjom i analizirate zašto se tako ponaša.

Nasilnika ostavljate, nikad ne analizirate!

Ono što je posebno važno, ovaj predlog da uzmete vremena da razmislite o svom iskustvu pre nego što delujete, ne uključuje slučajeve kada je partner nasilnik.Takođe, ako je vaš odnos relativno nov i svog partnera ne poznajete baš dobro, uzmite u obzir da stres može da posluži za probijanje fasada i otkrivanje važnih istina o našim ličnostima – možda će vam pokazati ko je partner o kojem imamo najlepše moguće mišljenje na početku veze. Ali ako sve navedeno nije slučaj, već sa partnerom imate izgrađen odnos koji će vam poslužiti kao osnova za nastavak veze, razmotrite neke važne stavke.

Razmislite o svojoj vezi i ljubavi

Ako ste stalno iznervirani zbog nedavnih postupaka vašeg partnera, podsetite se da ste u ovoj vezi s razlogom. Razmislite o tome šta volite kod svog partnera i podsetite se dobrih vremena. Ovo može da vam pomogne da ih vidite iz optimističnije perspektive, da vas malo razneži i omogući vam da smirenije razmišljate o onome što vas muči.

Pažljivo slušajte šta pokušavaju da kažu

Razmotrite poruke koje partner šalje sa onim što i kako govori i radi u određenim situacijama. Kao i vi, uzmite u obzir mnoge stresore sa kojima se suočavaju – uključujući i više amorfnih poteškoća, poput anksioznosti zbog trenutnog stanja u svetu i stresa kojii mu donosi posao ili poremećena rutina.

Ako uvidite da to ne možete, da sagledate stvari iz njegove perpektive, možda ćete želeti da se prvo vi da se smirite. Budući da se takođe suočavate sa mnogim stresorima, možda ćete se osećati kao da je kraj sveta. Dakle, budite strpljivi prema sebi. Ali i prema partneru.

par priča o sovjim problemima

Razgovor uvek pomaže u rešavanju problema Foto: Shutterstock

Saosećajte sa njihovim iskustvom

To što ste sposobni da vidite situaciju očima vašeg partnera ne znači da se slažete sa njim ili da odobravate njegovo ponašanje. To jednostavno znači da ste svesni njihove situacije – kako se osećaju i razmišljaju zašto reaguju na odrešeni način. Zatim podelite ova razmišljanja sa njima da biste im pokazali da razumete i saosećate.

Obratite pažnju kako saosećanje  utiče na vaše misli i osećaje. Ako saosećate sa partnerom, to može da bude lekovito za njega, vas i vaš odnos.

Upoznajte ga sa svojim osećanjima i razmišljanjima

Izrazite svoja razmišljanja i osećanja o tome kako ponašanje partnera utiče na vas. Učinite to tako što Objasnite mu kako to utiče na vas i detaljn opišite kako se osećate. Ako se fokusirate na sebe i ne napadate ga, manje je verovatno da će ružno reagovati i da će doći do burnih reakcija. Takođe, ako ste uspeli da pokažete empatiju i saosećanje sa svojim partnerom, on će biti skloniji saosećaju sa vašim iskustvom.

Ovaj proces će se morati odvijati tokom više razgovora. Tokom ovih rasprava, vremenom, možete da odlučite da li je vaš partner zaista čudovište ili su njegovi postupci bili više posledica ljudskih nedostataka koji su bili naglašeni u teškim okolnostima. Kada ovo razjasnite, biće vam mnogo lakše da razmislite o tome kako najbolje da unapredite vezu.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo