Naslovna / Psihologija

Jedinci su sebični, razmaženi mali carevi – stvarnost ili još jedan mit koji odlazi u istoriju

Priredio/la: D. T.|17:00 - 27. 03. 2022.

Često za jedince postoje razni stereotipi i predrasude. Kaže se da su oni sebični, razmaženi, svojevoljni jer je baš sva pažnja i briga roditelja usmerena na njih. Na tu temu su sprovedena istraživanja i evo do kakvih su rezultata istraživači došli…

jedinici Psiholozi smatraju da odrastanje jedinca ima svoje pozitivne strane Foto: Shutterstock

Jedinci su sebični, razmaženi mali carevi, samo su neki od stereotipa koji prate decu koja nemaju rođenu sestru ili brata. Istraživanje iz 2019. pokazalo je da je ideja o jedincima kao narcisima potpuno pogrešna. I tim naučnika iz Kine, nije uspeo da potvrdi tezu da su jedinci sebični.

Koliko bi novca podelili s drugim osobama?

U radu u socijalnoj psihologiji i nauci o ličnosti, Ksuegang Zheng sa Shaanxi Normal Univerziteta, potvrđuje da kod nekih odraslih osoba, koje su rasle u porodicama sa više dece, postoje stereotipi i predrasude prema osobama koje su jedina deca u porodici. Ova grupa ljudi ima tendenciju da jedince oceni kao manje uklopljene u zajednicu i više sebične osobe. Na primer, od učesnika ispitivanja traženo je da procene koliko bi novca podelila s drugim osobama deca jedinci i deca koja imaju braću i sestre?

Bolji odnosi sa roditeljima

U drugoj studiji u kojoj je učestvovalo 391 odraslih osoba, od čega je 169 bilo jedino dete u porodici, došlo se do sličnih rezultata – jedinici nisu bili sebičniji u odnosu na osobe iz porodica sa više dece. Stereotip da su jedinci sebični i razmaženi potiče iz ideje da je na ovu decu usmerena sva pažnja u porodici. Psiholozi smatraju da ovakvo odrastanje ima i pozitivne strane. Neki raniji radovi otkrili su, na primer, da deca jedinci često tvrde da imaju bolje i toplije odnose sa svojim roditeljima. Sve to je navelo istraživače da zaključe, da su deca jedinci možda manje sebična samo prema najbližim osobama.

Ovim pitanjem se bavila studija u kojoj je učestvovalo 99 kineskih studenata. Ovu grupu u procentu većem od 50 odsto činili su pojedinci. Istraživači su nastojali da utvrde distancu ovih studenata, prema roditeljima, prijateljima, poznanicima i strancima. Ponovo nije bilo razlika u rezultatima između dve grupe.

Nedostaci istraživanja

Stručnjaci navode da su istraživanja obuhvatila mali uzorak, pa da se zato ne mogu donositi neke generalne ocene. Možda bi rezultati bili drugačiji izvan Kine, gde vlada politika jednog deteta, ili čak i unutar Kine, koja je velika zemlja, sa dosta regionalnih i kulturnih razlika, navode istraživači.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mizogen
8:11, 28. 03. 2022.
Odgovori

Nije tačno. Muž mi je,bivši ,jedinac…
Nije hteo ni kolica ni ništa kupiti bebi,ali je zato hteo ,da sa najskupljim mlekom ,koje ode za 34 dana živimo sa 30 dana sa 2000 din….
Znači,ni za mleko dovoljno?
E,onda zbogom

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo