Naslovna / Vesti

Rak dojke je izlečiv ako se otkrije na vreme: Mobilni mamograf ispred RTS dostupan u toku oktobra

Priredio/la: Ma.R.|12:19 - 03. 10. 2023.

Pregled mobilnim mamografom predviđen je za sve žene od 45 do 69 godina koje tokom poslednje dve godine nisu uradile momografski pregled, kao i za starije od 40 godina koje u porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu ili lečenu od raka dojke

mobilni mamograf Karcinom dojke godišnje se otkrije kod 4.300 žena u Srbiji, a više od 1.600 njih izgubi život zbog ove bolesti, izlečive ako se otkrije u ranoj fazi Foto: Institut „Dr Milan Jovanović Batut“

Mobilni mamograf, čiji rad organizuje i sprovodi Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, nalaziće se od danas, 3. oktobra do kraja meseca ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici. Podršku daje Ministarstvo zdravlja, a u okviru Nacionalne kampanje „Rak je izlečiv“, koju sprovodi RTS uz podršku zdravstvenih institucija.

Koje kategorije žena mogu da se prijave za pregled mobilnim mamografom

Organizovani skrinig raka dojke mobilnim mamografom predviđen je za sve žene starosne dobi od 45 do 69 godina, koje tokom poslednje dve godine nisu uradile momografski pregled. Takođe, za ovaj pregled se mogu  prijaviti žene posle 40. godine života, koje u porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu ili lečenu od raka dojke.

Radno vreme mamografa je svakog dana od 9 do 19 sati. Zakazivanje pregleda je počelo juče na brojeve telefona 060/7171969 i 060/7171523. Možete se javiti svakog radnog dana od 9 do 14 časova i zakazati pregled.

Samopregledi i redovni pregledi spašavaju živote

Tokom oktobra – Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, skreće se pažnja i podiže svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog lečenja osoba obolelih od ove bolesti.

Rak dojke je bolest koja je izlečiva ukoliko se otkrije na vreme i zato je od najvećeg značaja da se žene redovno kontrolišu, obavljaju samopregled dojki i koriste prednosti organizovanih skrining pregleda.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo