Vesti

Melanom – pacijenti traže adjuvantnu terapiju koja sprečava razvoj poslednje faze bolesti

Priredio/la: D. T.

Srbija trenutno u lečenju melanoma zaostaje za zemljama regiona koje su članice Evropske unije (EU) i gde pacijenti imaju adjuvantu terapiju

Melanom je rak kože, koji se ako se otkrije u „in situ“ stadijumu, to jest, na samom početku bolesti leči intervencijom u trajanju od 15 minuta. Stručnjaci navode da je cilj da se melanom na vreme prepozna, dijagnostikuje i leči odgovarajućom terapijom. Ukoliko se bolest pravovremeno ne leči može doći do širenja na limfne čvorove i unutrašnje organe.

Ciljana i imunoterapija

Stručnjaci navode da je terapija za melanom sve bolja, pre nekoliko godina metastatski melanom bila je bolest od koje su pacijenti umirali, a danas može da se drži pod kontrolom.  I pored toga, terapija melanoma u Srbiji je u bitnom raskoraku i iza zemalja Evropske unije i regiona.

Udruženje pacijenata Srbije i stručnjaci dermatolozi traže i adjuvantnu terapiju, koja se primenjuje u trećem stadijumu bolesti. Ova terapija sprečava mogućnost od širenja metastaza u unutrašnje organe i razvoj četvrtog najopasnijeg i poslednjeg oblika melanoma.

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma već izvesno vreme naglašava neophodnosti uvođenja adjuvantne terapije, koju pacijenti u Srbiji ne mogu da dobiju preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. I pored toga što ima pomaka, u ovom momentu pacijenti u Srbiji imaju šest od sedam lekova koji su poboljšali preživljavanje od metastatskog melanoma, cilj je terapija koja će omogućiti duži život pacijenata i prelazak melanoma u hronični oblik bolesti sa kojim se živi.

Srbija iza zemalja regiona i EU

Modaliteti terapije melanoma biće tema Osmog regionalnog skupa posvećenog lečenju melanoma od 17. do 19. novembra u Zemunu. Na skupu u organizaciji Udruženja pacijenata obolelih od melanoma učestvovaće lekari, pacijenti i zastupnici pacijenata iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije.

Savo Pilipović predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma navodi da Srbija trenutno u lečenju melanoma zaostaje za zemljama regiona koje su članice Evropske unije (EU) i gde pacijenti imaju adjuvantu terapiju.

Dr Željko Popadić, zamenik direktora za lekove i farmakoekonomiju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje rekao je da su pacijentima od 2016. godine na raspolaganju inovativne terapije, koje se primenjuju od 2017. Dr Popadić dodaje da se u ovom momentu inovativnim terapijama leči 380 pacijenata.

– Priprema se nova lista inovativnih lekova, ne mogu da potvrdim šta će biti na listi. Centralna komisija za lekove doneće odluku, a jedna od tema biće i melanom. Nadam se da ćemo uskoro imati zaokruženu priču kada je u pitanju melanom – navodi dr Popadić.

Potrebno je sistemsko rešenje

Dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova- INOVIA ističe da Srbija kada je su u pitanju inovativni lekovi treba da uhvati korak sa Evropom.

Očekujemo sistemsko rešenje, a ne da lista lekova bude vest – dodao je dr Trkulja.

Jedno od dobrih sistemskih rešenja je prevencija bolesti i ukazivanje na značaj redovnih pregleda. Dermatolozi iz većih zdravstvenih centara Srbije pregledali su i ove godine na terenu u manjim sredinama veliki broj meštana.

Prevencija, pregledi i zabrana rada solarijuma

Prof. dr Lidija Kandolf, dermatovenerolog VMA navodi značaj ranog prepoznavanja bolesti kako ne bi došlo do širenja u limfne čvorove i unutrašnje organe. Melanom je zloćudni tumor melanocita, ćelija koje stvaraju pigment, zbog čega često u ranoj fazi izgleda kao mladež. Može nastati bilo gde na koži, na tabanu, dlanovima, ispod kose, na noktu, u oku.

Prof. dr Kandolf savetuje redovne preglede posebno osobama svetle puti i očiju, sa više od 50 mladeža i adekvatnu zaštitu od UV zračenja. Stručnjaci u Udruženja pacijenata ističu značaj prepoznavanja bolesti na nivou primarne zdravstvene zaštite i zalažu se za potpunu zabranu rada solarijuma u Srbiji, koji je jak faktor rizika za nastanak melanoma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.