Naslovna / Vesti

Melanom je rak kože koji se vidi, u Srbiji besplatni preventivni pregledi

Priredio/la: D. T.|16:15 - 08. 05. 2024.

Za II B i II C stadijum potreba je još uvek preventivna terapija koja smanjuje 50 odsto rizik od proširenja bolesti. Ono što nas čeka je i kombinovana imunoterapija koja značajno poboljšava ishode kod pacijenata koji imaju najteže forme metastatskog melanoma

nemelanomski rak kože Trebalo bi da redovno posećujemo dermatologa kako bi, u slučaju potrebe, preporučio rano lečenje i sprečio da nemelanomski karcinomi postanu opasni po život Foto Shutterstock

Melanom je rak kože koji se vidi golim okom i izlečiva bolest u početnoj nultoj fazi, kada su ćelije raka prodrle samo u spoljašnji sloj kože (melanom in situ). Ovaj karcinom danas se uspešno leči, životni vek pacijenta je produžen, ali melanom je i dalje teška bolest od koje ljudi umiru. Lekari zato stalno ističu značaj prevencije, kako do bolesti ne bi uopšte došlo. Srbija je i ove godine deo kampanje Euromelanoma, mreže evropskih dermatologa, čiji je cilj prevencija raka kože, rana dijagnostika i najbolje lečenje. Pretpostavlja se da se od melanoma svake godine razboli oko 700 osoba u Srbiji.

Prevencija melanoma u Srbiji

U okviru kampanje Euromelanoma 20. maja biće organizovani besplatni preventivni pregledi kože u više gradova i ustanova u Srbiji. Svi zainteresovani građani mogu da se prijave na pregled preko sajta www.euromelanoma.eu/sr-rs/

Predsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije prof. dr Danica Tiodorović kaže da dermatolozi sve ranije otkrivaju melanom u nultoj fazi, ali da je i dalje potrebno raditi na širenju svesti o ovoj bolesti. Naši dermatolozi aktivno učestvuju u kampanji Euromelanoma, do sada su vodeći stručnjaci za melanom u našoj zemlji uradili više stotina preventivnih pregleda na melanom u seoskim ambulantama, mestima u kojima ne postoji lekar specijalista dermatolog.

Dr Tiodorović navodi i da je 20. marta ove godine formirana Radna grupa za prevenciju i ranu dijagnostiku raka kože, na inicijativu predsednika Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Save Pilipovića. U narednom periodu radiće se i na edukaciji lekara opšte prakse u domovima zdravlja u cilju ranog prepoznavanja melanoma.

Kampanja je usmerena na pacijente koji su već imali rak kože

Docent dr Tatjana Roš nacionalni koordinator kampanje Euromelanoma u Srbiji navela je da će preventivni pregledi biti usmereni samo na melanom, a ne na ostala dermatološka oboljenja.

Ovogodišnja kampanja je posvećena pacijentima koji su već imali rak kože. Dr Roš naglašava da ovi pacijenti imaju povećani rizik da u sledećih pet godina ponovo dobiju rak kože, pa zato moraju da svedu faktore rizika na minimum, da se pojačano štite od UV zračenja, da redovno pregledaju kožu. Dr Roš najavljuje da će akcenat biti i na psihičkom stresu sa kojim se ovi pacijenti suočavaju, namera je da se u kampanju uključe i klinički psiholozi.

Čeka se kombinovana imunoterapija

Predsednica Intersekcijskog odbora za melanom prof. dr Lidija Kandolf naglašava da je u toku izrada nacionalnog vodiča u kojem će biti date sve smernice za pravovremenu dijagnozu, lečenje i praćenje pacijenta sa melanomom. Prof. Kandolf očekuje da će u toku ove godine biti završen ovaj vodič koji se radi u saradnji sa Akademijom medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva i Ministarstvom zdravlja Srbije. U toku je i izrada registra kliničkih podataka o svim obolelima koji se leče od melanoma.

Prof. Kandolf kaže da je ovaj registar deo Evropskog registra za melanom čiji je cilj da analizom podataka stručnjaci dobiju najbolje preporuke za lečenje pacijenata kod uznapredovalog stadijuma bolesti, da se utvrdi efikasnost lekova, preciziraju faktori rizika za melanom u našoj populaciju.

– Od ove godine imamo dostupnu adjuvantnu terapiju kod pacijenata sa melanomom kojima su uklonjeni regionalni limfni čvorovi. Za II B i II C stadijum potreba je još uvek preventivna terapija koja smanjuje 50 odsto rizik od proširenja bolesti. Ono što nas čeka je i kombinovana imunoterapija koja značajno poboljšava ishode kod pacijenata koji imaju najteže forme metastatskog melanoma, sa metastazama u centralnom nervnom sistemu – navodi prof. dr Lidija Kandolf.

Melanom se leči hirurgijom ako se otkrije na vreme

Prof. dr Ferenc Vicko Upravnik onkološke hirurgije sa Instituta za onkologiju Vojvodine naglašava je smrtnost od melanoma i dalje velika, ako se promene ne otkriju na vreme.

– Bitno je da znamo da se melanom može da izleči hirurgijom kada se otkrije na vreme. Važno je da se sumnjive promene na vreme otklone sa minimalnim zaštitnim rubom, koji posle može da nam posle dozvoli i biopsiju limfnog čvora stražara, kako bismo dobili uvid u najbolji vid lečenja za pacijenta – objašnjava dr Vicko.

On i svi učesnici skupa naglasili su i štetnost upotrebe solarijuma, očekuje se i totalna zabrana solarijuma, za sve starosne grupe, a ne samo za mlađe od 19 godina.

Savo Pilipović je i pacijent koji devet godina nema metastaze. Kaže da je situacija pre 10 godina bila veoma loša.

– Lekovi jesu promenili lečenje bolesti, ali ne u celosti. Produžen je životni vek pacijenata, ali nažalost još uvek nam umiru pacijenti od melanoma. Bolest je veoma teška i ne pogađa samo pacijenta već celu porodicu – opominje Savo Pilipović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo