Naslovna / Ishrana

Polen pčela je riznica zdravlja, a i štiti ćelije od oštećenja izazvanih UV zračenjem

Priredio/la: D.T.|15:00 - 28. 05. 2021.

Pčelinji polen u obliku malih granula žućkasto-narandžaste do tamnosmeđe ili crne boje, smatra se jednom od najzdavijih namirnica iz prirode 

polen-pčele-pčelinji polen-zdravlje Polen pomaže i rad imunog sistema Foto: Shutterstock

Polen pčela je prirodna mešavina pčelinjih sekreta, meda, enzima, voska i cvetnog polena. Smatra se veoma dragocenom namirnicom koja se preporučuje i starima i mladima. Pčelinji polen je jedna od najboljih hrana prirode, jer ima antiinflamatorna, antimikrobna i antivirusna svojstva. Ipak, iako je zlatna riznica vitamina, osobe alergične na cvetni polen ili ubod pčela – moraju da ga izbegavaju. U slučaju otežanog disanja, otoka lica ili osipa na koži posle upotrebe polena, odmah zatražite lekarsku pomoć.

Kako pčele skupljaju polen

Pčele se hrane polenom koji sakupljaju sa različitih biljaka. Radilice donose polen u košnicu i on u obliku masti, minerala i proteina, enzima, pčelinjeg voska, meda i nektara, postaje hrana za sve pčele. Polen ili cvetni prah je muška polna ćelija u biljnom svetu. Pčele ga sakupljaju sa procvetalih biljaka, obrađuju nektarom i sopstvenim izlučevinama i potom skladište u ćelije saća.

Perga, je kako smatraju stručnjaci, najvredniji polen. On je konzervisan u ćelijama saća. Smatra se kompletnom hranom za ljude, a stručnjaci ga preporučuju jer je, kako naglašavaju, najbolja opcija za zdravlje izbalansirana ishrana, uz upotrebu polena.

Oko 200 jedinjenja polena

Vrsta biljaka kojima se pčele hrane utiče na sastav pčelinjeg polena. Kao proizvod za ljudsku upotrebu, pčelinji polen se pojavljuje u obliku malih granula žućkasto-narandžaste do tamnosmeđe ili crne boje. Ima prepoznatljiv sladak, ukus, koji varira u zavisnosti od biljaka sa kojih su ga pčele sakupljale. Koristi se u ishrani na razne načine – kao preliv za žitarice, jogurt ili salate. Ipak, budite oprezni kada upotrebljavate proizvode od polena, jer su moguće alergijske reakcije kao što su otežano disanje ili anafilaksija.

Polen je kompleksna namirnica sastavljena od oko 200 različitih jedinjenja kao što su amino kiseline, trigliceridi, fosfolipidi, vitamini, makronutrijenti i mikroelementi, flavonoidi. Riznica je kalcijuma, fosfora, magnezijuma, kalijuma, gvožđa, selena, natrijuma. Sadrži od 7 do 40 odsto proteina, uključujući aminokiseline, od 1 do 18 odsto masti, vitamine A, C, E, D, B1, B2, B6.

Šta je apiterapija?

U tradicionalnoj medicini lekari koriste pčelinje proizvode i kao lek, što se naziva apiterapija. Pčelinji polen sadrži mnoga aktivna jedinjenja koja mogu imati antioksidativna, antimikrobna i antiinflamatorna svojstva. Pun je antioksidanta, vitamina i drugih jedinjenja i može, kako tvrde stručnjaci, umanjiti štetu koju našem telu nanose slobodni radikali ili oksidativni stres. Štiti, kako se smatra, ćelije od oštećenja izazvanog ultraljubičastim (UV) zračenjem. Nivo antioksidansa zavisi od biljnih vrsta i područja s kojih je skupljan polen. U Grčkoj studiji iz 2011. ukazano je na antimikrobna, antioksidativna svojstva polena. Smatra se da je visok nivo flavonoida kvercetina i kempferola odgovoran za antimikrobna svojstva polena.

Za imunitet, protiv srčanih bolesti

Polen pomaže i rad imunog sistema. Jedinjenja polena pčela, poput flavonoida i isparljivih ulja mogu, kako se smatra, smanjiti uticaj alergija na imuni sistem. Pomaže i kod tretmana opekotina i rana, na taj način što ubija mikrobe na opekotinama, ubrzava zaceljenje i sprečava dalje komplikacije.

Polen se koristi i kao terapija protiv srčanih bolesti. Smanjuje, prema nekim studijama, nivo lipida i holesterola u krvi i može sprečiti mogućnost moždanog ili srčanog udara. Jedna studija, rađena na životinjama, potvrđuje da polen može sprečiti nastanak krvnih ugrušaka. Studija iz 2014. godine otkrila je da neki pčelinji proizvodi mogu pomoći u borbi protiv različitih oblika raka. Studija je koristila određene vrste pčelinjih proizvoda, uključujući med, matični mleč i propolis, ipak nema još dovoljno pouzdanih dokaza koji bi mogli da potvrde ovo dejstvo.

Negativni efekti

Alergije ili interakcija sa lekovima protiv tromboza su najčešći negativni efekti upotrebe pčelinjih proizvoda. U slučaju alergija, obavezno se konsultujte s lekarom pre upotrebe meda. Med i proizvodi od meda mogu u nekim slučajevima biti i zagađeni, takođe neodgovarajuće skladištenje može imati nepovoljan uticaj na sastav meda i polena. Pčele koriste polen kao hranu za leglo, za ishranu matice i za brzi razvoj novonastalih pčela radilica. Polen je osnovna hrana pčelama, u slučaju nedostatka, pčelama preti izumiranje.

Komercijalni pčelari često koriste i zamke za polen, koje su vrsta uređaja postavljena ispod ili ispred ulaza u košnicu, ti su obično plastične ili metalne mreže. Pčele, kada se vraćaju u košnicu moraju da prođu kroz tu zamku, mreža sastruže tom prilikom deo polena, koji kaplje na tacnu za skupljanje. Ovaj način skupljanja polena mnogi neodobravanju, jer na taj način može doći do manjka polena u košnici i umiranja pčela.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo