Naslovna / Vesti

Rak kože sve je češći kod mladih osoba, kako sprečiti pojavu ove ozbiljne bolesti

Priredio/la: D.T.|14:30 - 12. 05. 2022.

U početnoj fazi ćelije tumora zahvataju površinske slojeve kože, a s napretkom bolesti šire se na dublje slojeve, limfu i krvne sudove

melanom Melanom se određuje kao maligni tumor melanocita, ćelija kože odgovornih za stvaranje melanina Foto: Shutterstock

Rak kože (melanom) može se pojaviti na koži ili sluzokoži svih organa, na noktima ili očima. Pojava asimetričnog mladeža, nepravilne ivice mladeža i drugačija boja mladeža (tamno braon, crvena, crna, plava) mladeži veći od od 6 mm u prečniku, znakovi su koji ukazuju na mogućnost postojanja melanoma. Ova bolest je nažalost sve učestalija kod mladih osoba od 18. do 28. godine života, pa je rana dijagnostika od suštinskog značaja, naglašavaju lekari.

Solarijum i rak kože

„Euromelanom kampanja“ organizovaće besplatne preglede kože s ciljem da uputi građane na rizike, značaj samopregleda. Stručnjaci ukazuju da je u Srbiji rak kože sve češći kod mladih osoba i da je u skoro 80 odsto slučajeva bolest isprovocirana upotrebom solarijuma.

Melanom se određuje kao maligni tumor melanocita, ćelija kože odgovornih za stvaranje melanina. U početnoj fazi ćelije tumora zahvataju površinske slojeve kože, a s napretkom bolesti šire se na dublje slojeve, limfu i krvne sudove, pa mogu metastazirati i na unutrašnje organe.

Besplatni pregledi za sve zainteresovane građane

Stručnjaci naglašavaju da je prevencija najvažnija karika u lancu sprečavanja da dođe do bolesti. Zato će za sve građane besplatni pregledi biti organizovani 6. i 7. juna, u svim, kako najavljuju organizatori, državnim i privatnim klinikama u Srbiji. Besplatni pregledi se zakazuju putem telefona 0800222888.

Organizatori „Euromelanom kampanje“ su tokom prošlog i ovog meseca zakazivali preglede rizičnim grupama, na osnovu rezultata kalkulatora za procenu rizika. U Sremskoj Mitrovici, Zlatiborskom okrugu, Pirotu i Gračanici biće organizovani besplatni pregledi svim osobama koje su prirodom svog posla izložene dodatnom UV zračenju. Besplatni pregledi zemljoradnika, zakazani su već 17. maja u 10 sati u ambulanti sela Krupac u Pirotu, na osnovu kalkulatora za procenu rizika koji je dostupan na sajtu ovde.

Pregledi u seoskim ambulantama Zlatiborskog okruga planirani su za 28. i 29. maja, u Sremskoj Mitrovici 5. juna u Gračanici 18. i 19. juna. Kampanju Euromelanom Srbija podržali su Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Opekotine u ranom detinjstvu i rak kože

Često sunčanje, upotreba solarijuma su neki od najvećih faktora rizika za nastanak melanoma. Stručnjaci navode da opekotine u ranom detinjstvu, povećavaju rizik od bolesti. Lekari dodaju i da se rak kože nekada može pojaviti i na mestima koja nisu izložena direktnom UV zračenju, pa su zato pregledi najbolji način da se bolest otkrije na vreme.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Olivia
14:42, 12. 05. 2022.
Odgovori

Zelim da zakazem pregled u Zajecaru.Za sebe,za majku I prijateljicu.Imam keratoze na licu I rukama vise od 10 godina,majka ima puno cudnih madeza na vratu I grudima a prijateljica dve crvene tufne na licu koje se uvecavaju.Kad mozete da nam zakazete pregled I gde u Zajecaru?

Jelena
8:15, 13. 05. 2022.
Odgovori

Zelim da pitam da li ima taj pregled i u Valjevu?

Sara
15:19, 15. 05. 2022.
Odgovori

Kada i gde mogu da se pregledaju građani Prijepolja, Priboja i Nove Varoši?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo