Naslovna / Zdravlje

10 uzroka zbog kojih se može javiti bol ispod rebara sa leve strane

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 13. 12. 2023.

Lekar kome se treba javiti kada se javlja bol ispod levog rebarnog luka najčešće je gastroenterolog, ali je pre svega potrebno isključiti srčani udar

Bol ispod levog rebra Foto: Shutterstock

Bol ispod rebara sa leve strane može biti posledica nekoliko zdravstvenih stanja ali i povreda (trauma) bilo kog organa koji se nalazi na levoj strani tela. Zato je veoma važno znati kada odreagovati na ovaj bol jer mogu biti ugroženi srce, pankreas, pluća, slezina, ili levi bubreg.

Kada je bol ispod rebara sa leve strane signal za javljanje lekaru

Kada su u pitanju povrede, bol je najčešće iznenadan i može da bude praćen može biti iznenadan i obično je praćen drugim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, otežano disanje ili pojačan bol pri kretanju, kašljanju ili kijanju. U slučaju srčanih problema (srce se nalazi na sredini grudi ali ipak više ka levoj strani), probadajući ili konstantan bol često ukazuje i na neki kardiološki neželjeni događaj.

Kako za bol ispod rebara sa leve strane postoji više potencijalnih uzroka, ukoliko je nov, iznenadan ili se intenzivira, potrebno je potražiti pomoć u hitnoj službi. Najčešće će to biti „posao“ za gastroenterologa, posebno ako se radi o jako intenzivnom bolu ili ako traje duže od dva dana.

1. Pankreatitis je čest uzrok za bol ispod rebara sa leve strane

Pankreatitis je zapaljenje pankreasa koje može da izazove intenzivan bol ispod levog rebarnog koša. Ovaj bol se može širiti do leđa. Ostali simptomi pankreatitisa su mučnina, povraćanje i groznica. Razlozi pojave pankreatitisa su prekomerno konzumiranje alkohola, virusne infekcije (poput malih boginja ili zauški), kombinacija sa kamenom u žučnoj kesi, cističnom fibrozom ili upotrebom određenih lekova. Među njima su i kortikosteroidi.

U ozbiljnijim slučajevima rešenje može biti hirurška intervencija.

2. Šta je kostohondritis i zašto izaziva bol ispod rebara sa leve strane

Kostohondritis je zapaljenje hrskavice koja povezuje rebra sa grudnom kosti. Do ove upale može da dođe zbog infekcije, artritisa ili neke fizičke traume Mogući simptomi su bol u grudima sa leve strane (koji podseća na srčani udar), nelagoda ili pritisak ispod rebara i bol koji se pojačava pri udisaju ili kašljanju. Vežno je javiti se lekaru kako bi se isključio srčani udar. Ukoliko se potvrdi kostohondritis, dobićete neki inflamatorni medikament. Takođe se preporučuje odmor i izbegavanje naglih pokreta.

3. Perikarditis

Perikarditis je zapaljenje perikarda, kese sa tečnošću koja obavija srce. Kada dođe do upale perikarda, javlja se bol ispod levog rebra koji se najčešće pogoršava u ležećem položaju. Mogući uzroci pojave perikarditisa su infekcije (pneumonija, tuberkuloza) ali i druge bolesti kakve su reumatoidni artritis, lupus, zračne terapije ili pojedini lekovi koji ne prijaju organizmu.

Potrebno je posetiti kardiologa. Ukoliko je u pitanju infekcija propisuje se antibiotska terapija, a hirurške metode koje su ponekad neophodne su i perikardiocenteza i perikerdiektomija

4. Gastritis takođe može da izazove bol ispod rebara sa leve strane

Simptomi gastritisa uz bols ispod levog rebarnog luka su i pečenje u jednjaku, problem sa varenjem, prerani osećaj sitosti, mučnina, podrigivanje. Jedan od najčešćih uzroka gastritisa je uporna infekcija bakterijom helikobakter pilori, ali mogu da ga izazovu i zloupotreba alkohola ili pojedini lekovi (često antiinflamatorni). Gastritis se najčešće potvrđuje endoskopskim pregledom, a rešenje za infekciju h.pilori je antibiotska terapija. Potrebno je promeniti i način ishrane i izbegavati tešku, masnu i pohovanu hranu kao i gazirana pića, previše kafe i alkohola.

5. Kamen u bubregu

Kamen u bubregu je posledica taloženja naslaga kalcijuma i soli u ovom organu. Pored jakog bola koji može da se proteže i do levog rebarnog luka, mogući su i drugi simptomi poput problema pri mokrenju, mučnine, temperature, groznice, krvi u mokraći. Potrebno je javiti se lekaru koji će u odnosu na anamneztu odlučiti o najboljem modelu lečenja, i obavezno povećati unos tečnosti.

6. Pleuritis

Pleuritis je upala pleure, membrane koja obavija pluća. Bol koji se takođe javlja ispod levog rebarnog dela pojačava se dok dišemo, kijamo ili kašljemo. Uz bol, simptomi su još i plitko i otežano disanje kao i groznica. Mogući razlozi pojave pleuritisa su:

  • pneumonija (bakterijska, virusna ili gljivična)
  • karcinom pluća
  • plućna embolija.

Obavezno je javiti se pulmologu ili lekaru interne medicine, koji će propisati adekvatnu terapiju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo