Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Opekotine od sunca stečene u detinjstvu mogu da prerastu u rak kože, upozoravaju dermatolozi

Priredio/la: D.T.
9:00 - 24. 07. 2021.

Ljuštenje kože je deo procesa izlečenja od opekotina nastalih tokom sunčanja. Počinje najčešće posle tri dana od kada koži „izgori“ i prestaje kada se potpuno zaceli

sunce- opekotina- ćelije DNK- ljuštenje kože Ozbiljnije opekotine od sunca, praćene plikovima, mogu trajati i do 10 dana Foto: Shutterstock

Opekotine od sunca nastale posle sunčanja ili dužegboravka na suncu  zaštitni su mehanizam tela od štetnih ultraljubičastih (UV) sunčevih zraka. Iako nisu zabrinjavajuća stanja, dermatolozi upozoravaju da svaka opekotina zadobijena u mlađem dobu, može biti povod za razvoj opasnog raka kože melanoma. Baš zbog toga se kaže da „koža sve pamti“.

Sunce oštećuje DNK u ćelijama kože

Kada je koža izložena UV svetlu, telo proizvodi melanin, tamni pigment koji prave ćelije melanociti. Melanin ima zadatak da zaštiti kožu, a količina melanina zavisi od od genetike. Kada su ljudi, koji genetski imaju manje melanina, prekomerno izloženi UV zracima, može doći do oštećenja DNK u gornjim slojevima ćelija kože, što rezultira opekotinama od zračenja, poznatim kao opekotine od sunca. Ljudi sa svetlijom kožom, pegicama, plavom ili riđom kosom su osetljiviji. Takođe, ne treba zaboraviti da su opekotine mogu javiti i tokom sunčanog i oblačnog dana.

Koliko traju opekotine od sunca?

Trajanje opekotina zavisi od ozbiljnosti povrede, velika većina stanja se sanira za dva do tri dana. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ozbiljnije opekotine od sunca, praćene plikovima, mogu trajati i do 10 dana. Bol nastaje u roku od dva do šest sati posle izlaganja suncu , a vrhunac dostiže za 24 sata. U slučaju ozbiljnijih opekotina moguća je pojava plikova, a izgorela koža počeće da se ljušti. 

Zašto se koža ljušti?

Ljuštenje kože je način na koji telo nastoji da ukloni posledice UV zračenja. Kao reakcija na jak napad UV, zraka ćelije počinju samoubistvo i to je, kako objašnjavaju doktori, način da spreče širenje ćelija koje su oštećene zbog mutacije DNK. Taj proces nije savršen i neke od oštećenih ćelija preživljavaju i uzrokuju dalje mutacije, koje nekada na kraju mogu biti i kancerogene. Ljuštenje kože je deo procesa izlečenja posle sunčanja, počinje najčešće posle tri dana i prestaje kada koža zaceli. Ovaj proces može, ako se radi o ozbiljnim opekotinama, trajati i više nedelja.Opekotina zadobijena u detinjstvu i adolescenciji, upozoravaju dermatolozi, može uticati na razvoj melanoma u kasnijem životnom dobu.

Hladne obloge, tuširanje

Ukoliko ste izgoreli na suncu, preuzmite mere prevencije. Hladite kožu hladnim oblogama, ili se tuširajte hladnom vodom. Potom nanesite kreme za hidrataciju dok je koža još vlažna. Kako biste sprečili nastanak opekotina primenjujte kreme sa zaštitnim faktorom 30+ i više, boravite u hladovini, uvek kada je moguće, koristite kape, naočare za sunce i odgovarajuću odeću. 

Simptomi zavise od težine oštećenja kože

Simptomi opekotina zavise od težine povrede kože. U slučaju blagih opekotina koža je crvena i bolna, nekada i blago natečena i može biti vruća na dodir. Kod težih opekotina moguće je veoma jako crvenilo kože praćeno bolnim plikovima, a nekada može zahtevati i lekarsku pomoć. U najtežim stanjima prekomerno izlaganje UV zracima može da dovede do šoka, dehidracije, iscrpljenosti, konfuzije, jeze i ubrzanog pulsa.

Lečenje opekotina

Na raspolaganju je dosta krema za lečenje opekotina, a doktori savetuju korišćenje onih sa alojom, na prirodnoj bazi, bez mirisa. Najčešće osobe koje izgore na suncu i dehidriraju pa je zato potrebno unositi dosta tečnosti, jer hidrirana koža će se brže oporaviti. Ne izlažite se suncu dok opekotine u potpunosti ne zacele, u protivnom izlažete se opasnosti da ponovo izgorite i zadobijete mnogo ozbiljnije opekotine.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend