Naslovna / Vesti

Rak kože u stalnom porastu, pregled od par minuta može da nam spasi život

Priredio/la: D. T.|10:00 - 05. 09. 2023.

– Melanom se može pojaviti na glavi, licu, čak i genitalno, iako jako retko, moguć je i na dlanovima, tabanima, pa i na nokatnim pločama, kaže dermatovenerolog prof. dr Danica Tiodorović

rak kože Foto: Shutterstock

Rak kože je u poslednjih nekoliko godina u stalnom porastu, najčešće se javlja na delovima tela koji su najviše izloženi uticaju sunčevih zraka. Udruženje dermatovenerologa Srbije zato od 8. septembra ove godine, organizuje besplatne dermoskopske preglede u seoskim ambulantama i za stanovništvo koje je zbog rada na otvorenim prostorima u većoj meri izloženo delovanju UV zračenja. Pregledi se mogu obaviti bez zakazivanja i zdravstvene knjižice.

Rak kože – šta ako se otkriju sumnjive promene?

Pregledi počinju 8. septembra, u seoskim ambulantama u Zrenjaninu u Banatskom Despotovcu i Lazarevu, 9. septembra dermatolozi će besplatno pregledati žitelje Kikinde u seoskim ambulantama Mokrin, Basid, Banatsko Veliko Selo. Akcija se nastavlja 15. septembra u seoskim ambulantama Veliki Radinci, Manđelos, Čalmi, a 16. septembra u Srbobranu.

Besplatne preglede obavljaće dermatolozi i eksperti u oblasti dermoskopije. U slučaju da se kod nekih osoba dijagnostikuju sumnjive promene, ti pacijenti će biti upućeni hirurgu koji će uraditi eksciziju i patohistološku verifikaciju.

Kako se leči rak kože u najranijem stadijumu?

Stručnjaci naglašavaju da je melanom najteži oblik raka kože koji se, ako se otkrije na vreme, leči u roku od 15 minuta hirurškom intervencijom u lokalnoj anesteziji.

Izabrali smo rizičnu populaciju seoskog stanovništva, zato zato što su oni profesionalno izloženi većoj UV radijaciji i samim tim imaju i rizik za razvoj karcinoma kože. Nekada je ovim osobama i dermatolog nedostupan ili teže dostupan, pa mi zato dolazimo kod njih. Ovim pregledima želimo da skrenemo pažnju na važnost prevencije i dijagnostike, jer kada uočimo melanom u najranijem stadijumu samo ekscizija, (hirurško uklanjanje) koje traje par minuta predstavlja jedini terapijski vid lečenja – rekla je za portal eKlinika predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije prof. dr Danica Tiodorović.

Sve više mladih sa melanomom

Udruženje dermatologa Srbije zajedno sa Udruženjem pacijenata obolelih od melanoma pokrenulo je i akciju kojom se traži zabrana rada solarijuma na teritoriji Srbije.

– Ima dosta pogrešnih informacija o blagodetima solarijuma koje mogu da ugroze zdravlje. U našim ordinacijama je sve više mladih osoba sa melanomom, pre 10 godina to nije bilo tako. Kod oko 78 odsto pacijenata koji su dobili karcinom kože pre 28. godine života odgovorni su solarijumi – kaže prof. dr Tiodorović.

Melanom je moguć i na tabanima, noktima

Prof. dr Tiodorović objasnila je da je bitno da pratimo sve promene na koži, ali i da izbegavamo UV zračenje i štitimo telo odgovarajućom garderobom.

Pogrešno je verovanja da melanoma nema na koži lica. Melanom se može svuda javiti, najtipičnije mesto jeste trup kod muškaraca i potkolenice kod žena. Ali melanom se može pojaviti na glavi, licu, čak i genitalno, iako jako retko, moguć je i na dlanovima, tabanima, pa i na nokatnim pločama – kaže za portal eKlinika dr Tiodorović.

Rad Udruženja dermatovenerologa Srbije usmeren je na prevenciju i edukaciju svih građana i posebno dece. Ove godine u kampu Vanje Grbića deca su upoznata sa načinima zaštite od raka kože, a obavljeni su i besplatni dermoskopski pregledi.

Registar pacijenata sa psorijazom

Prof. dr Dušan Škiljević, član Izvršnog odbora  Udruženja dermatovenerologa Srbije najavio je na konferenciji za novinare i osnivanje registra pacijenata sa psorijazom.

– Registar bolesnika koji primaju biološku terapiju za psorijazu omogućiće lakše lečenje i jasniji uvid u efekte terapije, kao i precizniju analizu i identifikaciju grupa pacijenata o tome koji im vid terapije najviše pomaže. Ovi registri su uobičajeni u SAD i Evropi, imaju za cilj da se svakom pacijentu omogući najbolji vid lečenja i da svako od početka lečenja dobije najbolju moguću kombinaciju terapije – navodi prof. dr Škiljević.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo