Naslovna / Zdravlje

Melanom – najteži oblik raka kože lečiće se novom terapijom

Priredio/la: D. T.|13:00 - 19. 09. 2022.

Maligni tumori brzo rastu i potrebna im je hrana kako bi opstali, pa istraživači pokušavaju da nađu način kako da ćelije raka liše hrane. Na tom konceptu se zasniva i novi lek za melanom

melanom Melanom je najteži oblik raka kože koji se može izlečiti samo za 15 minuta, pod uslovom da se otkrije na vreme Foto: Shutterstock

Melanom je najteži oblik raka kože koji se može izlečiti samo za 15 minuta, pod uslovom da se otkrije na vreme. Lečenje postaje mnogo komplikovanije, ako se rak dijagnostikuje u kasnijim fazama bolesti. Melanom bi, ipak, uskoro mogao uspešnije da se leči novom klasom medikamenta koji bi selektivno ubijali ćelije melanoma i zaustavljali širenje raka.

Melanom je zavisan od jednog enzima

Inhibicijom ključnog metaboličkog enzima, mogle bi selektivno da se uništavaju ćelije ove najteže vrste raka kože. Istraživači iz Sanford Burnham Prebys, predvođeni dr Ze’ev Ronai, prvi put su pokazali da inhibicija ključnog metaboličkog enzima selektivno ubija ćelije melanoma i zaustavlja rast tumora. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Cell Biology i moglo bi otkriti novu klasu lekova za selektivno lečenje melanoma.

– Otkrili smo da je melanom zavisan od enzima GCDH. Inhibicija ovog enzima uslovljava promene u ključnom proteinu zvanom NRF2 koji ima sposobnost da suzbije rak. Naš cilj je da pronađemo lek koji će ograničiti delovanje GCDH enzima – kaže dr Ronai.

Ćelije raka uvek pronađu neki izvor hrane

Melanom je rak kože koji ne može da opstane i razvija se bez enzima GCDH (glutaril koenzim A dehidrogenaza), koji igra glavnu ulogu u metabolizmu amino-kiselina. Naučnici objašnjavaju da ograničavanje delovanja enzima GCDH dovodi do strukturalnih promena u enzimu NRF2 koji tada potiskuje ćelije raka.

Maligni tumori brzo rastu i zahtevaju ishranu kako bi opstali, pa istraživači pokušavaju da otkriju način na koji bi ćelije raka mogli da liše hrane. Do sada nije bilo rezultata jer su ćelije raka, ako im se uskrati jedan izvor hrane, uvek pronalazili druge načine opstanka.

Aminokiseline neophodne za ljudsko zdravlje

GCDH je enzim koji ima značajnu ulogu u metabolizmu lizina i triptofana, aminokiselina neophodnih za ljudsko zdravlje. Kada je laboratorija Ronai počela da ispituje kako ćelije melanoma generišu energiju iz lizina, uočena je i uloga GCDH enzima.

Ćelije melanoma hrane se lizinom i triptofanom kako bi obezbedile energiju – kaže dr Sachin Verma, postdoktorski istraživač u laboratoriji Ronai i prvi autor studije.

– Kako bi iskoristile energiju ćelije raka moraju da unište otpad koji nastaje u toku ovog procesa. To je proces u šest koraka i mislili smo da je ćelijama potrebni svi od šest enzima. Ali ispostavilo se, da je samo jedan od ovih enzima ključan, GCDH. Ćelije melanoma ne mogu da prežive bez GCDH enzima – navodi dr Verma.

Terapeutske mogućnosti

Dalje istraživanje na životinjskim modelima pokazalo je da inhibicija GCDH enzima može da suzbije rast ćelija raka.

Primećeno je da je inhibicija enzima GCDH ipak prilično selektivna za tumore melanoma. Slični napori kod suzbijanja rasta ćelija raka pluća, dojke i drugih karcinoma nisu do sada urodili plodom, smatra se da su ovi karcinomi zavisni od drugih enzima.

Studija nudi nekoliko mogućnosti kada se radi o terapeutskim mogućnostima. Životinjski modeli bez enzima GCDH nisu mogli da tolerišu ishranu sa visokim sadržajem proteina. S obzirom na ulogu enzima u preradi proteina, autori istraživanja veruju i da tumori siromašni enzimom GCDH mogu biti osetljivi na ishranu bogatu proteinima

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo