Naslovna / Vesti

Stipendije za najbolje srpske studente medicine u inostranstvu

Priredio/la: V.St.|14:38 - 29. 11. 2023.

Petoro najbolje rangiranih srpskih studenata postdiplomskih studija medicine, koji se obrazuju na prestižnim fakultetima u inostranstvu, dobilo je dodatne stipendije od po 10.000 evra

studenti Foto: Tanjug/Marko Đoković

Prvi laureati konkursa su: studentkinja Univerziteta Sorbona u Fracuskoj Jovana Mijucić, student Univerziteta u Lozani u Švajcarskoj Jovan Isma, studentkinja Univerziteta Oksford u Engleskoj Jovana Katrinka i studenti Univerziteta Kembridž u Engleskoj Emilija Jovanović i Jovan Traparić.

U ime dobitnika stipendije, Jovana Mijucić zahvalila se što je prepoznat i podržan rad studenata.

– Ove stipendije nam omogućavaju da nastavimo studije. Mi planiramo da po završetku usavršavanja dođemo u Srbiju i nešto od znanja koje smo stekli na prestižnim univerzitetima vratimo našoj zemlji , rekla je Mijucić. 

Stipendije, pod nazivom „Medicina za generacije“, dodeljene su u okviru konkursa koji je organizovao Fond za mlade talente Republike Srbije, a zahvaljujući donaciji danske kompanije Novo Nordisk.

Stipendije su laureatima svečano uručili ambasadorka Danske u Srbiji Suzan Šajn, direktor Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Miroslav Trajanović i državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefovski.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Ambasadorka Danske u Beogradu Suzan Šajn rekla je da ova dodela stipendija pokazuje odlučnost Danske i Srbije da se ulažu u znanje i nauku.

– Postoje značajne oblasti u kojima možemo da ostvarimo saradnju između Danske i Srbije, i mi se unapred radujemo toj saradnji“, navela je Šajn. Istakla je da je ponosna jer danska kompanija pomaže mladim ljudima iz Srbije da studiraju na najboljim univerzitetima u inostranstvu. „Moram da kažem da su mladi studenti iz Srbije impresivni. Samo posvećeni i dobri studenti mogu da učine ono što su oni, da dobiju stipendije i odu na prestižne univerzitete. To je benefit za Srbiju, ukazala je ambasadorka. 

Generalni direktor kompanije Novo Nordisk za Srbiju i Crnu Goru Aleksandar Popović naveo je da su najveće pomake u istoriji medicine doneli mladi ljudi.

– To su oni koji znaju više od svih nas, koji gladni daljih znanja odlaze na najbolje univerzitete, gde to znanje mogu da steknu i usavrše. Čast nam je što smo prva kompanija u Srbiji koja na ovaj način, kroz saradnju sa Fondom za mlade talente, podržava naše najbolje studente medicine u inostranstvu. Verujem da su pred stipendistima vrsne karijere i ponosni smo što na ovaj način možemo da podstaknemo njihovo usavršavanja i pomognemo da najnaprednija svetska naučna otkrića donesu u našu zemlju, istakao je Popović.

Direktorka Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr  Sanja Radojević Škodrić ukazala je da je razmena znanja koje studenti stiču u inostranstvu važna sa aspekta ulaganja u zdravstvo.

– Nove bolnice, nove operacione sale, inovativni lekovi i savremeni aparati zahtevaju edukaciju od najmanje sedam dana do nekoliko meseci. Važno je da studenti imaju na čemu da primene znanje kada se vrate iz inostranstva, objasnila je Škodrić.

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Miroslav Trajanović naveo je da podrška danske kompanije Novo Nordisk pokazuje da je ona društveno odgovorna. „

– Nadam se da će ovo biti primer dobre prakse koji će slediti mnoge velike kompanije koje rade u Srbiji. Ovo je vrlo važno za mlade naučnike i za mlade talente, jer dobijaju šansu da studiraju na najboljim evropskim i svetskim univerzitetima“, istakao je Trajanović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo