Naslovna / Vesti

Obeležen jubilej Klinike za ORL Vojnomedicinske akademije u Beogradu i vojne ORL

Priredio/la: V.St|16:16 - 21. 12. 2023.

Svečana akademija povodom obeležavanja sedam decenija Klinike za otorinolaringologiju Vojnomedicinske akademije i sto dvadeset pet godina vojne ORL u Srbiji održana je u Svečanoj sali beogradskog Doma Vojske Srbije

ORL Foto: Shutterstock

Počeci vojne otorinolaringologije u Srbiji vezani su za završetak Vojne bolnice na Vračaru 1909. godine, dok je prvo Odeljenje otorinolaringologije uvedeno je u okviru Opšte bolnice 1893. godine. Nakon uvođenja nastavne delatnosti, 1953. godine ono je dostiglo rang Klinike. Od njenih početaka do danas brojne generacije lekara, sestara i zaposlenih su, prema rečima načelnika Klinike za ORL VMA pukovnika prof. dr Milanka Milojevića, uložili velike napore da bi ona rasla i razvijala se tokom sedam decenija.

Neretko su to bili pionirski koraci, bilo da se radi o novim dijagnostičkim metodama ili hirurškim tehnikama. Ovaj svečani trenutak koristim da zahvalim našim učiteljima – profesorima, primarijusima, specijalistima ORL, od kojih smo imali čast i priliku da učimo – rekao je pukovnik prof. dr Milojević, napominjući da zahvalnost podjednako zaslužuju i generacije medicinskih tehničara, koji su, takođe, dali veliki doprinos u razvoju Klinike i stasavanju novih generacija lekara.

ORL

Sa Svečane akademije povodom obeležavanja sedam decenija Klinike za otorinolaringologiju Vojnomedicinske akademije i sto dvadeset pet godina vojne ORL u Srbiji Foto: kolaž VMA

Film, koji je upriličen povodom 70 godina postojanja i rada Klinike za ORL VMA, bio je prezentovan na Svečanoj akademiji, a prema rečima načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnika prof. dr Miroslava Vukosavljevića, u potpunosti je oslikao višedecenijski rad i trud zaposlenih u Klinici za ORL.

Ovo je još jedan važan jubilej Vojnomedicinske akademije i to uoči obeležavanja 180 godina postojanja VMA sledeće godine. Ovo je prilika da sagledamo koliko je generacija doprinelo tome da danas imamo tradiciju za ponos cele naše zemlje. Ona nas obavezuje ne samo da pamtimo bogatu istoriju i osnivače svih grana vojne medicine, već i da očuvamo poverenje naroda svakodnevno unapređujući kvalitet našeg rada – rekao je pukovnik prof. dr Vukosavljević.

Načelnik VMA profesor dr Vukosavljević, ovim povodom, uručio je zahvalnice svima koji su dali nemerljiv doprinos Klinici svojim radom, a među kojima su prof. dr Kiril Haralampiev, prof. dr Boža Ristić, prof. dr Boris Kitanoski, dr Dušan Bijelić, prof. dr Mihael Podvinec i prof. dr Endru Fišman, kao i više medicinske sestre Milena Kovačević i Slobodanka Svilar.

U ime svih kojima su uručene zahvalnice obratio se nekadašnji načelnik Klinike, prof. dr Kiril Haralampiev, rekavši da mnogi lekari koji više nisu među nama takođe zaslužuju zahvalnost, jer su svi zajedno doprineli da Klinika bude jedna od vodećih u Jugoslaviji, a i danas u Srbiji.

Svečanost povodom obeležavanja jubileja uveličali su i pripadnici Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo