Naslovna / Vesti

Nejednakosti u lečenju raka moraju da se premoste: Srbija se pridružuje obeležavanju Svetskog dana raka

Priredio/la: Ma.R.|16:38 - 02. 02. 2024.

Uvođenjem novih lekova na listu RFZO smanjuje se nejednakost u lečenju raka u našoj zemlji

Rak Ćelije raka Foto: Shutterstock

Srbija se priključila obeležavanju Svetskog dana raka porukom da je potrebno premostiti nejednakosti u lečenju ove teške bolesti, kao i da ne treba da postoje „zaboravljeni tipovi raka“ poput maligniteta mokraćne bešike.

Prof.dr Davorin Radosavljević: Novi lekovi sa liste RFZO smanjuju nejednakost u lečenju raka kod nas

Ovo je jedan od najvažnijih zaključaka konferencije za medije, održane u organizaciji Udruženja medikalnih onkologa Srbije (UMOS). Svetski dan borbe protiv raka obeležava treću godinu kampanje #CloseTheCareGap, sa pozivom Vladama da smanje nejednakosti koje postoje u dostupnosti terapiji raka.

– Veliki doprinos savremenoj sistemskoj terapiji malignih bolesti postignut je uvođenjem novih lekova na listu lekova RFZO, početkom godine. Time se zaista smanjuje nejednakost u lečenju raka u našoj zemlji, pogotovo uvođenjem imunoterapije u lečenju drugih vrsta tumora. UMOS će nastaviti promociju najsavremenijih lekova koji su međunarodno preporučeni, a i dalje nisu na listi lekova –  izjavio je prof. dr sci med Davorin Radosavljević, direktor Klinike za internističku onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije.

Prof.dr  Zoran Džamić: Malignitet mokraćne bešike kod nas važi za „zaboravljeni rak“

– Rak nije jedna bolest već napada mnoge organe i tkiva različitim mehanizmima. Svetska javnost je shvatila neophodnost lečenja raka mokraćne bešike. Kod nas je, međutim, ova vrsta maligne bolesti „zaboravljeni rak“, koji sada u svetu ima nove terapijske opcije i daje nadu pacijentima da će sa tom opakom bolešću duže i bolje živeti. Mi naravno, očekujemo da one uskoro postanu dostupne pacijentima i u Srbiji – izjavio je prof. dr sci. med. Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Dr Suzana Matković: Od raka mokraćne bešike godišnje premine oko 1000 ljudi

– Pacijenti sa rakom mokraćne beške javljaju se kasno, zato apelujemo i veoma je važno da se svako ko primeti neke simtome, a pogotovo krv u urinu da se odmah javi lekaru. Više od 2.500 hiljade ljudi oboli svake godine u našoj zemlji od raka mokraćne bešike, dok za više od 1.000 njih ova bolest ima fatalan ishod. Zato je veoma bitno uvođenje imunoterapije, kao najsavremenijeg oblika lečenja – izjavila je dr sci med Suzana Matković, onkolog iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Važno je da se pacijenti sa rakom ne predaju

– Važno je da kada pacijenti budu borci kada saznaju dijagnozu, da se ne predaju. Ja sam počeo lečenje imunoterapijom još 2017. godine, i moja poruka je da svako ko primeti neke simptome kao što su krv u urinu, da se odmah javi lekaru – rekao je Tomislav Miletić, pacijent koji se bori sa rakom mokraćne bešike.

Svetski dan borbe protiv raka obeležava se 4. februara, a globalna kampanja #CloseTheCareGap, poziva Vlade da smanje nejednakosti koje postoje u dostupnosti terapija raka.

Republika Srbija nekoliko godina unazad čini dostupnim inovativne terapijske opcije, ali potreba za novim efektivnim lečenjem i uvođenjem savremenih terapija za mnoge grupe pacijenata i dalje postoji.

Značaj Udruženja medikalnih onkologa Srbije (UMOS)

Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) ima za cilj organizovano unapređivanje i razvoj medikalne onkologije i kvalifikovanog i merodavnog učešća i delovanja u funkcionisanju i razvoju sistema zdravstvene zaštite u Srbiji. Osnovali su ga medikalni onkolozi Srbije, koji u skladu sa opštim ciljevima, definišu i realizuju svoje programske aktivnosti i planove rada.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo