Naslovna / Vesti

Globalne naučne inovacije u oblasti zdravlja

Priredio/la: V.St.|19:38 - 19. 09. 2024.

U Naučno-tehnološkom parku danas je održana konferencija pod nazivom “Globalne naučne inovacije u oblasti zdravlja -Inovacija. Integracija. Inspiracija”. Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Švajcarsko-srpske privredne komore, Instituta za molekularnu genetiku i genetski inženjering Srbije i švajcarsko-srpske kompanije “Phytonet”

Phztonet Foto: Ivan Strahinić

Centralni panel konferencije „Istraživanje inovativnih prirodnih sastojaka zasnovanih na nauci“ je naučno analizirao važnost upotrebe autohtonih sojeva probiotika koji se prirodno pojavljuju u specifičnim geografskim regionima ili unutar određene populacije. Konkretno, na našem tržištu se već oko 40 godina intenzivno radi na razvoju probiotika, čiji je sastav prilagođen geografskom području i zdravstvenim parametrima koji odlikuju naš region i građane. Balkanski probiotik (HiRaDophilus®) inovirali su naši naučnici iz Instituta za molekularnu genetiku i genetski inženjering i može se smatrati revolucionarnim kada su u pitanju finalna, inovativna farmaceutska rešenja.

Na konferenciji su svoja stručna izlaganja predstavili: dr Marina Soković, pomoćnica ministarke u Ministarstvu za nauku, tehnološki razvoj i inovacije u Vladi Republike Srbije, dr Ana Govedarica, predsednica švajcarsko-srpske Privredne komore, Ane Lugon-Mulin, ambasadorka Švajcarske u Beogradu, zatim dr Sanja Jeremić, zamenica direktorke Instituta za molekularnu genetiku i genetski inženjering, dr Džem Ajdogan, generalni direktor švajcarske kompanije “Phytonet”, dr Bojan Pavlović, direktor kompanije “Phytonet” u Srbiji, kao i Gordana Danilović-Grković i mr Vladislav Cvetković, direktor Naučno-tehnološkog parka i direktor kompanije “PriceWaterhouseCoopers” Srbija.

Rekli su o značaju održavanja ove konferencije

Dr Marina Soković, pomoćnica ministarke za nauku, tehnološkog razvoja i inovacija:

– Današnja konferencija je divna prilika da se poveže farmacutska industrija sa naukom, pre svega zbog same teme kojom se bavi Phytonet. Kao što i sam naziv konferencije kaže – “povezati i integrisati” i da se nauka susreće sa inovacijama, jer bez fundamentalne nauke nemamo ni primenjenu, ali ni inovacije. Razmenili smo iskustva između nauke, privrede i farmaceutskog sektora tokom današnje konferencije. Što se tiče Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, jedan od naših prioriteta je svakako primena nauke i naučnih rezultata u svrhu razvoja društva, privrede u globalnom smislu, tako da je jedan od naših prioriteta upravo razvoj inovacija na bazi naučnih rezultata.

phytonet

Dr Marina Soković Foto: Ivan Strahinić

Dr Ana Govedarica, predsednica Švajcarsko-srpske privredne komore:

– Inovacija je u srcu Švajcarsko-srpske privredne komore. Sa 70 kompanija članica, nastojimo da predstavimo najbolju švajcarsku praksu u inovacijama i doprinesemo daljem razvoju ekonomskih odnosa između Švajcarske i Srbije. Današnja konferencija našeg zlatnog člana Phytonet će pokazati kako inovacije povezuju naše dve nacije i kako zajedno možemo da podstaknemo rast i blagostanje. Švajcarska je poznata kao svetski šampion u inovacijama. Takvo poslovno okruženje i korišćenje novih tehnologija, patenata i tehničkog znanja dovelo je do ove značajne pozicije. Istovremeno, Srbija pravi značajne korake u izgradnji ekonomije zasnovane na znanju, nauci i inovacijama. Ulaganja u istraživanje i razvoj vode do oblasti kao što su informacione tehnologije, poljoprivreda i zdravstvo. Osnivanje Naučno-tehnološkog parka u Beogradu predstavlja primer posvećenosti Srbije podsticanju inovacija i preduzetništva. Inovacija u zdravstvu, koja je i tema današnje konferencije. Sve navedeno se odnosi se na poboljšanje života ljudi, osiguravanje da pacijenti dobiju pravi tretman u pravo vreme. U Roche-u, inovacije su naš kamen temeljac. Osnovani pre više od 125 godina, bili smo na čelu medicinskog napretka, pionirskih otkrića u onkologiji, imunologiji, zaraznim bolestima i personalizovanoj zdravstvenoj zaštiti. U Srbiji, Roche doprinosi lokalnom zdravstvenom ekosistemu koji je posvećena istraživanju i razvoju. Uverena sam da samo naši zajednički napori mogu dovesti do efikasnijih tretmana i boljih ishoda pacijenata. Radeći zajedno, možemo ubrzati inovacije i doneti nadu pacijentima širom sveta. Iz tog razloga, Švajcarsko-srpska privredna komora snažno podržava Phytonet fokusiranje na razvoj inovativnih vrhunskih zdravstvenih sastojaka i njihov doprinos poboljšanju zdravstvene zaštite i blagostanja.

phytonet

Dr Ana Govedarica Foto: Ivan Strahinić

Ane Lugon Mulin, ambasadorka Švajcarske u Srbiji:

– Čast mi je da otvorim ovu značajnu konferenciju sa generalnim direktorom Phytonet-a i zamenicom ministarke za nauku, tehnološki razvoj i inovacije. Švajcarska vlada podržava Naučno-tehnološki park, a Phytonet je jedna od vodećih švajcarskih kompanija čiji se sektor za istraživanje i razvoj upravo nalazi u Naučno-tehnološkom parku. To potvrđuje da zajednička ulaganja švajcarske Vlade, Naučno-tehnološkog parka i srpske Vlade i važnih institucija uspešno rezultiraju važnim konferencijama koje mogu imati značajan uticaj na dalji rast i razvoj nutricionizma i inovativnih sastojaka.

Dr Sanja Jeremić, zamenica direktorke Instituta za molekularnu genetiku i genetski inženjering:

– Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo neguje dugogodišnju uspešnu saradnju sa kompanijom Phytonet na polju istraživanja i razvoja inovativnih proizvoda proizašlih iz rezultata istraživanja naših naučnika u oblasti biotehnologije. Delimo zajedničke vrednosti zasnovane na uverenju da jedino inovacije iza kojih čvrsto stoji fundamentalna nauka mogu oblikovati granice budućnosti. Ovaj zajednički napor pokazuje da je u Srbiji moguće razviti ekosistem u kome inovacije na polju biomedicine i biotehnologije vode ka razvoju bioekonomije.

Džem Ajdogan, generalni direktor kompanije Phytonet, tokom svog izlaganja izjavio je:

– Ključ našeg poslovanja je inovacija. Nastojimo da ostanemo na vrhuncu industrijskih trendova, kontinuirano integrišući najnovije tehnologije u naše proizvodne procese. Naš cilj je da obezbedimo ne samo najbolje sirovine već i najnaprednija i najefikasnija proizvodna rešenja za naše kupce.

Dr Bojan Pavlović, izvršni direktor kompanije Phytonet:

– Današnja konferencija je veoma važna da pokažemo potencijal koji kompanija Phyotonet ima u povezivanju domaće ekspertize i formulisanju svetski uspešnih finalnih proizvoda sa jedne strane, i sa druge strane, funkcionisanja naše kompanije kao mosta koji povezuje svetske inovacije sa lokalno održivim proizvodima. Naš tim se sastoji od 10 veoma stručnih ljudi, formulatora i oni su naša važna karika u dnevnom radu i formulisanju proizvoda za naše kupce koji imaju veoma veliki uspeh na tržištu.

phytonet

Foto: Ivan Strahinić

Reč, dve o HiRaDophilus soju, balkanskom probiotiku

HiRaDofilus je novi preparat zasnovan na originalnoj autohtonoj probiotičkoj kulturi na bazi prirodnih izolata bakterija mlečne kiseline iz laboratorijske kolekcije Instituta za molekularnu genetiku i genetski inženjering. Novi proizvod se sastoji od 3 pažljivo izabrana soja bakterija koji su okarakterisani kao potentni probiotici i kao takvi predstavljaju alternativu upotrebi antibiotika u lečenju crevnih infekcija kod ljudi. To rezultira poboljšanjem zdravstvenog stanja gastro-intestinalnog trakta  bez narušavanja mikrobioma creva. Probiotik ima veliki probiotički potencijal i specifičan obim delovanja na različite crevne patogene.

O kompaniji Phytonet (organizatoru konferencije)

Phytonet AG, sa sedištem u Cirihu, Švajcarska, osnovan je 2009. godine. Od samog osnivanja, Phytonet je posvećen poboljšanju zdravlja populacije kroz plasman i razvoj sopstvenih “pametnih sastojaka” koji spadaju u kategoriju nutraceuticals (dodaci hrani sa zdravstvenim benefitima). Razvijanjem “pametnih sastojaka”, poznatih po svojoj kliničkoj efikasnosti, patentima ili odobrenim zdravstvenim tvrdnjama, Phytonet proizvodi inovativna farmaceutska rešenja i plasira ih širom sveta – od Beograda do Istanbula, Singaputa, Manile, Seula i brojnih drugih zemalja.

Kompanija posluje kroz dve osnovne divizije: Divizija za “pametne” sastojke, koja razvija i distribuira sastojke usmerene na poboljšanje zdravlja, i Divizija za farmaceutska rešanja, koja razvija i proizvodi gotove farmaceutske proizvode. Phytonet je strateški opredeljen ka inovativnim farmaceutskim rešenjima u segmentu probiotika i imunog sistem, zatim rešenjima za jačanje koštane strukture, kao i ka ženskom reproduktivnom zdravlju.

Phytonet u Srbiji intenzivno sarađuje sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Srbije (IMGGI) i Institutom za biološka istraživanja “Siniša Stanković” (IBISS). Ova partnerstva dovela su do značajnih projekata, uključujući razvoj prvih balkanskih probiotika, kreiranih od autohtonih bakterijskih sojeva, kao i razvoj proizvoda za tretmana gljivice Candida u usnoj duplji.

Misija kompanije je da sa snažnom posvećenošću lokalnoj naučnoj ekspertizi doprinese stvaranju inovativnih rešenja koja imaju globalni uticaj, čime jača i naučnu konkurentnost Republike Srbije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo