Naslovna / Vesti

Kontroverzni aditiv E171 više se ne koristi u omiljenim Skittles bombonama

Priredio/la: I. V. |13:00 - 03. 06. 2025.

Titanijum-dioksid, boja za hranu sa oznakom E 171, je hemikalija koja izbeljuje hranu, pojačava boju i čini bombone sjajnim

Titanijum-dioksid Titanijum-dioksid, boja za hranu sa oznakom E 171, je hemikalija koja izbeljuje hranu Foto: Shutterstock

Titanijum-dioksid (označen kao E171), hemikalija koja se koristi za izbeljivanje i osvetljavanje boja u prehrambenim proizvodima, uklonjen je krajem prošle godine iz sastava jednih od najpoznatijih bombona (Skittles) na tržištu. Ova odluka usledila je nakon sve većih kontroverzi i zabrinutosti stručnjaka zbog potencijalnog negativnog uticaja titanijum-dioksida na ljudsko zdravlje, a potvrdio proizvođač za Bloomberg News.

Aditiv koji može da ošteti DNK

Evropska unija je još 2022. godine zabranila upotrebu titanijum-dioksida u hrani, navodeći da se nanočestice ovog jedinjenja mogu zadržavati u telu i potencijalno oštetiti DNK. Stručnjaci upozoravaju da se ova supstanca koristi isključivo radi vizuelnog efekta – da bi hrana izgledala belje i sjajnije – ali da može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

U Sjedinjenim Američkim Državama, upotreba titanijum-dioksida u prehrambenim proizvodima još uvek nije zabranjena, ali je pod pojačanim nadzorom. Više organizacija za zaštitu potrošača, uključujući i Centar za bezbednost hrane, podnelo je peticiju američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) da se ukine njegovo odobrenje kao prehrambenog aditiva. Tokom 2023. godine primećeno je da su neki proizvodi na tržištu i dalje sadržali E171, uprkos ranijim obećanjima proizvođača da će se od njega odustati.

Naučna zajednica upozorava: više se ne smatra bezbednim

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) objavila je da se titanijum-dioksid više ne može smatrati bezbednim za upotrebu u hrani. Ključna tačka u njihovom zaključku bila je genotoksičnost – mogućnost oštećenja genetskog materijala u ćelijama. Iako se procenjuje da je apsorpcija ove supstance u telu niska, EFSA upozorava da se čestice mogu akumulirati i predstavljati dugoročan rizik.

Profesor Maged Younes, predsedavajući stručnog panela EFSA, izjavio je:

– Na osnovu svih dostupnih naučnih studija i novih podataka, zaključili smo da nije moguće isključiti zabrinutost zbog genotoksičnosti nakon konzumacije titanijum-dioksida.

Ova procena zasniva se na hiljadama naučnih studija, uključujući i najnovije dokaze o uticaju nanočestica na organizam.

Dalji koraci u SAD: postepeno ukidanje veštačkih boja

Prema najavama FDA iz aprila 2025, u toku su pregovori sa proizvođačima o postepenom povlačenju sintetičkih boja iz prehrambenih proizvoda, sa ciljem da se njihova upotreba eliminiše do kraja 2026. godine. Među aditivima koji se još uvek koriste su i boje označene kao crvena 40, žuta 5 i plava 1.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo