Naslovna / Ishrana

Boje za hranu mogu da izazovu inflamatorne bolesti creva, upozoravaju naučnici

Priredio/la: I. V. |11:00 - 30. 12. 2022.

Boje za hranu direktno remete funkciju barijere creva i povećavaju proizvodnju hormona serotonina u crevima, što za posledicu ima promenu sastava crevne flore i povećane osetljivosti na kolitis

boje za hranu Boje za hranu direktno remete funkciju barijere creva Foto: Shutterstock

Uobičajene boje za hranu mogu da izazovu zapaljenske bolesti creva s obzirom na to da neke od njih štete zdravlju creva i podstiču upalu, navode istraživači sa McMaster University. Ovo otkriće o uticaju boje za hranu na objavljeno je u otkrića u časopisu Nature Communications.

Boje za hranu direktno remete funkciju barijere creva

U eksperimentu na životinjama dr Waliul Khan i njegov tim sa McMaster University otkrili su da dugotrajna konzumacija Allura Red boje za hranu može da bude potencijalni pokretač inflamatornih bolesti creva (IBD), Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Prema njihovom saznanju, boja direktno remeti funkciju barijere creva i povećava proizvodnju serotonina, hormona/neurotransmitera, koji se nalazi u crevima, što posledično menja sastav crevne mikrobiote što zatim dovodi do povećane osetljivosti na kolitis.

Dr Khan kaže da je Allura Red, boja za hranu koja se označava i kao FD&C Red 40 ili Food Red 17, uobičajeni sastojak u slatkišima, bezalkoholnim pićima, mlečnim proizvodima i nekim žitaricama. Boja se koristi kao dodatak kako bi se pojačala boja slatkiša i njihova tekstura, a često sa ciljem da privuče decu.

Alergije, imunološki poremećaji, poremećaj pažnje i hiperaktivnost takođe su posledica uticaja boje za hranu

Istraživači upozorovaju da se upotreba sintetičkih boja za hranu, kao što je Allura Red, značajno povećala tokom poslednjih nekoliko decenija, ali je ranije bilo malo studija o efektima ovih boja na zdravlje creva.

– Ova studija pokazuje značajne štetne efekte Allura Red na zdravlje creva i identifikuje crevni serotonin kao kritičan faktor koji posreduje u ovim efektima. Nalazi imaju važne implikacije u prevenciji i kontrolisanju zapaljenskih procesa u crevima. Ono što smo otkrili je upečatljivo i alarmantno, jer je ova uobičajena sintetička boja za hranu mogući dijetetski okidač za inflamatornu bolest creva. Istraživanje je, takođe, značajan napredak u upozoravanju javnosti na potencijalnu štetu boja za hranu koju svakodnevno konzumiramo – istakao je dr Khan, jedan od autora studije i profesor na Odeljenju za patologiju i molekularnu medicinu i glavni istraživač Farncombe Family Digestive Health Research Institute.

Istraživači u svojoj studiji navode i da konzumacija Allura Red boje za hranu takođe utiče na određene alergije, imunološke poremećaje i probleme u ponašanju kod dece, kao što je poremećaj pažnje i hiperaktivnost.

„Zapadnjačka ishrana“ sadrži velike količine raznih aditiva i boja

Dr Khan je podsetio da je inflamatorna bolest creva ozbiljno hronično stanje ljudskih creva sa kojim problem imaju milioni ljudi širom sveta. Iako je njen tačan uzrok još uvek nejasan studije su pokazale da neregulisani imuni odgovori, genetski faktori, neravnoteža crevne mikrobiote i faktori životne sredine mogu da izazovu ova stanja.

Poslednjih godina postignut je značajan napredak u identifikaciji gena osetljivosti i shvatanja  uloge imunog sistema i mikrobiote domaćina u patogenezi inflamatorne bolesti creva. Istraživači naglašavaju da u ekološke okidače inflamatorne bolesti creva spadaju tipična  zapadnjačka ishrana, koja uključuje prerađene masti, crveno i prerađeno meso, šećer i nedostatak vlakana. A ta „zapadnjačka ishrana“ i prerađena hrana, kako ističu, podrazumeva  i velike količine raznih aditiva i boja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo