Dijeta koja smanjuje upalu, reguliše krvni pritisak, artritis i srčane tegobe, u roku od dve nedelje dolazi iz Tanzanije. Stručnjaci tvrde da način ishrane ove istočnoafričke države može čak da nadmaši zdravstvene koristi dobro poznatog mediteranskog načina ishrane.
Tradicionalna kuhinja Tanzanije
Studija objavljena u časopisu Nature Medicine navodi da kuhinja Tanzanije, koja je utemeljena na velikim količinama svežeg povrća, mahunarkama, drevnim žitaricama i fermentisanim namirnicama, može u roku od samo dve nedelje izuzetno povoljno da deluje na zdravlje. Navodi se da tanzanijski način ishrane u suštini dijeta koja smanjuje upalu i na taj način sprečava nastanak ozbiljnih bolesti.
Upala je prirodan način na koji se imunološki sistem bori protiv iritacija, povreda, infekcija. Nije razlog za brigu ako je kratkotrajna, ali ako postane dugotrajna, može da prouzrokuje nastanak mnogih bolesti.
Studija je zasnovana na istraživanju u kojem je učestvovalo 77 zdravih muškaraca iz urbanih i ruralnih delova severne Tanzanije. Ispitanici su konzumirali tradicionalnu ishranu, a potom, za potrebe studije, tokom dve sedmice zapadnjačku hranu. Obroci su bili sačinjeni od goveđeg mesa, pire krompira, prženog krompira i jaja.
Dijeta koja smanjuje upalu imala je prednosti i posle prelaska na zapadni način ishrane
Istraživanje navodi da je kod osoba koje su prešle na zapadni način ishrane došlo do porasta inflamatornih proteina i manje efikasnosti imunih ćelija, koje se bore protiv različitih patogena. S tim, da su neke prednosti afričke kuhinje opstale i posle četiri nedelje od prelaska na zapadni način ishrane. Kada su ispitanici prešli na tradicionalnu kuhinju, uz dodatak fermentisanog napitka, došlo je, kako se navodi, u roku od dve nedelje do smanjenja indikatora upale.
Ishrana zajednice Chagga
Ispitivana ishrana zasnovana je na tradicionalnim obrascima ishrane zajednice Chagga, nastanjene na padinama planine Kilimandžaro. Ishrana je pretežno biljna, dosta se koriste pasulj i proso, biljka sirak iz familije trava (lat. Poaceae), fermentisana hrana bogata probioticima, voće. Glavno jelo ove zajednice zove se kiburu – kaša koja se pravi od raznih vrsta zeleniša i pasulja.
Saradnik studije dr Kuirijn de Mast, tvrdi da bi i druge afričke kuhinje mogle na sličan način da deluju na zdravlje.
– Mediteranski način ishrane je dugo proučavan, ali kuhinja afričkog nasleđa ima veliki potencijal za unapređenje zdravlja. Raznovrsna je, bogata vlaknima i sadrži jedinstvene namirnice – kaže de Mast.
Krajevi u kojima je dijabetes tipa 2 bio skoro nepoznata bolest
Nekontrolisana urbanizacija, promena životnih navika dovodi i do promena u načinu ishrane. Zdrava tradicionalna kuhinja Tanzanije delimično je poklekla pred industrijskim namirnicama i brzom hranom. Stručnjaci tvrde da se zato u nekim delovima Tanzanije zapažaju ranije retke bolesti, kao što su zapaljenske bolesti creva i dijabetes tipa 2.
– Osnovni princip tradicionalnog načina ishrane u Tanzaniji je upotreba neprerađenih namirnica sa dosta vlakana. Domaća žitarica tef trebalo bi zbog zdravstvenih koristi da bude predmet dubljih analiza. Afrika je riznica različitosti, ipak postoji opasnost da neke biljne vrste padnu u zaborav, bitno je zato da ih proučavamo i nastojimo da osvetlimo njihov pun potencijal – kaže de Mast.
Kuhinja u rangu sa japanskim i mediteranskim načinom ishrane
Stručnjaci navode da i afrički način ishrane zaslužuje jednaku pažnju kao i mnogo više proučavani mediteranski ili japanski način ishrane.
– Možemo mnogo da naučimo iz tradicionalnog afričkog načina ishrane, posebno sada, jer se životni stilovi u mnogim afričkim regionima brzo menjaju. Tradicionalna kuhinja nudi nam jedinstvenu mogućnost da proširimo saznanja o uticaju hrane na ljudsko zdravlje – ističe de Mast.
Studija objavljena u časopisu Nature Medicine naglašava prednosti tradicionalnog načina ishrane, i dijete koja smanjuje upalu i reguliše metabolizam.
– U isto vreme pokazujemo i koliko nezdrav zapadnjački način ishrane može da bude štetan. U ishrani savremenog čoveka dominiraju prerađene i visokokalorične namirnice, sa dosta šećera, soli, zasićenih masnoća, koje su u korenu mnogih hroničnih bolesti – naglašava de Mast.