Naslovna / Zdravlje

Imune ćelije u crevima koriste šećer kako bi zaštitile čoveka od infekcije

Priredio/la: I. V. |14:30 - 20. 08. 2022.

Kada čovek ima uravnoteženu ishranu, imune ćelije će ga lakše odbraniti od infekcije, jer će im u tome pomoći šećer iz creva

imune ćelije Imune ćelije u crevima koriste šećer kao izvod energije Foto: Shutterstock

Imune ćelije, odnosno bela krvna zrnca u crevima, specifična grupa ćelija koja se naziva  limfociti rezidentni u tkivu, koriste šećer kao izvor energije i imaju brži metabolizam od limfocita koji cirkulišu u krvi. Do ovog saznanja došli su naučnici iz Instituto de Medicina Molecular u Portugaliji, a rezultati studije objavljeni su u naučnom časopisu PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences). 

Imune ćelije koriste šećer iz creva kako bi pojačale imuni odgovor

Nalazi studije pokazuju da, tokom infekcija, lokalna dostupnost šećera u crevima može da bude od pomoći za imuni odgovor i može da ima uticaja na bržu odbranu od infekcije u domaćinu. Takođe, saznanja naglašavaju i koliko je važno da čovek ima uravnoteženu ishranu upravo zbog toga da bi imao i zdrav imuni odgovor.

Poznato je da limfociti cirkulišu kroz telo u krvnim sudovima, delujući kao sistem za nadzor, ali postoji specijalizovana grupa limfocita koji se trajno nalaze u tkivima. Kako bi pravilno funkcionisale, važno je da se ćelije prilagode svom okruženju. U ovoj studiji, istraživači su otkrili da specifična grupa limfocita, koji se nalaze u crevnom zidu, prilagođava svoj metabolizam ovom tkivu.

U zavisnosti od dostupnosti glukoze imune ćelije prilagošavaju svoju aktvinost

– Limfociti koji cirkulišu provode najveći deo svog života u limfnim čvorovima, gde postoji velika dostupnost energije. Oni se ponašaju kao da su im limfni čvorovi neka vrsta „lunch boxa“ – mesto gde uvek ima šta da se jede – objašnjava dr Marc Veldhoen, vođa ove studije. Međutim, limfociti koji se nalaze u tkivima, kako navodi, nemaju na raspolaganju istu količinu energije.

– Ove ćelije su stalno u stanju poluaktivacije, spremne da odgovore na izazove, kao što su infekcije. Otkrili smo da su ovi rezidentni limfociti u stanju da se prilagode svom okruženju u crevima, i regulišu svoju aktivnost u zavisnosti od dostupnosti glukoze. Ćelije brzo uzimaju glukozu kako bi generisale laktat ili piruvat, molekule koji se koriste za proizvodnju energije. U crevima, rezidentni limfociti su u stanju da proizvode energiju brže od cirkulišućih limfocita – pojasnila je proces Vanessa Morais, koja je bila jedan od učesnika istraživanja.

Ishrana može uticati na imunološke ćelije creva

Kako bi testirali da li glukoza igra ulogu u imunološkom odgovoru na infekciju, istraživači su koristili model infekcije creva kod miševa.

– Otkrili smo da kod miševa zaraženih crevnim patogenom, lokalna dostupnost glukoze može da odredi aktivaciju rezidentnih limfocita i brže se izbori sa infekcijom – istakla je Špela Konjar, prva autorka studije.

Rezultati pokazuju da su rezidentni limfociti prilagođeni svom okruženju, koje se zauzvrat koristi za regulisanje odgovora na infekciju. Efekat lokalne dostupnosti glukoze, koji je sada otkriven, ukazuje na to da ishrana može uticati na imunološke ćelije creva, naglašavajući tako važnost uravnotežene ishrane za imuni sistem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
MIRA
16:27, 23. 08. 2022.
Odgovori

DALI MI KOJI IMAMO INSULINSKU SMEMO KORISTITI SECER.UNAPRED PUNO VAM HVALA.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo