Visok pritisak i hranom može da se drži pod kontrolom, nutricionista Jasna Vujičić predlaže kako

Piše: B Lazić    
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Nutricionisti smatraju da zdrav način ishrane treba da primenjuje "svako ko sebi misli dobro", a posebno osobe sa visokim pritiskom 

Hipertenzija, visoki krvni pritisak dobio je naziv ”tihi ubica” jer može godinama da prođe neprimećen, bez ikakvih simptoma, a može da izazove ozbiljne kardiovaskularne probleme. Što se više povećava krvni pritisak iznad normalnog (120/80 mmHg) tako rastu i rizici od arterioskleroze, srčanog udara, moždanog udara i bolesti bubrega.

Hranom se bolesti može stati na put

Hipertenzija je, po mnogima, podmukla bolest koja se ipak može dovesti pod kontrolu, pre svega zdravim navikama u ishrani. Nutricionisti smatraju da zdrav način ishrane treba da primenjuje "svako ko sebi misli dobro."

- Često se pravi uzrok hipertenzije ne može otkriti. Pored poznatih i nepoznatih činilaca, vrlo često uzrok se može naći u faktorima povezanim sa hranom. Uravnotežena i zdrava ishrana igra veliku ulogu u snižavanju visokog krvnog pritiska. Pored lekova, neophodno je sprovoditi i dijetetske mere - kaže za eKlinika portal nutricionista Jasna Vujičić.

Smanjiti unos soli

Smanjenje unosa soli igra najbitniju ulogu, jer se natrijum iz soli smatra za glavnim faktorom koji izaziva visok krvni  pritisak. 

– Potrebno je smanjiti unos soli i svih prerađevina koje je sadrže. S obzirom na to da je neslano jelo neprijatnog ukusa, umesto soli se preporučuje dodavanje blagih začina, koji svojim ukusom i mirisom mogu znatno da doprinesu ukusu jela i poprave apetit  – savetuje Vujičić.

Kako bi se pritisak držao pod kontrolom, naša sagovornica savetuje da uvek treba razmišljati da nije u pitanju samo posoljena hrana, već da treba obratiti pažnju i šta piše na deklaracijama.

- Malo je proizvoda koji u sebi na sadrže so ili neki drugi oblik natrijuma, recimo natrijum glutaminat. Ko ima problem sa hipertenzijom treba da limitira unos natrijuma na oko maksimum 200 mg. To u praksi znači da unos soli dnevno bude do 2 grama. Inače, to je ukupna vrednost koja se nalazi i u siru, mesu, supi, kiselim krastavčićima, varivu, ribi ili šta već jedete – objašnjava nutricionista Jasna Vujičić.

Višak kilograma loše utiče na hipertenziju

Telesnu težinu, po savetu nutricioniste, treba što više približiti normalnoj, a o količini i vrsti hrane hipertenzičari bi trebalo da se posavetuju sa svojim dijetetičarem.

- Ako ste gojazni, trebalo bi da smršate kako bi hipertenziju držali pod kontrolom. Sam proces mršavljenja ima pozitivan uticaj na visok krvni pritisak. Zdrav način života, rekreacija i sport, uz mršavljenje, takođe imaju pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem, što svakako doprinosi manjem riziku od hipertenzije. Potrebno je smanjiti unos alkohola, cigareta i masne hrane, a povećati sve oblike rekreacije - ističe Jasna Vujičić. Zdrava, uravnotežena ishrana je važna, međutim kada je reč o hipertenziji, često je potrebna i terapija, dodaje naša sagovornica.

- Određeni pacijenti, i pored relativno zdrave ishrane,ipak imaju visok pritisak. Njima je potrebno da primaju i terapiju protiv hipertenzije koju im prepiše njihov lekar - kaže Jasna Vujičić, nutricionista.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>