Hipertenzija, visoki krvni pritisak dobio je naziv ”tihi ubica” jer može godinama da prođe neprimećen, bez ikakvih simptoma, a može da izazove ozbiljne kardiovaskularne probleme. Što se više povećava krvni pritisak iznad normalnog (120/80 mmHg) tako rastu i rizici od arterioskleroze, srčanog udara, moždanog udara i bolesti bubrega.
Hranom se bolesti može stati na put
Hipertenzija je, po mnogima, podmukla bolest koja se ipak može dovesti pod kontrolu, pre svega zdravim navikama u ishrani. Nutricionisti smatraju da zdrav način ishrane treba da primenjuje „svako ko sebi misli dobro.“
– Često se pravi uzrok hipertenzije ne može otkriti. Pored poznatih i nepoznatih činilaca, vrlo često uzrok se može naći u faktorima povezanim sa hranom. Uravnotežena i zdrava ishrana igra veliku ulogu u snižavanju visokog krvnog pritiska. Pored lekova, neophodno je sprovoditi i dijetetske mere – kaže za eKlinika portal nutricionista Jasna Vujičić.
Smanjiti unos soli
Smanjenje unosa soli igra najbitniju ulogu, jer se natrijum iz soli smatra za glavnim faktorom koji izaziva visok krvni pritisak.
– Potrebno je smanjiti unos soli i svih prerađevina koje je sadrže. S obzirom na to da je neslano jelo neprijatnog ukusa, umesto soli se preporučuje dodavanje blagih začina, koji svojim ukusom i mirisom mogu znatno da doprinesu ukusu jela i poprave apetit – savetuje Vujičić.
Kako bi se pritisak držao pod kontrolom, naša sagovornica savetuje da uvek treba razmišljati da nije u pitanju samo posoljena hrana, već da treba obratiti pažnju i šta piše na deklaracijama.
– Malo je proizvoda koji u sebi na sadrže so ili neki drugi oblik natrijuma, recimo natrijum glutaminat. Ko ima problem sa hipertenzijom treba da limitira unos natrijuma na oko maksimum 200 mg. To u praksi znači da unos soli dnevno bude do 2 grama. Inače, to je ukupna vrednost koja se nalazi i u siru, mesu, supi, kiselim krastavčićima, varivu, ribi ili šta već jedete – objašnjava nutricionista Jasna Vujičić.
Višak kilograma loše utiče na hipertenziju
Telesnu težinu, po savetu nutricioniste, treba što više približiti normalnoj, a o količini i vrsti hrane hipertenzičari bi trebalo da se posavetuju sa svojim dijetetičarem.
– Ako ste gojazni, trebalo bi da smršate kako bi hipertenziju držali pod kontrolom. Sam proces mršavljenja ima pozitivan uticaj na visok krvni pritisak. Zdrav način života, rekreacija i sport, uz mršavljenje, takođe imaju pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem, što svakako doprinosi manjem riziku od hipertenzije. Potrebno je smanjiti unos alkohola, cigareta i masne hrane, a povećati sve oblike rekreacije – ističe Jasna Vujičić. Zdrava, uravnotežena ishrana je važna, međutim kada je reč o hipertenziji, često je potrebna i terapija, dodaje naša sagovornica.
– Određeni pacijenti, i pored relativno zdrave ishrane,ipak imaju visok pritisak. Njima je potrebno da primaju i terapiju protiv hipertenzije koju im prepiše njihov lekar – kaže Jasna Vujičić, nutricionista.