Naslovna / Ishrana

Tikvice su zanemareno povrće koje deluju kao prevencija za 3 hronične bolesti, nutricionisti otkrivaju zašto treba da ih jedemo svaki dan

Priredio/la: I.V.|13:00 - 22. 06. 2025.

Kod nas je najzastupljenija svetlo zelena sorta tikvica, i koliko god da vam ovo nije omiljeno povrće, imajte na umu da su tikvice neverovatno zdrave i korisne za organizam

tikvice Tikvice su bogate andioksidantima (poput vitamina C i polifenola) koji pomažu u regulaciji krvnog pritiska, snižavanju holesterola i zaštiti krvnih sudova. Foto: Shutterstock

Tikvice su sezonsko, letnje povrće, odnosno, po botanici su zapravo voće – letnje tikve iz porodice Cucurbitaceae, zajedno sa dinjama i krastavcima. Pomalo zanemareno povrće u našoj kuhinji, tikvice se mnogo više koriste u Italiji, na primer, odakle potiču mnoge sorte. S obzirom na to da su  bogate hranljivim materijama, a ujedno i niskokalorične njihovo redovno konzumiranje može da ima razne zdravstvene koristi. Kod nas je najzastupljenija svetlo zelena sorta, dok se širom sveta više konzumiraju i žuta i tamno zelena.

Tikvice su bogate vodom, vlaknima, vitaminima…

Tikvice spadaju u niskokalorične namirnice sa visokim sadržajem vitamina A, a u 225 grama kuvanih tikvica prosečna količina vitamina i minerala zadovoljavaju do 20 odsto dnevnih preporučenih količina. Bogate su andioksidantima (poput vitamina C i polifenola) koji pomažu u regulaciji krvnog pritiska, snižavanju holesterola i zaštiti krvnih sudova. Vitamin A utiče na imunitet i poboljšanje vida, a ako svakodnevno konzumiramo tikvice, unećemo do 40 odsto dnevnih preporučenih količina ovog vitamina. Bogate su vodom i vlaknima što poboljšava varenje, sprečava zatvor i bolju pokretljivost creva, utičući na smanjenje zapaljenskih procesa u njima, pa i na razvijanje inflamatornih bolesti.

Poznato je da su vlakna važna za regulaciju nivoa šećera u krvi kao i za zdravije srce, a obiluju i luteinom, zeaksantinom, vitaminom K i magnezijumom koji pomažu u jačanju kostiju.  Istraživanja su pokazala da ekstrakti semenki tikvica mogu da pomognu u ograničavanju hiperplazije prostate, koja reflektuje urinarne probleme i seksualnu disfunkciju kod muškaraca, a da ekstrakti kore od tikvica mogu da utiču na stabiliji nivo hormona štitne žlezde.

Mogu da doprinesu prevenciji i smanjenju rizika od razvoja više hroničnih bolesti

Zahvaljujući svom bogatom nutritivnom sastavu i niskoj kalorijskoj vrednosti, tikvice mogu da doprinesu prevenciji i smanjenju rizika od razvoja više hroničnih bolesti. Stručnjaci izdvajaju tri hronične bolesti za koje se smatra da tikvice mogu da ih preveniraju:

1. Kardiovaskularne bolesti
Tikvice mogu da doprinesu zdravlju srca. Bogate su kalijumom, magnezijumom i antioksidansima koji pomažu u regulaciji krvnog pritiska, snižavanju holesterola i zaštiti krvnih sudova. Smanjuju rizik od hipertenzije, ateroskleroze i srčanog udara. Visok sadržaj vlakana u tikvicama može da bude u velikoj meri odgovoran jer studije pokazuju da ljudi koji jedu više vlakana imaju manji rizik od srčanih oboljenja. Pektin, jedna vrsta rastvorljivih vlakana koja se nalazi u tikvicama, čini se posebno efikasnim u smanjenju ukupnog i „lošeg“ nivoa LDL holesterola. Kalijum, kojim su tikvice bogate, može da pomogne u smanjenju visokog krvnog pritiska širenjem krvnih sudova, a zdraviji krvni pritisak dovodi se u vezu sa manjim rizikom od srčanih oboljenja i moždanog udara. Štaviše, ishrana bogata karotenoidima – koji se takođe nalaze u tikvicama – posebna je zaštita od srčanih oboljenja.

2. Dijabetes tipa 2
Tikvice imaju nizak glikemijski indeks i visok sadržaj dijetetskih vlakana, posebno ako se jedu sa korom. Poboljšavaju kontrolu šećera u krvi, povećavaju osetljivost na insulin i usporavaju apsorpciju glukoze. Tikvice mogu da pomognu u snižavanju nivoa šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Sa 3 grama ugljenih hidrata, koliko ima 230 grama kuvanog ploda, tikvice pružaju odličnu alternativu testeninama sa niskim sadržajem ugljenih hidrata za one koji žele da smanje unos ugljenih hidrata. Ishrana sa niskim sadržajem ugljenih hidrata mogu značajno da snizi nivo šećera u krvi i insulina, što može da održa nivo šećera u krvi stabilnim i smanji potrebu za lekovima kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Štaviše, vlakna tikvica pomažu u stabilizaciji šećera u krvi, sprečavajući njegov skok nakon obroka. Vlakna koja se nalaze u tikvicama takođe mogu da pomognu u povećanju osetljivosti na insulin, što takođe može da pomogne u stabilizaciji šećera u krvi.

3. Digestivne probleme i bolesti creva
Vlakna iz tikvica pospešuju redovno pražnjenje creva, održavaju zdrav mikrobiom i podstiču  zdravu probavu i preveniraju bolesti creva na nekoliko načina. Uz sve to, smanjuju rizik od zatvora, divertikuloze, hemoroida i čak kolorektalnog karcinoma. Tikvice sadrže rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna i bogate su vodom. Nerastvorljiva vlakna dodaju volumen stolici i pomažu hrani da se lakše kreće kroz creva, dodatno smanjujući rizik od zatvora. Ova korist se uvećava ako se unosi dovoljno tečnosti u ishranu. Rastvorljiva vlakna hrane korisne bakterije koje žive u crevima, a zauzvrat, ove prijateljske bakterije proizvode kratkolančane masne kiseline (SCFA) koje hrane ćelije creva. Štaviše, SCFA mogu da pomognu u smanjenju upale i simptoma određenih crevnih poremećaja, kao što su sindrom iritabilnog creva, Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo