Naslovna / Ishrana

Tikvice su idealne za gubljenje kilograma i regulisanje nivoa holesterola

Priredio/la: Ma.R.|11:30 - 03. 06. 2023.

Po nutritivnoj vrednosti tikvice spadaju u sami vrh najzdravijeg povrća, koje nutricionisti preporučuju svim kategorijama ljudi

Tikvice Tikvice: minimum kalorijam maksimum vode Foto: Shutterstock

Tikvice su pravi izbor kada biramo povrće koje ima nisku kalorijsku vrednost, dosta vode i važnih vitamina. Prolećne i letnje mesece zato treba iskoristiti i obavezno ih uključiti u ishranu i zdravih, i ljudi sa određenim zdravstvenim problemima.

Zašto su tikvice dobar izbor

Tikvice možda neće velikom broju ljudi odmah pasti na pamet kada ih pitate koje im je omiljeno povrće, ali njihovom ukusu retko ko može da odoli. Pridružimo li tome izuzetne zdravstvene prednosti, koristi za ukupno zdravlje, efikasnost u gubitku kilograma i to što u vezi sa njihovim konzumiranjem nisu zabeležena značajne alergijske ili druge negativne reakcije, adekvatnija preporuka teško da je moguća.

Način pripreme može da učini tikvice još zdravijim

Iako je kod nas trend konzumiranja sirovog povrća sve popularniji, tikvice se uglavnom jedu termički obrađene, pržene ili pohovane. Svako prženje, posebno u dubokom ulju snižava energetsku a podiže kalorijsku vrednost namirnica. Tikvice su najzdravije ako ih konzumiramo sirove (uz dodatak maslinovog ulja i limuna) ili grilovane. Takođe, mogu se u rerni ispeći bez mnogo ulja, odnosno masnoća. Tako će zadržati maksimum hranljivih sastojaka i biti u potpunosti iskorišćene kao riznica vitamina i minerala.

Ako ih ipak pržite ili pohujete, obavezno sa njih ocedite ulje uz pomoć papirnog ubrusa.

Šta sve od korisnih sastojaka sadrže tikvice

100 grama tikvica ima sledeću nutritivnu sliku:

  • kalorije (energetska vrednost): 17 kCal
  • ugljeni hidrati: 3,11 g
  • proteini: 1,21 g
  • masnoće: 0,32 g
  • vlakna: 1 g
  • šećeri 2,5 g

Najznačajniji kvaliteti tikvica u ishrani gojaznih osoba i procesu gubljenja kilograma

Gotovo 95 odsto sastava tikvica je voda, što ih čini neverovatno niskokaloričnim. To je i najvažniji razlog zbog koga bi tikvice trebalo uključiti u režim ishrane osoba koje imaju problem sa kilogramima ili gojaznošću. Uz to, masnoće su u tikvicama koncentrovane samo u tragovima (0,32 grama masti u 100 grama tikvica).

Za dobru probavu i zdravih i bolesnih osoba jedna od najpresudnijih stvari jesu vlakna. Najveći deo onih u tikvicama su nerastvorljiva, a njihova karakteristika je povoljan uticaj na dobre bakterije u crevima. To ne samo da će ubrzati varenje već će pomoći i stanju i zdravlju mikrobiote creva, što je značajno za imunološki status. Uz to, vlakna u tikvicama daju nam osećaj sitosti što je u procesu gubljena kilograma često i presudno.

Tikvice su pravo bogatstvo i rezervoar važnih vitamina

Ovo povrće ima jaka antioksidativna svojstva, pa tako utiče i na smanjenje upalnih procesa. Jedan od najjačih antioksidanata je vitamin A (beta-karoten) sa jakim delovanjem na zdravlje očiju i dobar imunitet. Zeaksantin i lutein, takođe su aktivni antioksidanti.

Zanimljivo je da jedna tikvica ima više kalijuma nego jedna banana. U njima još ima i magnezijuma i mangana, kao i vitamina C i K. Oba ova vitamina su važna za brojne procese u našem telu, od zdravlja kostiju do otpornosti na infekcije. Za regulaciju nivoa holesterola, šećera u krvi i prevenciju kardiovaskularnih bolesti, tikvice su preporučljive, što su pokazale i studije.

Nutricionisti preporučuju da ne kupujemo prezrele tikvice, ali i da prednost u biranju imaju one sa tamnijom korom zbog više korisnih nutrijenata.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo