Naslovna / Zdravlje

Vaginalno krvarenje u menopauzi može biti posledica dva teško izlečiva stanja

Priredio/la: D. T.|17:00 - 15. 02. 2022.

Postmenopauza je doba koje počinje 12 meseci posle poslednje menstruacije i svako vaginalno krvarenje u ovom periodu života žene – razlog je za posetu lekaru

vaginalno krvarenje Foto: Shutterstock

Vaginalno krvarenje u menopauzi uvek je razlog za posetu ginekologu. Razlozi za krvarenje mogu biti bezazleni, ali u nekim slučajevima, krvarenje je i posledica raka endometrijuma. Prema nekim podacima, jedna od 10 žena koje krvare u postmenopauzi najverovatnije ima karcinom endometrijuma.

Vaginalno krvarenje u perimenopauzi

Žensko telo se menja tokom menopauze, prestaju menstruacije, žena više nije u stanju da rađa… Sve počinje perimenopazom, koja prethodi menopauzi. Neredovne menstruacije su uobičajene u perimenopauzi. Od kasnih 30-ih godina opada broj jajnih ćelija, dolazi do promena u nivou estrogena, koji naglo opada oko dve godine pred menopauzu. Sve manje je i progesterona, usled čega su nekada menstruacije dugotrajnije i teže. Trajanje perimenopauze je individualno, ali kod većine žena perimenopauza traje oko četiri godine.

U postmenopauzi ne bi trebalo da postoji razlog za krvarenje

Postmenopauza nastaje 12 meseci posle poslednje menstruacije. Svako vaginalno krvarenje, ukoliko menstruacije nije bilo duže od 12 meseci, razlog je za posetu lekaru.

Ukoliko je žena u postmenopauzi, ne bi trebalo da postoji razlog za krvarenje. Kada jednom uđete u menopauzu, nema povratka. Zato, ne pokušavajte da ubedite sebe da je to verovatno samo još jedna menstruacija – kaže dr Julian Peskin, ginekolog Cleveland Clinic. Ovo vaginalno krvarenje je, kako navodi, siguran znak da žena mora da zakaže ginekološki pregled.
– Neki uzroci krvarenja u postmenopauzi su relativno bezopasni, drugi su ozbiljniji. Dva stanja mogu biti posebno teška za lečenje, a to su rak endometrijuma i miomi materice. Jedna od 10 žena koje imaju vaginalno krvarenje u menopauzi ima i rak endometrijuma – naglašava dr Peskin.

Krvarenje može biti i posledica hemoroida

Uzroci krvarenja u postmenopauzi, ipak, su uglavnom benigni i lako se leče. Krvarenje mogu da izazovu polipi u materici, neka vaginalna infekcija ili čak i upotreba nekih lekova. Na primer, primena hormonske terapije u menopauzi može da bude okidač za vaginalno krvarenje.

Doktori preciziraju da uzroci krvarenja mogu biti i neginekološke prirode. Krvarenje može biti i posledica hemoroida, a nekada je i samoj ženi teško da odredi odakle dolazi krvarenje. Čak i da se ne radi o nevaginalnom krvarenju, stručnjaci savetuju lekarski pregled, jer nekada krvarenje može biti i posledica neke zapaljenske bolesti creva ili raka debelog creva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slavica Đurić
23:43, 30. 11. 2023.
Odgovori

Operisala sam srce 5 bajpasa, pijem terapiju uz ti i kardiopirin od 100. Proje 3 dana smo imali smrtni slučaj tog dana sam prokrvarila vaginalno imam65g. Moželi od stresa.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo