Naslovna / Zdravlje

Neredovne menstruacije posledica su poremećaja funkcije jajnika

Priredio/la: D. T.|15:00 - 10. 12. 2021.

Oligomenoreja ili neredovna menstruacija zavisi od estrogena, progesterona i hormona odgovornih za regulisanje menstrualnog ciklusa

neredovne menstruacije Neredovne menstruacije nisu uvek razlog za brigu Foto: Shutterstock

Neredovne menstruacije označavaju se kao menstrualni ciklus kraći od 24 ili duži od 38 dana. Stručan naziv ovog stanja zove se oligomenoreja i uglavnom nije razlog za brigu. Stručnjaci naglašavaju da je normalno da dužina menstrualnog ciklusa malo varira, posebno u pubertetu, ako žena doji ili se približava menopauzi. Stres, lekovi i neka zdravstvena stanja, takođe, bitno utiču na redovnost menstrualnog ciklusa.

Šta uzrokuje neredovne menstruacije?

Neredovne menstruacije najčešće su posledica neravnoteže ili poremećaja funkcije jajnika. Iako, postoji mnogo razloga za pojavu neredovnih menstruacija, stanje je najčešće rezultat hormonskih varijacija. Estrogen, progesteron i folikulostimulirajući hormon odgovorni su za regulisanje menstrualnog ciklusa. Bilo kakav poremećaj, u radnu nekog od ovih hormona, može izazvati pojavu ovog stanja. Povremene neredovne menstruacije, iskusila je skoro svaka žena i one obično nisu razlog za brigu. Hormonske promene, stres, upotreba hormonske kontracepcije, mogu usloviti stanje, koje je često i posledice veoma jake i intenzivne fizičke aktivnosti ili gubitka telesne težine.

Da li su neredovne menstruacije uvek razlog za brigu?

Neredovne menstruacije česte su u pubertetu, dok se na ustale hormoni koji regulišu menstrualni ciklus. Oligomenoreja se javlja i posle porođaja i tokom dojenja. Redovno dojenje, može potisnuti ovulaciju i dovesti do prestanka menstruacije, lekari ovo stanje zovu laktaciona amenoreja.

Menstruacije, takođe, postaju neredovne tokom perimenopauze – prva faze menopauze. Usled pada nivoa hormona, koji regulišu menstrualni ciklus, menstruacije postaju sve ređe, dok u potpunosti ne nestanu.

Može li hormonska kontracepcija usloviti pojavu neredovih menstruacija?

Hormonska kontracepcija zaustavlja ovulaciju i onemogućava na taj način oplodnju. Neke žene, zbog, hormonske kontracepcije mogu imati neredovne menstruacije, ili sitna krvarenja, slična menstruaciji. Kada žena počne da uzima neki oblik hormonske kontracepcije, bilo u vidu pilule ili hormonskog intrauterinog uložka, može doći do nepravilnog krvarenja, tokom prvih nekoliko meseci.

Takođe, kada žena prestane da koristi hormonsku kontracepciju, moguća je oligomenoreja. Posle prestanka primene hormonske kontracepcije, potrebno je do tri meseca da se normalizuje menstrualni ciklus. Moguće je i da će žene, koje su već imale neredovne menstruacije, posle prestanka korišćenja hormonske kontracepcije, tokom jednog perioda, ponovo imati neredovna krvarenja.

Policistični jajnici

Neredovne menstruacije mogu biti znak nekih tegoba, kao što je to, na primer, sindrom policističnih jajnika. Policistični jajnici su čest hormonalni poremećaj i stanje u kome jajnici stvaraju visok nivo androgena (muških polnih hormona), što sve utiče na ovulaciju i pojavu neredovnih menstruacija. Sindrom policističnih jajnika, često je praćen pojačanom maljavošću, pojavom akni, insulinskom rezistencijom, depresijom, problemima sa začećem.

Poremećaji ishrane

Poremećaji u ishrani, kao što su anoreksija, bulimija ili prejedanje mogu uzrokovati neredovne menstruacije. Stručnjaci kažu da se neredovne menstruacije, ipak, češće posledica naglog gubitka telesne mase. Ekstremno ograničenje unosa hrane, nepotrebno izbacivanje celih grupa namirnica iz ishrane, neki su od znakova poremećaja ishrane. Često je i prejedanje posle posta ili unošenje velikih količina hrane i kada osoba nije gladna.

Neredovne menstruacije, nekada su primente i kod profesionalnih sportistkinja i kod žena koje jako i intenzivno vežbaju. Postoji i stanje koje se zove kompulzivno vežbanje, kada ljudi iz raznih razloga moraju obavezno da vežbaju. Ekstremno vežbanje naziva se bolešću modernog doba.

Endometrioza

Endometrioza je stanje usled kojeg mali komadi unutrašnjeg tkiva materice (endometrijuma), mogu dospeti izvan materice, najčešće na jajnik, jajovod, bešiku, malu karlicu. Stanje je praćeno jakim bolovima, obilnim menstruacijama, krvarenjima između dva ciklusa, problemima sa začećem.

Bolesti štitaste žlezde

Štitasta žlezda ili tiroidna žlezda  proizvodi hormone štitne žlezde, tiroksin – tetrajodtironin, T4 , trijodtironin T3 i kalcitonin koju utiču na rad skoro svake ćelije. Ovi hormoni kontrolišu i menstrualni ciklus. Bolesti štitaste žlezde, mogu izazvati obilnija ili slaba menstrualna krvarenja, i uticati na redovnost menstrualnog ciklusa.

Simptomi hipertireoze su anksioznost, ubrzan rad srca, problemi sa spavanjem, neredovne menstruacije, neobjašnjivi gubitak telesne mase. Simptomi hipotireoze su najčešće umor, neobjašnjivo povećanje telesne težine, neredovne menstruacije ili i pojava neplodnosti, osetljivost na hladnoću, depresija, gubitak kose.

Još neka zdravstvena stanja mogu da se dovedu u vezu sa neredovnim menstruacijama: to su dijabetes tipa 1, Kušingov sindrom, primarna insuficijencija jajnika, urođena hiperplazija nadbubrežne žlezde.

Uporna ili dugoročno stanje oligomenoreje, može povećati rizik od neplodnosti. Neredovne menstruacije, mogu usloviti nastanak osteoporoze. Bez estrogena, koji održava kosti jakima, nema ovulacije i redovnih menstruacija. Manjak estrogena može da dovede i do nastanka kardiovaskularnih oboljenja.

Kako se leče neredovne menstruacije?

Ova pojava, posebno u pubertetu i perimenopauzi ne zahtevaju lečenje. Ipak, ako imate česta neredovna krvarenja, bez jasnog uzroka, razgovarajte sa stručnjakom. Neredovne menstruacije često su povezane sa nekim bolestima i upotrebom određenih lekova. Obavezno se obratite stručnjaku, ako planirate trudnoću.

Stanje se, ako je potrebno, može lečiti hormonskom terapijom, primenom estrogena i progesterona. Ukoliko se, primeni, na odgovarajući način,  ova terapija može dovesti do poboljšanja i smanjiti simptome sindroma policističnih jajnika. Umerena telesna težina, jedan je od načina da sprečite ovu neprijatnu pojavu. U slučaju da su problemi posledica stresa, depresije, anksioznosti ili poremećajima ishrane, može biti od pomoći i psihoterapija.

Da li je moguće začeće i uz neredovne menstruacije?

Oligomenoreja ponekad može biti prepreka za trudnoću. Sve ovo , ipak, ne znači da je trudnoća nemoguća. Lekari savetuju da beležite vreme menstruacije. Postoje i aplikacije za praćenje menstruacije, koje mogu pomoći da sa velikom verovatnoćom izračunate plodne dane.

Pratite izgled cervikalne sluzi, kada se ovulacija približava, cervikalna sluz je obilnija, bistrog je izgleda i rastegljiva. Stari recept je i merenje telesne temperature, skok temperature je jedan od osnovnih indikatora ovulacije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Biljana
10:54, 12. 12. 2021.
Odgovori

Postovani imam 48 god.redovan ciklus I Dobre parameter …da li mogu pprobati sa inseminacijom posto ne mogu 3. God.ostati prirodnim putem…

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo