Naslovna / Zdravlje

Trenutak ovulacije može precizno da se odredi i tako povećaju šanse za trudnoću

Priredio/la: M. R.|8:00 - 16. 06. 2021.

Menstrualni ciklus treba pažljivo pratiti, jer od vremena u kojem se pojavljuje i koliko traje, zavisi i uspešnost začeća

ovulacija-kalendar mentsruacije-trudnoća Ženska jajna ćelija plodna je samo od 12 do 24 sata Foto: Shutterstock

Stručnjaci kažu da je najvažniji savet za ženu koja želi da zatrudni da dobro upozna svoje telo, tačnije menstrualni ciklus. Od njegovih karakteristika, mesečnog vremenskog intervala u okviru koga se pojavljuje, kao i trajanja, umnogome zavisi i određivanje momenta ovulacije tj.direktnog uslova i mogućnosti da se zatrudni.

Što preciznije sagledati redovnost ciklusa, datume i dane

Većina žena vodi preciznu evidenciju o menstrualnom ciklusu, pa tako i ima uvid u to da li su ciklusi redovni (kada se pojavljuju posle istog broja dana) ili neredovni (kada razmak varira od meseca do meseca ili čak i izostane), koliko prosečno dana prođe od jednog do drugog, koji su mogući razlozi izostanka ili kašnjenja.

Redovnim praćenjem ovih podataka u kalendaru menstruacije, žena je uglavnom u situaciji da može koliko-toliko preciznije da predvidi kada bi moglo da dođe do ovulacije – perioda u kome će njeni jajnici osloboditi jajne ćelije (jajašca). Međutim, napredak tehnologije sada omogućava praćenje ciklusa i uz pomoć određenih aplikacija i gedžeta, malih uređaja koji olakšavaju praćenje datuma i „alarmiraju“ kada dolazi do ovulacije.

Važno je znati da je ženska jajna ćelija plodna samo od 12 do 24 sata nakon otpuštanja, a da sperma može da preživi u ženskom telu i do čitavih 5 dana.

Praćenje (monitoring) ovulacije

Žene sa redovnim ciklusima ovuliraju obično oko dve sedmice pre dolaska naredne menstruacije, ili otprilike neki 14. dan od početka ciklusa. Naravno, teže je predvideti ovulaciju kod žena sa neredovnim ciklusom, ali to se obično dogodi 12 do 16 dana pre početka njene naredne menstruacije. Istraživanja su pokazala da postoje razlike u dužini ciklusa, a da se vreme i trajanje ovulacije menja tokom života. Upravo zbog ovoga važno je redovno pratiti parametre, datume i dane koji prate menstrualni ciklus. Postoji više metoda koje ženama mogu da budu od pomoći u preciznijem određivanju trenutka ovulacije.

Ovulaciju možete meriti i sami, evo kako

Pored lekarskog praćenja ovulacije u nadležnoj ustanovi, moguće je i kućno praćenje i određivanje trenutka ovulacije, uz pomoć preparata i uređaja koji se mogu naći u prodaji. Neki funkcionišu na principu pljuvačke, neki testiraju urin na luteinizirajući hormon, supstancu čiji se nivo povećava svakog meseca tokom ovulacije i uzrokuje da jajnici oslobode jajašce, a neke dane ovulacije održuju uz pomoć daha. Tri dana neposredno nakon pozitivnog rezultata kućnog testa, optimalno je vreme za seksualni odnos, ako se planira trudnoća.

Jedna od metoda je i praćenje cervikalne sluzi u vagini (količine i izgleda). Neposredno pre ovulacije, kada je žena najplodnija, količina sluzi se povećava i ona postaje tanja, bistrija i klizavija, što može da pomogne spermatozoidima da lakše dođu do jajne ćelije. Studija objavljena 2013. godine u časopisu Fertility and Sterility otkrila je da je kod žena koje su neprestano proveravale cervikalnu sluz, u periodu od šest meseci, 2 do 3 puta je veća verovatnoća da će brže zatrudneti. Treba napomenuti da stoprocentno predviđanje ovulacije nije moguće, kao i da ono zavisi od specifičnosti svakog organizma.

Šta je „plodni prozor“ i da li tokom njegovog trajanja treba imati odnose svakog dana

Šestodnevni interval – pet dana pre ovulacije i dan samog ovuliranja naziva se „plodni prozor“ i upravo tih dana je svakog meseca žena najplodnija.

Ovde je, međutim, psihološka komponenta izuzetno važna jer su istraživanja pokazala da su neki parovi, koji su imali odnose svakog dana, imali jednak ili za nijansu manji uspeh, u odnosu na one koji su imali odnose svakog drugog dana, jer im je i presija bila manja.

Začeće je jedan od vekovnih mitova i polemika među stručnjacima, pa tako nema dokaza da će seksualni položaj uticati na veće šanse para da dobiju bebu, niti će žena koja ostane da leži na leđima određeno vreme nakon odnosa povećati mogućnost za začeće. Uz konsultaciju sa ginekologom preporučuju se i neki lubrikanti, uz obavezan izbor onih koji sadrže više vode i ne ugrožavaju kretanje spermatozoida.

Kontrolišite svoju bazalnu temperaturu (BBT)

Regularna bazalna temperatura je jedan od znakova da telo ovulira i da je spremno za začeće. BBT je vaša jutarnja temperatura koja neposredno nakon ovulacije lagano raste – ponekad za manje od stepena – i ostaje viša sve dok menstruacija ne počne. Ako svakodnevno proveravate i beležite vrednosti temperature, možete uočiti suptilne promene koje znače da je jedan od vaših jajnika pustio jajašce. Koristite digitalni termometar za bazalnu temperaturu koji je osetljiviji je od standardnog i koji pokazuje promene, čak i delića stepena.

Važan i indeks telesne mase (BMI), jer gojaznost i pothranjenost umanjuju šanse za začeće

Težina žene takođe može da utiče na začeće: i prekomerna i nedovoljna težina umanjuju šanse za začeće. Pojedine studije kažu da ženi sa prekomernom telesnom težinom može biti potrebno dvostuko više vremena da zatrudni, od one čiji se indeks telesne mase (BMI) smatra normalnim, a onoj koja je pothranjena, čak četiri puta su manje šanse.

Nedostatak telesnih masti proizvodi višak estrogena koji može ometati ovulaciju, a navodi jedne studije iz 2017. godine sugerišu je da je parovima sa oba gojazna partnera i BMI od 35 i više, bilo potrebno dvostruko više vremena da dođu do trudnoće, u poređenju sa parovima koji nisu bili gojazni. Istraživači u Kini su pratili više od 50.000 parova tokom godine i otkrili su da se sposobnost žena da zatrudne u određenom roku smanjivala kako im se BMI povećavao. Žene sa prekomernom telesnom težinom često imaju neredovne cikluse, a mogu da imaju i probleme sa prestankom ovulacije. S druge strane, gojaznost kod muškaraca može da poremetiti muški endokrini sistem, kvalitet i koncentraciju sperme.

Preporučuje se prenatalno unošenje vitamina

Ginekolozi neretko preporučuju ženama, koje pokušavaju da zatrudne, da počnu sa uzimanjem prenatalnh vitamina i pre trudnoće. Ako pronađu idealnu kombinaciju koja im odgovara, trebalo bi da ovo praktikuju i tokom trudnoće, uz redovnu proveru parametara. Savetuje se da preparat sadrži najmanje 400 mikrograma folne kiseline dnevno, kao i vitamina B, koji je bitan za sprečavanje urođenih oštećenja u bebinom mozgu i kičmi. Neki stručnjaci podstiču žene da uzimaju 400 mcg folne kiseline svakog dana, najmanje mesec dana pre nego što zatrudne, kako bi se sprečila pojava urođenih mana kod bebe.

Promena navika u ishrani

Konzumiranje raznovrsne hrane u zdravom režimu može da pomogne ženskom telu da se pripremi za trudnoću, dajući mu odgovarajuće zalihe hranljivih sastojaka poput kalcijuma, proteina i gvožđa. Trebalo bi što više jesti razno voće i povrće, nemasne proteine, integralne žitarice, malo mlečnih proizvoda i zdravih izvora masti. Pored uzimanja dodatka koji sadrži folnu kiselinu, ona se može dobiti i iz namirnica kao što su tamnozeleno lisnato povrće, brokoli, obogaćeni hleb i žitarice, pasulj, agrumi i sok od pomorandže.

Riba i morski plodovi su korisni, ali neke vrste mogu da sadrže štetne sastojke, poput polihlorovanih bifenila, dioksina i žive, pa je njihov unos poželjno ograničiti na najviše dva parčeta nedeljno (ajkula i tuna). Masna riba je važna kao jedan od najvećih izvora Omega-3 masnih kiselina i drugih hranljivih materija koje su neophodne za razvoj mozga bebe. Neke od masnih riba koje su najlakše dostupne su: losos, pastrmka, skuša, sardine i inćuni. Konzerviranu ribu treba izbegavati ili jesti ne više od jednom nedeljno, a ono što možete svakodnevno da konzumirate su škarpina, oslić, brancin i orada.Uticaj kofeina za sada nije tačno utvrđen, ali većina ginekologa i nutricionista sugeriše da se konzumira u što manjim količinama.

Budite umereno fizički aktivni i ne zaboravite na otkucavanje biološkog časovnika

Umerena i pametno dozirana fizička aktivnost sigurno može da pomogne redovnoj i dobroj ovulaciji, ali joj previše vežbanja ili česti naporni treninzi smetaju. Kod žena koje intenzivno vežbaju lekari se često susreću sa poremećajem ciklusa. Kako žene stare, njihova plodnost opada usled promena na jajnicima koje uzrokuju opadanje količine i kvaliteta jajnih ćelija. Sa starenjem, postoji i povećani rizik od nekih zdravstvenih problema poput mioma materice, endometrioze ili začepljenja jajovoda, što može doprineti gubitku plodnosti i smanjenju ovulacije.

Postepeni pad plodnosti kod žena počinje već od tridesetih godina, ozbiljniji nakon 37. godine života, a nagli pad plodnosti se dešava nakon 40. godine, što u velikoj meri utiče na mogućnost začeća.

Zaboravite pušenje i alkohol

Dokazano je da pušenje može da dovede do problema sa plodnošću i kod žena i kod muškaraca. Hemikalije poput nikotina i ugljen-monoksida ubrzavaju gubitak jajnih ćelija, navodi se i istraživanjima Američkog društva za reproduktivnu medicinu. Pušenje utiče na starenje jajnika i iscrpljuje zalihe jajnih ćelija. Takođe, žene koje žele da zatrudne trebalo bi da se drže podalje i od pasivnog pušenja, a u procesu pokušaja začeća apsolutno treba izbegavati upotrebu marihuane i drugih rekreativnih droga. Isto važi i za alkohol -najsigurnije je da žena izbegava alkohol ako želi da postane majka i nada se začeću. Čak i konzumiranje alkohola u umerenim količinama (jedno do dva pića dnevno) ženama može otežati i začeće i trudnoću, navodi Američki koledž akušera i ginekologa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo