Naslovna / Zdravlje

Postoji li idealna poza za začeće

Piše: Iva Nenezić|8:00 - 15. 03. 2021.

Tuširanje ne bi trebalo praktikovati odmah posle odnosa ako želite potomstvo, stručnjaci pretpostavljaju da umanjuje šansu za začeće

 

Ne postoje dokazi o tome da orgazam žene povećava šanse za začeće Foto: Shutterstock

Neretko se plasiraju informacije o značaju poze tokom odnosa, ukoliko želite da do začeća dođe, ili, pak, ne dođe. Iako je činjenica da neke poze omogućavaju dublju penetraciju, iz čega bi moglo da se pretpostavi da one dozvoljavaju da sadržaj lakše i brže dođe do jajne ćelije, prema rečima stručnjaka, ove pretpostavke su netačne.

Nema „preporučenog“ položaja

Ginekolog dr Mima Fazlagić za eKiliniku kaže da medicina ne daje prednost jednim u odnosu na druge poze, kad je oplodnja u pitanju.

– Medicina je rekla da ako su ljudi zdravi, ne postoji „preporučen“ položaj za začeće. Do njega često dolazi i u jako teškim uslovima, i kad se ne planira – kaže dr Fazlagić.

Sa njom se slaže i ginekolog dr Slađana Raović, koja objašnjava da saveti na temu poze koja povećava verovatnoću za začeće nisu na mestu.

– Da je tako, mnogo žena bi zatrudneko samo zato što se odnos odigrava na neki određen način – kaže dr Raović za eKliniku.

Takvo mišljenje deli i  dr Jovana Vučeljić, specijaliste ginekologije i akušerstva.

Nema poze koja se preporučuje. Neki su stava da žene koje imaju zavaljenu matericu treba da legnu na stomak, ali drugi faktori su presudni, kad je u pitanju začeće – kaže dr Vučeljić.

Ni dizanje nogu ne pomaže

S tim u vezi, kaže dr Fazlagić, postoje legende o tome da je ranije muškarcima, koji imaju urođenu anomaliju zvanu hipospadija, kod koje se otvor uretre ne završava na vrhu, već na nekom drugom delu penisa, savetovano da, ukoliko žele da dođe do začeća, praktikuju pozu „od pozadi“. Kako kaže, ne postoje osnove koje bi potvrdile takve teze, a ova urođena anomalija se danas uspešno hirurški rešava, nedugo po rođenju.

– Isto se odnosi na sve „teorije“ o većim šansama za začeće, poput one da je ispod zadnjeg dela potrebno postaviti jastuk, zatim da žena nakon ejakulacije partnera treba da podigne noge… Dokazi za tako nešto nema – ističe dr Fazlagić.

Šta pomaže začeću?

Prema rečima dr Fazlagić, jedini savet, koji bi se odnosio na vezu između položaja tela i začeća, bio bi mirovanje žene oko 15 minuta nakon seksualnog čina.

– Kad radimo inseminaciju, 15 minuta nakon procedure žena leži mirna. To je protokol posle inseminacije – kaže dr Fazlagić.

Dr Vučeljić objašnjava da se prilikom inseminacije zadnjica drži u podignutom položaju 10 do 15 minuta nakon procedure, ali da, iako nije loše odležati u istom trajanju nakon odnosa, nema pouzdanih podataka o tome da ova metoda pomaže i prilikom odnosa.

Orgazam žene i začeće

Orgazam muškarca je svakako neophodna pretpostavka za začeće, a uvreženo je mišljenje i da orgazam žene povećava šanse za to. Iako kontrakcije mišića možda mogu da omoguće brže kretanje spermatozoida, njima ni bez ovih kontrakcija nije problem da dospeju do jajne ćelije, slažu se stručnjaci.

Ne postoje dokazi ni o tome da orgazam žene povećava šanse za začeće. Kontrakcije mišića mogu da budu pozitivne i da pomognu kretanju spermatozoida, ali ukoliko bi ta pretpostavka bila tačna, tada žena nikad iz nasilog odnosa, onog bez njenog pristanka, ne bi začela – objašnjava dr Fazlagić, a sa njom se slaže i dr Jovana Vučeljić:

Vaginalne kontrakcije mogu da pospeše kretanje spermatozoida, ali ne i da mnogo povećaju šanse za oplodnju.

A šta izbegavati?

Kako se pretpostavlja da bi ležanje moglo da olakšava oplodnju, doktorka kaže da postoji pretpostavka i da jedan čin umanjuje šansu da do nje dođe.

– Ono za šta se pretpostavlja da umanjuje šanse da do začeća dođe, jeste tuširanje neposredno nakon odnosa – kaže dr Mima Fazlagić.

Obratiti pažnju na ambalažu

Ukoliko je trudnoća cilj, ne savetuje se, takođe, ni primena određenih sredstava, na kojima je označeno da deluju spermicidno, odnosno da imaju sposobnost da „ubijaju“ spermatozoide. Savet ginekologa je da se na svim sredstvima koja se primenjuju, poput lubrikanata i drugih, ako je svrha odnosa začeće, prvo proveri da li ovakva oznaka postoji.

– Na tržištu postoji jedan lubrifikantni vaginalni gel koji povećava mobilnost i vitalnost spermatozoida. Sva ostala sredstva, od kojih neka deluju i kao kontraceptivno sredstvo, treba izbegavati, ako je začeće cilj – kaže dr Vučeljić.

Dr Raović objašnjava da iz tih razloga ova sredstva ne treba koristiti:

– Lubrikanti mogu da promene PH vagine i cervikalnu sluz, pa se ne savetuje njihova upotreba.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Перагеније
13:54, 15. 03. 2021.
Odgovori

Хехе, стручњачице за позе.

Zoran
16:59, 15. 03. 2021.
Odgovori

Poza se zove “ Kašika „…konzumirajte je učestalo i naravno posle seksa maženje i ponoviti postupak nekoliko puta za redom, pa malo odspavati u nežnom zagrljaju….tuširanje ide nakon buđenja…

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo