Naslovna / Fitness

Vežbajte i u toku ciklusa, ali dozirano

Priredio/la: M. R. |17:00 - 18. 03. 2021.

Svi saveti koje dobijate u toku ciklusa mogu da vam zvuče pogrešno i suvišno osim jednog: da i tada, tačnije – posebno tada, slušate svoje telo

Pažljivo sa vežbanjem u toku ciklusa Foto: Shutterstock

Endofrin, hormon zadovoljstva koji se luči tokom fizičke aktivnosti i vežbanja, mogao bi da utiče na bolje raspoloženje i u „onim dnanima“. Pre toga, treba objektivno da sagledate svoje psihofizičke mogućnosti jer svako telo u ciklusu reaguje drugačije.

Igra hormona

Oslobađanje endorfina utiče i na viši nivo dopamina koji poboljšava opšte stanje i ublažava bol. Zanimljivo je da određena doza beta-endorfina, može da bude biti efikasnija u ublažavanju bolova nego morfijum. Neki psiholozi endorfine smatraju svojevrsnom „privatnom apotekom“ mozga. Takođe, vežbanje utiče na smanjenje upalnih procesa, poboljšava protok krvi i povećava nivo  energije. I sve ovo su odlične vesti da neke žene u tom periodu ne žele samo da leže jer imaju bolove, obilna krvarenja, osećaju se umorno pa čak i anksiozno.

Izaberite lagane vežbe koje inače volite

U ovom periodu svakako treba da izbegavate intenzivne kardio treninge tipa kros – fita, trčanja na traci ili neke druge treninge koje do tada niste isprobali. Radite oni za šta znate da će vam prijati a da neće opteretiti vaše telo, bilo da su to joga, vežbe istezanja, vežbe sa tegovima ili lagano hodanje. Može da zvuči kao fraza ali u bukvalnom smislu to jeste najvažnije – osluškujte svoje telo, ono će vam najdirektnije poručiti kako se oseća i u kom smeru treba da idete. Ono što svakako treba izbegavati jeste plivanje koliko god da su vam oskudni ciklusi, jer upotreba tampona treba da bude svedena na minimum, a i telo je podložnije infekcijama i osetljivije nego inače.

Predlozi vežbi slabog i umerenog intenziteta

  • vežbe zagrevanja i opuštanja vrata u sedećem stavu (kruženje glavom, na stranu, gore, dole, levo, desno)
  • vežbe za ruke i rameni pojas u sedećem stavu (ruke u pesnice, desna ruka ka levom ramenu, leva ka desnom, naizmenično)
  • vežbe za noge u sedećem stavu koje treba raditi lagano i pri kraju ciklusa (ruke na temenu, podizanje leve pa desne noge pravo, nalevo i nadesno, simuliranje vožnje bicikla)
  • vežbe u ležećem stavu uz pretežnu upotrebu ruku, poželjno sa lakšim tegovima (kombinacije pokreta koje inače radite dok stojite)
  • joga je preporučljiva, takođe sa doziranjem pokreta istezanja u regiji stomaka i krsta

Lagano, do procesa opuštanja

Menstruacija je, iako na prvi pogled ne izgleda tako, i dobra prilika za razmišljanje, opuštanje i odmor. Važno je da ne pomerate fizičke granice tela jer je za to pogrešan trenutak, ali je pažljivo odabrana fizička aktivnost više nego poželjna, najviše zbog uzročno – posledične veze tela i hormona koji, kako znamo, diktiraju najveći deo procesa u ženskom telu, pa i onih vezanih za menstrualni ciklus. Svaka vrsta balansa (a dokazano je da vežbanje vodi ka psihofizičkoj ravnoteži), korisna je za naše zdravlje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo