Naslovna / Korona

Ovo su posledice koje korona ostavlja na menstrualni ciklus

Priredio/la: I. V.|15:00 - 19. 12. 2020.

Kako meseci prolaze otkrivaju se nove posledice covid 19 na žensko zdravlje. Jedna od njih narušava kompletno mentalno i emocinalno stanje žena

menstruacija Korona virus narušio je menstrualni ciklus mnohig žena Foto: Shutterstock

Tokom poslednjih nekoliko meseci, sve veći broj ljudi širom sveta kaže da nakon zaraze infekcijom covid 19 imaju  produženo loše zdravstveno stanje koje se sada naziva „dugotrajni covid 19“ (long covid 19). Mnoge žene koje imaju „dugi covid 19“, odnosno osećaju simptome  mesecima nakon što je bolest trebalo da se smiri, ističu da je korona virus uticao i na njihov menstrualni ciklus.

Neredovnost, bol, umor, ugrušci…

Istraživači i lekari sada počinju da istražuju moguće mehanizme i najbolje načine za podršku osobama sa dugim covid 19 stanjem. U SAD, su na primer, u razmatranje uzete i žene koje su počele da se žale da im je korona virus uticao na menstrualni ciklus i uticao na kvalitet života. Naime, ispitivane žene kažu da otkad su se dovile covid 19, imaju neredovne menstruacije, neobično zgrušavanje menstrualne krvi ili pogoršani predmenstrualni sindrom (PMS). Oblik ovih poremećaja je varirao od žene do žene. Obično su ciklusi kasnili po nekoliko meseci, javljale su se neobične količine ugrušaka tokom menstrualnog pražnjenja, nekima su se promenili u učestalosti, trajanju, protoku, intenzitetu i nivou bola… Mnoge žene doživljavale su ekstremni, iscrpljujući umor, užasne bolove u mišićima koji potpuno blokiraju telo, a nekima, koje već dugi niz godina piju tablete za kontrolu rađanja, menstruacije su počele da se vraćaju, iako i dalje uzimaju kontraceptivne lekove.

Mentalne i emocionalne promene

Zajedno sa ostalim simptomima dugog covid 19, promene u menstrualnom ciklusu mnogih žena uticale su na njihov život. Prema istraživanju, neke su počele da uzimaju pilule za kontrolu rađanja zbog neverovatno bolnih menstruacija i drugih iscrpljujućih simptoma PMS-a, a su ponovo dobile ciklus. Najveći broj žena tokom dugog covid 19 i promena u menstrualnom ciklusu, žali se da je sve to zajedno mentalno uticalo na njih. Sve su vrlo zabrinute zbog pojave ugrušaka i drigih komplikacija i sve se slažu da recidivi dugog covid 19 mentalno iscrpljuju. Što se tiče emocionalnog uticaja ovih promena, žene kažu da se osećaju kao da stalno imaju PMS – emocionalno su osetljivije, sa puno uspona i padova koje trenutno imaju, a nikada ranije nisu.

Tahikardija, anemija, migrena…

Opisujući kako im je covid 19 promenio menstrualni ciklus, žene su navodile i da su u danima pred menstruaciju imale problem sa pogoršanjem ekcema, na primer, disanje bi se bilo otežano, pojavili bi se simptomi tahikardije. dobile bi migrenu sa aurom, u vrhovima prstiju osećale su oštre bolove, kao i u zglobovima. Velika količina izgubljene krvi kod nekih je doprinela razvoju anemije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo