Naslovna / Zdravlje

Menstrualni ciklus nije isti u 20, 30 ili 40 godina. Saznajte šta vas čeka svake decenije

Priredio/la: I. V.|10:00 - 01. 12. 2020.

Promene u menstrualnom ciklusu su prirodne, a u ovom malom vodiču otrićete šta da očekujete deceniju po deceniju, kao i šta bi mogao da bude znak da treba da reagujete

mentruacija u 20, 30,40 Od lakših grčeva do većih promena raspoloženja tokom PMS Foto: Shutterstock

Menstruacija verovatno nije baš omiljeni mesečni događaj ni jedne žene, posebno kada je bolna i praćena raznim neprijatnostima. Jednog meseca kasni, sledećeg dođe ranije nego što bi trebalo. Taman se naviknete da traje četiri dana, a onda se odjednom produži na čitavu nedelju i duže. Grčevi i bolovi često umeju da nas izbace iz dnevne rutine, a bez lekova nekad je teško ustati iz postelje. Zbog toga je dobro, kroz mali vodič, upoznati se šta sve može da se očekuje deceniju po deceniju i kada bi promena vašeg ciklusa mogla biti znak nečeg ozbiljnog.

Menstrualni ciklus u dvadesetim

Ako ste većinu svojih tinejdžerskih godina proveli u borbi sa dismenorejom (bolnom menstruacijom) dobre vesti glase: u ovom trenutku vašeg života vaša menstruacija će biti mnogo urednija. Zašto? Veoma je tipično za mlade devojke da ne ovuliraju redovno, kažu lekari. A bez redovne ovulacije, menstruacija je nestabilnija. S druge strane, kada se vaš ciklus ustali i dolazi redovno svakog meseca, počećete da doživljavate PMS – grčeve i osetljivost grudi.  Ako niste navikli na da se svakog meseca bavite ovim neželjenim efektima, to može da bude neprijatno iznenađenje.

Uticaj kontrole rađanja

Još jedna velika promena u menstrualnom ciklusu koja se obično dešava u dvadesetim godinama povezana je sa kontrolom rađanja. Ovo je decenija u kojoj se mnoge žene odlučuju da počnu da uzimaju hormonsku kontracepciju – na primer, jer imaju stabilnog partnera i previše su zauzete karijerom da bi razmišljale o deci. Prelazak na pilulu verovatno će prouzrokovati promene vašeg uobičajenog ciklusa – biće lakši i redovniji, sa manje grčeva i smanjenim simptomima PMS. Zapravo, pilula (ili drugi oblik hormonske kontracepcije, poput hormonalne spirale) može čak da prouzrokuje nestanak menstruacije. Kontracepcijske pilule sprečavaju ovulaciju, a bez ovulacije nema nakupljanja sluznice materice koja mora da isteče iz tela.

U tridesetim se javljaju promene

U većini slučajeva, menstruacija bi u ovoj deceniji trebalo da bude prilično predvidljiva i ustaljena. Simptomi kao što su iznenadni, jači odliv ili intenzivniji bol od uobičajenih grčeva – mogu da budu znaci nekih većih problema. Benigne izrasline zvane miomi, koje su uzrok jačeg krvarenja, obično ne se javljaju dok ne uđete u tridesete. A endometrioza, koju često obeležavaju veoma jaki bolovi koji mogu potrajati čitavih mesec dana, takođe se često dijagnostikuje tokom tridesetih godina.

„Pauza za bebu“

Još jedan faktor koji utiče na promene menstrualnog ciklusa u tridesetim je trudnoća i dolazak bebe. Kao što znate,  tokom trudnoće menstruacija odlazi na „pauzu“. A vraća se obično šest nedelja nakon porođaja ako ne dojite. Ukoliko žena doji, menstruacija se neće vratiti dok ne prestane proces dojenja ili se smanji učestalost zbog, nestanka mleka, na primer. Lekari podsećaju da porođaj može dovesti do dugoročnih promena u ciklusu. Mnoge žene više nemaju veoma bolne grčeve, a kako stručnjaci navode, to može biti uzrokovano mnogim stvarima, ali s obzirom na to da cervikalni otvor postaje malo veći, krvarenje se odvija bez jakih kontrakcija materice.

Prava zabava počinje u četrdesetim

U četrdesetim počinje prava zabava. Ovo su godine koje označavaju početak hormonskih promena u perimenopauzi, koje su preteča menopauze. Tokom ovog vremena, obično osam do 10 godina pre menopauze (koja obično stiže u ranim 50-im), vaše telo se priprema za završnicu menstrualnog ciklusa. Uobičajene promene hormona uzrokuju ovulaciju nepravilnijom, a fluktuacija nivoa estrogena znači da biste mogli da očekujete i po koju propuštenu  menstruaciju, jače krvarenje i duži i burniji period PMS-a. Što bi lekari rekli – o simptomima perimenopauze jedino  je predvidivo da ništa nije predvidljivo. Samo, ne zaboravite – čak i ako je ovulacija neredovna, i dalje možete da ostanete trudni! Jer, žena nije u menopauzi sve dok joj menstruacija ne prestane, čak i godinu dana nakon toga.

I, bez obzira na vaše godine, imajte na umu da vam menstruacija nudi dosta uvida u celokupno zdravlje. Dakle, ako imate neke neobične simptome, bilo bi dobro da se obratite lekaru. Veoma neredovni ciklusi ili drastične promene u krvarenju mogu da ukažu na problem sa štitnom žlezdom, da budu sindrom policističnih jajnika ili niza drugih (izlečivih) zdravstvenih problema.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo