Naslovna / Zdravlje

Hormonski rolerkoster: Simptomi perimenopauze koji menjaju život iz temelja

Priredio/la: V. Marić Brajković|15:00 - 23. 11. 2020.

Kada menstruacija izostane 12 meseci zaredom, verovatno ste u  menopauzi i više ne možete da zatrudnite. Ali kako da znate kada ste u perimenopauzi? Potražite pomoć ginekologa

žena sa viklerima na glavi peva

Hormonalne promene u četrdesetima imaju burne simptome, među kojima su i česte promene raspoloženja Foto: Shutterstock

Perimenopauza je period koji sledi pre menopauze a karakteriše ga sve manja i manja proizvodnja kada hormona koji kontrolišu menstruaciju – estrogena i progesterona. Perimenopauza može da se javi i traje 10 godina pre ulaska žene u menopauzu. Simtomi su ponekad neprimentni, ali mnogo češće su burni i rezultat su neminovnih hormonalnih promena.

Promene u ciklusu

Menstuacije mogu da budu bez tegoba ili veoma teške, duge ili kratke. Neke možete da preskočite. Ako prođe više od 60 dana između dve menstruacije, možda ste pri kraju perioda perimenopauze. Niske doze kontraceptivnih pilula mogu da održe ciklus redovnijim i mogu vam pomoći i kod drugih simptoma.

Obilno krvarenje

Obilnije menstruacije posledice su takođe hormonalnih promena, pada hormona progesterona. Takođe mogu da se pogoršaju druga stanja, poput mioma (izraslina u zidu materice).

žena se rashlađuje pred ventilatorom

Valunzi su noćna mnogih žena Foto: Shutterstock

Valunzi

Iznenada pocrvenite i znojite se pet do 10 minuta, bilo da je napolju vruće ili hladno. Neke žene se lagano zagreju, dok su druge oblivene znojem  što se posebno deđava u rane jutarnje sate – valunzi gotovo da ne zaobilaze ni jednu ženu u periodu perimenopauze i menopauze.  Vežbe dubokog disanja mogu da vam pomognu da prevazižete trenutni problem. Takođe treba da izbegavate okidače kao što su topli napici, začinjena hrana, alkohol. Dodajte soju u ishranu kao prirodni izvor estrogena. Razgovarajte sa svojim lekarom o lekovima za umereno teške simptome.

Suvoća vagine

Budući da imate manje estrogena, vaše sluzokoža vagine može postati tanja i suva. To može da izazove svrab, upalu, kao i bol tokom seksa. Redovni seksualni odnosi  mogu da pomognu da se ova pojava ublaži ili spreči. Ako suvoća vagine predstavlja tegobu koja ne prolazi, potrebno je da se obratite ginekologu.

Problemi sa spavanjem

Promene u hormonima i noćno znojenje mogu da potpuno poremete vaš ritam spavanja i odmora. Dobre navike, poput redovnog odlaska u krevet (uvek u isto vreme) i opuštanja pred spavanje, mogu vam pomoći da prevaziđete ovaj problem. Ako imate izraženije simptome, obratite se lekaru koji može da vam propiše neke lekove.

zena ima nesanicu

Nesanica i promene raspoloženja su česte kod žena u perimenopauzi Foto: Shutterstock

Promene raspoloženja

Neke žene tokom perimenopauze menjaju više različitih raspoloženja tokom dana, od tuge do sreće i to zahvaljujući promenama hormona. A još se gore ispoljavaju ako žena ima i problema sa spavanjem. Žene koje su imale ozbiljne simptome PMS-a mogu imati ozbiljnije promene raspoloženja i tokom ovog perioda. Savet: Postavite prioritete i izađite i radite stvari u kojima uživate.

Zaboravnost

Promene u nivoima hormona, zajedno sa ostalim simptomima perimenopauze, kao što su promene raspoloženja i problemi sa spavanjem, mogu malo da otežaju pamćenje. Može češće da se dogodi da izgubite ključeve, zaboravite neke sastanke ili imate problema sa fokusiranjem. Verovatno će biti bolje kada pređete u menopauzu.

Gubitak koštane gustine

Ako ste u perimenopauzi, nivo estrogena opada, a to znači da mogu da vam oslabe kosti, što može da se ustanovi proverom koštane gustine, odnosno denzitometrijom.  Da biste ostali što jači, unosite mnogo kalcijuma i vitamina D i šetajte ili dižite tegove 20 minuta dnevno. Vaš lekar takođe može da prepiše lekove.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo