Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Odlaganje ciklusa je bezbedno, ali samo ako vam lekar to odobri

7:00 - 27. 09. 2020.

Posavetujte se sa svojim ginekologom kako da na bezbedan način odložite menstruaciju. Nikako to ne radite na svoju ruku

Treba biti oprezan sa uzimanjem tableta za odlaganje ciklusa

Ukoliko se mesečni ciklus „poklapa“ sa godišnjim odmorom koji provodimo na moru, mnoge žene se odlučuju da ga odlože uz pomoć hormonskih tableta ili kontraceptivnih pilula, koje inače koriste. Sve češće žene odlažu ciklus „na svoju ruku“, bi trebalo da se najpre posavetuju se ginekologom. To se naročito odnosi na devojčice od 12-13 godina, koje još nisu dostigle potpunu fizičku zrelost.

Samo lekar zna šta je najbolje za pacijentkinju

– Za koju god metodu odlaganja menstruacije da se odlučite, najbolje je da se o tome prvo posavetujete sa ginekologom, koji će, uvidom u trenutno zdravstveno stanje, moći da preporuči ono što je najbolje za svaku ženu ili devojku, objašnjava prof. dr Mima Fazlagić.

Prema njenim rečima, u prednosti su žene koje već koriste pilule za kontracepciju.
– Njima je dovoljno da ne prave pauzu između dve kutije, već da piju tablete u kontinuitetu. Nakon toga će izostati menstrualno krvarenje – objašnjava dr Fazlagić.

Zbog neželjenih efekata treba biti oprezan

Kada su tablete sa hormonima u pitanju, potrebno ih je piti onoliko dana koliko želimo da odložimo ciklus. U roku od dva do tri dana nakon prestanka konzumiranja, ciklus će otpočeti normalno.

Kod žena se za vreme korišćenja  ovog leka mogu pojaviti osećaj nadutosti, bol u stomaku, grudima, glavi, ili bubuljice po licu, vratu, dekolteu i rukama. Na sreću, nuspojave nestaju po prestanku uzimanja tableta.

(novosti.rs)

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend